Sipos Katalin



Ahogy várható volt Sipos Katalin az év játékvezetője

érem - forrás: Forrás: - érem.

Sipos Katalin (26) az egyetlen a baranyai női futballbírók közül, aki mérkőzéseket vezet, a többiek asszisztensként működnek. A fiatal hölgy az országos keret tagja, és egyre több feladatot kap.

2005-ben nagy dolgok történtek Sipos Katalinnal: beiratkozott az egyetemre, és jelentkezett a labdarúgó-játékvezetői tanfolyamra. Mindkét lépése irányt szabott az életének. Azóta már persze végzett a PTE-n, építőmérnökként el is helyezkedett, és egyre feljebb kapaszkodik a focibírók ranglétráján.

Annak idején április elsején volt az első meccse, amelyen közreműködött, de ez nem hozott neki balszerencsét. Számon tartja, eddig 398 mérkőzése volt, és még jóval több lehet. Ugyanis az országos keret tagja lett, ősszel már kiemelt U19-es, NB III.-as férfi és NB I.-es női bajnokikat vezetett, továbbá kapott két U17-es barátságos válogatott találkozót is.

- A két válogatott találkozót talán jelzésértékűnek is vehetem, hogy szokjam a légkört - mondja Sipos Katalin, akit tavaly az év játékvezetőjének választottak meg Baranyában. - Szeretnék női vonalon a nemzetközi színtérre kikerülni, és ott tartósan megmaradni.

Félbeszakadt meccse nem volt, de forró pillanatai már adódtak. Egyszer a Majs-Harkány-bajnokin az egyik játékos meg akarta ütni, majd rúgni. Először elhajolt az ütés elől, aztán a csapattársai lefogták a begőzölt futballistát, aki az eltiltása után telefonon bocsánatot kért tőle.

- Mint nőnek, a pályán a tiszteletet általában megadják, van, akit éppen ez tart vissza attól, hogy csúnyán beszéljen velem, vagy még rosszabbat csináljon. De az biztos, hogy sokkal feszültebbek a játékosok, a mérkőzéseken kijönnek hétköznapok gondjai - jegyzi meg Sipos Katalin, aki erényei közé sorolja a határozottságot és a nyugodtságot, utóbbi a focistákra is kihat. Ugyanakkor belátja, hogy a teljes koncentráció elérése és az asszisztensekkel való együttműködés érdekében van még mit javítania.
Baranyában hét női játékvezető van (ebből ketten jelenleg nem működnek), közülük ő az egyetlen, aki mérkőzéseket vezet, a többiek asszisztensek (vagyis régebbi szóhasználatban partjelzők) lehetnek. Némi szerencsével és jó menedzseléssel még sokra viheti. Mindenesetre munkahelye, a Ládonyi Mérnöki Kft. és párja, akivel két és fél éve él együtt, mindenben támogatják és büszkék rá.

 

Hozzászólások