Alázat és küldetéstudat

Játékvezetőkről

2013-02-02 07:18:05
Puhl Sándor |

Puhl Sándor - forrás:
Forrás: - Puhl Sándor

Az MLSZ elnökségének döntésével soha nem tapasztalt lehetőségek nyílnak meg a magyar játékvezetők előtt a FIFA-kerettől a megyei negyedosztályig.Alapvetően mindenki szeretne FIFA-játékvezető lenni, amikor fiatalon elkezdi venni a lépcsőfokokat a ranglétrán, aztán csak nagyon keveseknek adatik meg, hogy eljussanak odáig. Mi lesz mindazokkal, akik nem tudják valóra váltani álmaikat?

  -Túlzás nélkül állítom, hogy nekünk ugyanolyan fontosak a megyei negyedosztályú játékvezetők, mint a kirakatban lévő FIFA-kerettagok. Természetesen mások a célok, mások az elvárások, de senkinek a kezét nem engedjük el. Az MLSZ elnöksége elfogadta a fejlesztési tervet, ami egy olyan mérföldkő, amely soha nem látott távlatokat nyit meg a magyar játékvezetésben. Komplex módon, anyagi, tárgyi és humán oldalról teremtik meg a fejlődés lehetőségét, melynek alapja, hogy a megyék működése stabil pénzügyi alapon nyugszik. Azonnali csodát nem lehet várni, két-három éven belül kézzelfogható jelei lesznek a változásnak - fejtegette Puhl Sándor, az MLSZ alelnöke, aki azt akadémiai képzést is felügyeli:

 


 -Az akadémiára jelöltek terheléses vizsgálaton vesznek részt, akik ott megfelelnek, felvételt nyernek. A keresztéves akadémistákra nem vonatkozik a mostani teszt. Az akadémisták automatikusan az NB III-as keret tagjai lesznek. Őket abban az osztályban az NB II-re nézik. Aki elvégzi az akadémiai képzést, nem jut automatikusan az országos keretbe, viszont esélyt kap, ennek ténye feljogosíthatja a feljutásra. Valóban hosszabb időt vesz igénybe, amíg valaki a legmagasabb osztályba jut, ugyanakkor az eddiginél minőségibb utat kell bejárni, a némi lasulással komolyabb tapasztalatra tudnak szert tenni. Aki odaér, jobban kinyílik előtte a lehetőségek tárházának kapuja. Az NB III-as keretnek a megyei első osztály adja a közvetlen utánpótlást. Az akadémiai képzés előszobájában a megyei előkészítő csoportok lesznek, ezáltal is érzékeltetjük, hogy folyamatosan monitorozzuk a megyéket, figyelemmel kísérjük a tehetségeket.

A profi és az amatőr státusz különválasztása motiváltabbá teheti mindazokat, akik potenciális esélyesek a profi titulusra.

Mindig is lesz hiba, az a törekvés, hogy minél kevesebb legyen. A profiknak mindent alá kell vetniük a játékvezetés iránt. Bízunk benne, hogy az alázat és a küldetéstudat visszaköszön a pályán és azon kívül is. A labdarúgás szolgálatában kell állniuk. Egyszerre szükséges rendet tartanai, számon kérni, követelni és partnernek lenni, ami roppant összetett feladat. Sok áldozattal, lemondással jár ez a szakma. Amíg más szórakozni indul, egy játékvezető edzésre megy. A rohanó világban ritka az a munkahely, ahol jó szemmel nézik, ha valaki játékvezető. Egy hétközi küldés is problémát jelenthet. Ezért is van többek között szükség profikra, akik a magyar játékvezetés zászlóvivői, kirakatemberei, a fiatalok előtti példaképek lesznek - az MLSZ elnökségének hathatós közreműködésével.


Hozzászólások: