Most Bede Ferenc is megmondja..

Játékvezetőkről

2012-12-10 20:21:07
Bede Ferenc |

Bede Ferenc int - forrás: nso.hu
Forrás: nso.hu - Bede Ferenc int

Több komoly bírálat is érte az ősszel a hazai játékvezetők ítéleteit és teljesítményét, emiatt is határozta el magát a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), hogy bevezetné nyolc NB I-es bíró esetében a profi játékvezetést a magyar fociba. Ennek előkészítése még tart, a jelöltekkel a téli szünetben egyeztethet a szövetség, annyi viszont biztosnak látszik, hogy a leendő profi sípmesterek a jelenlegi, akár a havi 500 ezer forintos juttatásnál is többet kaphatnak. A korábbi játékvezető, Bede Ferenc szerint rosszabbak nem lettek a magyar bírók, és vannak aggályai a tervezett, a nagy bajnokságokban is példa nélküli intézkedéssel kapcsolatban, akárcsak néhány élvonalbeli klubnak ? erről George F. Hemingway, az NB I-es bizottság elnöke beszélt a Hír TV-nek.

 

 

A 17 év alatt majd 300 meccsen közreműködő Bede Ferenc szerint nem lettek rosszabbak a magyar bírók, csak több figyelmet kapnak a nyilvánosság által a bakik.

- Nem szabad elfelejteni, hogy most már majdnem minden meccset közvetít a televízió, innentől kezdve minden meccs kontroll alatt van, minden vélt vagy valós hiba előjöhet. Nem hiszem, hogy sokkal többet hibáznának a mostani játékvezetők, mint akár én vagy a régebbiek, csak jobban szem előtt vannak ? mondta a Hír TV Stopper című műsorában az ex-bíró, aki az eddigi gyakorlatnak megfelelően munka mellett (ő a BKV-nál dolgozott) fújta a sípot az NB I-ben is.

- Az ember minden reggel megjelent a munkahelyén, a munkaidő vége előtt kicsivel távozott, akár szabadságot vett ki, hazament, összeszedte a szerelését, beült az autóba, utazott 200 kilométert, bemelegített, majd jöhetett a mérkőzés ? írta le egy napját a korábbi játékvezető.
Mint ismeretes, az MLSZ tervei szerint viszont ez a gyakorlat nyolc elsőosztályú bíró esetében véget érne, ők a jövőben teljes állású profiként fújnák a sípot majd.

Berzi Sándor, a Játékvezetői Bizottság elnöke elmondta, egyelőre még csak készülnek arra, hogy a kiszemelt bírókkal asztalhoz üljenek a profivá válás feltételeiről.

- Nyilvánvalóan nem akartuk ezzel zavarni a játékvezetőket ezzel idény közben, le kell velük ülnünk a bajnoki szünetben, hiszen fontos kérdés például az, hogy mi az, ami miatt megéri egy bírónak, hogy ebbe a státuszba kerüljön.

A Hír TV információi szerint jelenleg 100 ezer forint a díjazás meccsenként az NB I-ben, ehhez jön a 120 ezer forintos rendelkezésre állási díj, ami tehát négy meccset számolva havonta összesen 520 ezer forint. Ez nemzetközi viszonylatban nem kiemelkedő: a legjobban a spanyol bírók keresnek, de még Angliában is 1200 euró, azaz több mint 300 ezer forint a meccsenkénti díj, és 40 ezer font a rendelkezésre állási díj évente.

A profizmus viszont Európába sem ismert, így például az egyik legsikeresebb játékvezető, a portugál Pedro Proenca is "amatőr", akárcsak a korábban idegenforgalmi referensként dolgozó Kassai Viktor.

- 100 ezer forint a játékvezető díj, de gondoljuk végig, hogy télen 2-3 hónap is van, amikor nincs mérkőzés. A 100 ezer forint mellett útiköltség-térítés és készenléti díj is van. Az nyilvánvaló, hogy a díjak emelkednének a profi játékvezetők esetében ? tette hozzá Berzi.

Bede Ferenc szerint az irány jó, csak épp jobban ki kellene dolgozni és előkészíteni a profi bíróskodás feltételeit.

- Egyértelmű pozitívum a lépés, de csodát ettől sem szabad várni, hiszen emberek vagyunk. Lesz egy 16 fős, keret, ebből nyolc profi, nyolc nem. Képzeljük el, hogy egy Fradi-Újpest meccset egy profi bíró vezet, aztán egy Pápa-Fradit egy úgymond amatőr, kíváncsi vagyok, mit szól majd ehhez például a Pápa tulajdonosa, Bíró Péter, pláne ha történik is valami. Szerintem a keret megosztása nem túl jó így, ezt tovább kellene még gondolni, Inkább egy félprofi státuszt kellene kialakítani ? fejezte ki aggályait a volt bíró.

George F. Hemingway, a Budapest Honvéd tulajdonosa és az NB I-es bizottság elnöke pozitívan értékelte a kezdeményezést.

- A játékvezetők felelősségre vonhatók, jobban szankcionálhatók lesznek, általában a bíráskodás színvonala is emelkedhet. Több klub támogatja a kezdeményezést, de többen vannak, akik szkeptikusak még, nem biztos, hogy az előrehaladást jelent ? mondta a klubvezér.


Hozzászólások: