Nagy Imre Attila



Félszáz újonc Győrben

cseretábla - forrás: Forrás: - cseretábla.
Majdnem félszáz új futballbíró tette le a játékvezetői vizsgát a győri ETO Parkban, akik közül többen már be is mutatkozhattak az alacsonyabb osztályú megyei bajnokságokban.
 

 

Nemrég vizsgáztak azok a játékvezetők, akik még tavaly jelentkeztek az MLSZ és a megyei igazgatóság tanfolyamára, a sikeres elméleti, fizikai és gyakorlati teszt után akár már élesben is megmutathatták képességeiket az alacsonyabb osztályú megyei bajnokságokban.
 
Az oktatás alatt több rutinos játékvezető tartott egy-egy előadást, ezzel is segítve az újak felkészülését: Makkosné Petz Brigitta FIFA-asszisztens, Böcskei Balázs NB II-es játékvezető, Hofbauer Dávid, Bálintfi István, Lukácsi Csaba, Radasics Csaba és Szabó György is tartottak órát.
 

A számonkérés a teszten elrontott kérdések átbeszélésével kezdődött, majd a kihúzott tételekről kellett a leendő új játékvezetőknek a legjobb tudásuk szerint válaszolni. A tanfolyamra negyvenhatan jelentkeztek, akikből aztán negyvenhárman tettek sikeres vizsgát, közöttük öt hölgy is. A korosztályt tekintve sem lehet panasz, hiszen a legfiatalabb játékvezető még csupán csak tizennégy, míg a legidősebb negyvenéves.
 
 
Országos szinten megint az élen vagyunk, hiszen összehasonlításként Veszprém megyében tizenöten vizsgáztak, nálunk negyvenhárman. Az elmúlt időszakban, mióta elnök vagyok, körülbelül kétszázötven játékvezetőt vizsgáztattunk le, ami nem kevés. Túl vagyunk mind az új, mind a már működő játékvezetők fizikai tesztjén és elmondhatjuk, hogy az elmúlt tizenöt év legsikeresebb fizikai felkészülése volt, hiszen magas a részvételi arány, másrészt pedig a sikeres fizikai tesztet teljesítők száma is nagyon magas. A sikertelen tesztek száma is elenyésző, azok is inkább csak sérülés miatt vannak. Folyamatosan küzdünk még mindig azért, hogy a játékvezetők közfeladatot ellátó személyeknek minősüljenek, amit úgy gondolom, tényleg el kellene érni. Nemcsak az újaknak, hanem a már működő kollégáknak is folyamatosan mondom, hogy a legfontosabb a szakmai alázat, a motiváltság és hogy fizikailag mindenki a legjobb formáját hozza. Tanuljanak minden meccsből, vonják le a tanulságot, ne csüggedjenek egy-egy elrontott döntés után és figyeljenek, hallgassanak a rutinosabb kollégákra - mondta Dubraviczky Attila, a megyei játékvezetői bizottság elnöke.
 

Nagy Imre Attila oktatási instruktor - aki munkájáért egy emlékplakettet vehetett át - is hasonlóan vélekedett a sikeres délelőtt után:
 

Azon vagyunk, hogy a mérkőzésekre mindig jól felkészült játékvezetők menjenek. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az elmúlt négy évben körülbelül kétszázötven új játékvezetőt vizsgáztattunk le sikeresen. Csak Budapesten vizsgázott több játékvezető, mint nálunk, úgyhogy nyugodtan mondhatom, hogy a megye minden téren ott van a legjobb háromban országos szinten, de fogalmazhatunk úgy is, hogy a vidéki megyékben Győr-Moson-Sopron a legelső.
 
 

A vizsgát Huták Antal, az MLSZ JB alelnöke felügyelte:
 
A képzés egy szisztematikus rendszer alapján épül fel az országban mindenhol. Egységes, a nemzeti instruktornak az útmutatásai alapján. Három éve az UEFA-tól kapunk pénzt, aminek egy részét erre a képzésre fordítjuk. Idén országosan félezer játékvezető vizsgázik, ebből Győrben negyvenhárom. Mindig van a régiekből lemorzsolódás, úgyhogy van lehetőség feljebb lépni. Ez csak kitartás és felkészültség kérdése -  mondta az egykori neves játékvezető.

Gőgös Balázs, Kisalföld
 

Hozzászólások