Kassai Viktor



Kassai: Nincsenek bérelt helyek

Kassai Viktor - ing, sip - forrás: profispori.hu Forrás: profispori.hu - Kassai Viktor - ing, sip.

Az elismert futballbírónak csalódást jelent, hogy nem lesz ott a világbajnokságon, de Kassai Viktor motivációja megmarad, és már a tavasz nagy bajnoki és kupamérkőzéseire készül.

 

– Hogy érzi magát lelkileg?
– Nyilván nem örömteli helyzet a mostani – mondta Kassai Viktor annak apropóján, hogy nem került be a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságra készülő játékvezetői keretbe. – Húsz európai játékvezető reménykedhetett benne, hogy szerepet kap a jövő évi világbajnokságon, és egyértelmű csalódás, ha valaki az utolsó keretszűkítés áldozata lesz. Két asszisztens kollégám miatt különösen sajnálom a döntést, hiszen Dél-Afrikában én már átélhettem Erős Gábor és Vámos Tibor társaságában, milyen vébén közreműködni, ám ez a lehetőség most nem adatik meg Ring Györgynek és ifjabb Tóth Vencelnek. Ebben a korántsem könnyű pillanatban sem szeretném elmulasztani, hogy megköszönjem asszisztenseim, játékvezető kollégáim és az MLSZJátékvezetői Bizottságának segítségét az elmúlt időszakban, és pluszmotivációt ad, hogy a negatív döntés kihirdetését követően a játékvezetés hazai irányítói azonnal támogatásukról biztosítottak mindhármunkat.

 

 

– Mit gondol, mi az oka, hogy nem kerültek be a keretbe?
– Elsődlegesen a saját teljesítményünk, valamint a nagyon erős európai konkurencia. Szerintem az európai játékvezetés a legmagasabb szintű a világon, rengeteg olyan kvalitású bíró van, aki a legélesebb vébémeccset is le tudja vezetni. Azonban a világbajnokságokra minden földrész limitált számban küld bírót, így sok minőségi játékvezető kimaradt a szűkítésnél. Tudomásul kell venni, hogy óriási a harc az európai helyekért, és a játékvezetésben nincsenek bérelt helyek a világeseményen.

 

 

– Csakhogy ön Franciaországban Európa-bajnoki nyitó meccset vezetett, megkapta a német–olasz rangadót, tartalékként még a fináléban is ott lehetett, hat évvel ezelőtt Bajnokok Ligája-döntőt bíztak önre. Akkor hogy van ez?

– A huszonnégy csapatos Eb-n tizenhat európai játékvezető kapott szerepet, Oroszországba pedig csak tízen mehetnek a kontinensről. Mivel sok tapasztalt és jó bíró pályázott erre a tíz helyre, várható volt, hogy egy hiba, hullámvölgy sokat számít. A teljesítmény a legfontosabb, és őszintén el kell ismernünk, nem voltunk hibátlanok az elmúlt másfél évben, ezért el kell fogadnunk, hogy most nem kapunk szerepet. Nem másban keressük a hibát, kollégáimmal együtt kellően önkritikusak vagyunk a magunk teljesítményét illetően.

 

 

– Önhöz hasonlóan a legjobbak között emlegetett svéd Jonas Eriksson mellett a legjobb cseh, portugál, román és görög játékvezető is kimaradt a keretből, és meglepetésre a futball őshazájának mondott brit labdarúgás sem ad bírót a világbajnokságra.
– Ez mutatja azt, hogy már a húszas keretbe is nagyon nehéz bekerülni, hosszú évek munkája és tapasztalata kell ahhoz, hogy valakinek egyáltalán felvetődjön a neve egy világbajnokságot illetően. Nemcsak a nemzeti válogatottaknak, egy játékvezetői csapatnak is nehéz kijutnia a vébére. Sőt talán még nehezebb is, hiszen az ötvenöt tagállamú kontinensünkről tizenhárom válogatott vehet részt a vb-n, viszont csak tíz játékvezető.

 

 

– Miután nem bíztak önre pótselejtezőt, számítani lehetett rá, hogy nem lesz ott a  szűkített keretben?
– A pótselejtezőkön valóban nem kaptunk szerepet, amely már előrevetítette a mostani döntést. Igaz, 2009-ben és 2013-ban egyaránt interkontinentális pótselejtezőt vezethettem, mégsem volt garancia a részvételre, hiszen Brazíliában nem lehettem ott.

 

 

– A magyar szurkolók jól emlékeznek Szergej Karaszjovra, aki az Eb-n az Izland elleni meccsen örökre „befészkelte” magát a szurkolói szívekbe – az orosz játékvezető sokak szerint csak azért kerülhetett be a szűk keretbe, mert Oroszországban rendezik a tornát. Sokaknak az is meglepetés, hogy a spanyol Antonio Mateu Lahoz bizalmat kapott, aki a felvételek alapján négy tizenegyesgyanús helyzetben is rosszul döntött az olasz–svéd pótselejtező visszavágóján.
– A válogatás szempontjait magam nem ismerem, de abban biztos vagyok, hogy mind a tíz kiválasztott kolléga megállja majd a helyét Oroszországban, és az európai játékvezetés jó hírét erősítik.

 

 

– Hogyan tovább?
– Mire gondol?

 

 

– Mi a motivációja a folytatásban?
– Az, hogy szeretem a játékvezetést, örömömet lelem ebben a szakmában. Péntek este tudtam meg, hogy nem leszek ott a vébén, de szombaton a Balmazújváros–Haladás mérkőzés közben egy pillanatig sem jutott az eszembe. Csak arra koncentráltam, hogy azt a mérkőzést a lehető legjobb színvonalon levezessem. Vasárnap aztán már az edzőteremben voltam, hétfőn pedig újra edzettem, vagyis készülök a következő mérkőzésemre. Az UEFA elit játékvezetői közé tartozom továbbra is, 2007 óta folyamatosan küldenek a Bajnokok Ligája mérkőzéseire, a jelenlegi keretből senki sincs, aki előttem már vezetett volna BL-meccset, és büszke vagyok rá, hogy immár egy évtizede ebben a kupasorozatban kapok szerepet. A magyar bajnokságban még hátravan néhány forduló, illetve európai kupamérkőzés is vár ránk december elején, aztán jöhet a felkészülés a tavaszi szezonra – a teljesítményünkkel szeretnénk bizonyítani, hogy a sikertelen világbajnoki kvalifikáció ellenére továbbra is a világ legjobb játékvezetői csapatai közé tartozunk. 

 

Forrás: NSO.hu

 

Hozzászólások