Áprilisi tréfa az MLSZ JB-től!

Botrány

2018-06-15 19:02:08
Hanacsek Attila | Puhl Sándor |

Puhl Sándor piroslap - forrás: focibiro.hu
Forrás: focibiro.hu - Puhl Sándor piroslap

Valaki ezeket még elhiszi? Meddig lehet még az MLSZ elnökét, elnökségét, a csapatokat és a szurkolókat átvágni? Kedves Sándor(ok), Attila? Április elseje már elmúlt.

 

Nemzeti Sport.hu az alábbiakat hozta le:

 

A nemrég befejeződött NB I-es futballszezonban jelentősen csökkent a súlyos játékvezetői tévedések száma a Magyar Labdarúgó- Szövetség (MLSZ) játékvezetői bizottságának hivatalos statisztikái szerint.

 

A MLSZ-ben Puhl Sándor és Hanacsek Attila, a testület tagjai egy háttérbeszélgetés keretén belül számoltak be többek között a bírók felkészítéséről, teljesítményértékeléséről, a képzési rendszerről és a szakma nehézségeiről.

 

 

Az első osztályban tevékenykedő profi kerettel kapcsolatban hangsúlyozták, egyetlen klubnál sincs olyan szigorú teljesítményértékelés, mint náluk, a játékvezetőkről egy-egy mérkőzés után tizenegy oldalas jelentés készül, amelyben minden egyes pozitív vagy negatív ítéletét feljegyeznek. A két szakember szerint ezek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a játékvezetők a 2017–2018-as idényben kevesebb súlyos hibát vétettek az OTP Bank Ligában. A bírókat alapvetően a következő szempontok alapján értékelik: szabályalkalmazás, fegyelmezési tevékenység, fizikai felkészültség, egymás közti kommunikáció és személyiség.

 

 

A profi játékvezetőknek a hétvégi mérkőzéseken nem ér véget a feladatuk, hiszen edzéseiket is folyamatosan figyelik – különböző technikai eszközökkel –, valamint hétről hétre a kijelölt megyékben időközönként  továbbképzéseket kell tartaniuk az alacsonyabb osztályokban tevékenykedőknek.

 

 

A háttérbeszélgetésen szóba került a videobíró alkalmazása is, a rendszer igazi nagy tornán a mostani világbajnokságon debütál. Puhl Sándor a rendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy segítheti a játékvezetőt a fontos döntések meghozatalában, például szabályos volt-e a gól vagy nem, büntetők megítélésében vagy elmaradásában, kiállítások eldöntésében vagy játékosok beazonosítása esetén. Jelezte, fontos hangsúlyozni, hogy nem a videobíró hanem a játékvezető dönt vitatott esetekben, a videobíró legfeljebb ajánlást tesz vagy felhívja a figyelmet. Ugyanakkor meg kell jegyezni azt is, volt arra példa, hogy egy-egy esetben a felvétel megtekintése után sem lehetett egyértelműen megítélni a vitatott esetet, ráadásul elveheti a játék emocionális szépségét is – hívta fel a figyelmet. 

 

 

A játékvezetés magyarországi helyzetéről szólva megjegyezték, nehéz helyzetben van az MLSZ, ugyanis amíg a futballcsapatok száma jelentősen nőtt az elmúlt években, a bírói létszám csökkent. Hozzátették, a szervezet többek között díjazás növelésével, valamint számos programmal, például a Palotai Károly tehetségkutató és gondozó programmal próbálja kiválasztani és megtartani a tehetségeket.


 

Hozzászólások: