Már nőnek is nekimentek a focipályán

Megyei játékvezetés

2010-11-24 06:25:39
Baranya | Czakó Dénes | Sipos Katalin |

Fair-Play zászló - forrás:
Forrás: - Fair-Play zászló

Másképp kell vezetni felnőtt meccset az alacsonyabb osztályban, hogy épségben hazaérjen az ember. Futballbírói vélekedés ez. Balhék az NB I-ben is vannak, de ott bírót nem vernek, és ha félbeszakad is meccs, csak néhány percre, nézőtéri rendbontás miatt. Ehhez képest a baranyai alacsonyabb osztályú bajnokságban sok az ügy, gyakran akad munkájuk a fegyelmi bizottságoknak. Jó esetben véget ér a mérkőzés, de idén már négy félbeszakadt.

– Tavaly az egész idényben összesen tízet fújtak le idő előtt – kezdi Czakó Dénes, a Baranya Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottságának elnöke. – Vannak meleg meccsek, és a helyzet egyre rosszabb. Fokozatosan romlik a fegyelem a pályán és azon kívül is. A megyei II-es és III-as bajnokik különösen veszélyesek. Szombaton Szászváron nem üres dobozos sörrel megdobták az egyik asszisztenst, a játékvezető azonban nem fújta le a meccset. Igaz, az megyei I-es volt. Hányszor mondtuk már, hogy sört csak műanyag pohárba kiöntve árusítsanak a pályákon. Van elnökségi határozat is erről, de senki sem tartja be és senki sem ellenőrzi.
Sokszor jelenti a játékvezető a célpontot.

– Nincs bennem félsz, de „másképp” kell levezetni egy mérkőzést az alacsonyabb osztályban, ha épségben akar hazaérni az ember – mondta egy még működő, a neve elhallgatását kérő futballbíró. – De mit is várhatunk akkor, ha van olyan pálya, ahol éppen a rendező a legvehemensebb.

A megyei II-es Tamási-csoportot ötpontos előnnyel vezető Kölked csapatát mostanában kétszer is a fegyelmi bizottság elé idézték. A második eset (a mecscse félbeszakadt) után született a döntés, hogy a szakosztálynak a saját költségén háromszor szövetségi ellenőrt kell fogadnia. Utóbbit elkísértük vasárnap, ott voltunk a Borjád elleni, 1-1-re végződött bajnokin. Ami simán lezajlott, példásan sportszerűek voltak a játékosok, és a partvonalon kívül sem volt gond.

– A fegyelmi bizottságban senkit sem érdekelt, hogy mi váltotta ki belőlünk azt, ami sajnos megtörtént – mondta a lefújás után Gerber Csaba, a kölkediek mindenese. – Több meccsen is az eredményt befolyásoló hibát vétett a kárunkra a játékvezető, és egyszer csak betelt a pohár. Már utaznak ránk, meg is szolgáltuk ezt, birkóztunk érte. De most nekünk kell helyreállítani a renomét.
Ehhez az első lépéseket vasárnap megtették.

Nőt is meg akartak már ütni-rúgni, Sipos Katalin is élt már át forró pillanatokat

Baranyában jelenleg 140 labdarúgó labdarúgó-játékvezető működik. A legfiatalabb 17 éves, a legidősebb már 60 feletti. Felső korhatár elvileg van, de valójában nincs. Kilenc hölgy is kap rendszeresen feladatot, egyikük Sipos Katalin. A 24 éves egyetemi hallgató 2006-ban tett vizsgát, most a megyei I-es vezetői és az NB III-as asszisztensi keret tagja.

– Eddig körülbelül háromszáz meccsem volt, köztük persze akadt olyan, amelyen forró pillanatokat éltem át. A kiállított játékos meg akart előbb ütni, majd rúgni, ha jól tudom, több hónapos eltiltást kapott utána. Nagyobbak az elvárások a női játékvezetővel szemben, mint a férfival. Mégis számunkra a bíráskodás kiaknázatlan terület, nekünk könnyebb az előrejutás és a fejlődés. Szeretnék minél feljebb jutni, először országos kerettag lenni, majd ha lehet, nemzetközi meccseket is kapni. Ezért mindent megteszek. A családom mindenesetre támogat.


 

Hozzászólások: