Kassai Viktor (Tatabánya, 1975. szeptember 10. –) magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Polgári foglalkozása: nyomdaipari értékesítő (korábban idegenforgalmi referens). 2013-tól profi játékvezető.

Játékoskénti pályafutás:

Gyermekkorában különféle korosztályos csoportokban Tatabányán futballozott.

Hazai játékvezetési karrier:

A játékvezetői vizsgát 1990-ben Bicskén tette le, ezt követően kezdett el bíráskodni a helyi körzetben. Magyarországon jellemző lépéseket 1990-1995 között tette meg, egyes megyei osztályokban.

A Nemzeti Bajnokság első lépcsőjében (NB III) 1995?1997 között működött, az országos utánpótlásban eltöltött idő után, 1997 és 1998 között következett az NB II, ezt követően a köztes bajnokság, az NB I/B, 1998?1999 között. Sportvezetői értékelése szerint alkalmasnak tekintették a legmagasabb nemzeti osztályban történő működésre, 1999-től sípol az NB I-ben. 2013. júniusi ülésén az MLSZ elfogadta a professzionista játékvezetői foglalkoztatást. A kijelölt játékvezetőkkel 3 éves szerződést kötöttek. Magyarországon az első 12 hivatásos játékvezető tagja.

Nemzetközi játékvezetési karrier:

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Játékvezető Bizottságának (JB) felterjesztésére 2003-tól vezet a FIFA berkein belül nemzetközi mérkőzéseket. Keményen betartatták vele a nemzetközi lépcsőfokokat. Nemzetközi pályafutását korosztályos tornán kezdte, így indul mindenki. Egy spanyol ifjúsági viadalon vezetett először, később Intertotó-kupa mérkőzések, UEFA-kupa-selejtezők, s ha valaki beválik, jöhetnek a nagyobbak, a BL-összecsapások, tétre menő válogatott találkozók, olimpiai tornák, Eb-, vb-selejtezők.

Kanada a 16., a 2007-es U20-as labdarúgó-világbajnokságot és Törökország a 19., a 2013-as U20-as labdarúgó-világbajnokságot rendezte, ahol a FIFA JB bírói feladatra alkalmazta. Állandó asszisztensként 2007-ben Erős Gábor és Vámos Tibor, 2013-ban Erős Gábor és Albert István segítették szakmai munkáját.

A világbajnoki döntőkhöz vezető úton Németországba a XVIII., a 2006-os labdarúgó-világbajnokságra és Dél-Afrikába a XIX., a 2010-es labdarúgó-világbajnokságra a FIFA JB játékvezetőként alkalmazta. A 8. magyar bíró, aki mérkőzésvezetésre kapott megbízást. 2008-ban a FIFA JB bejelentette, hogy a Dél-afrikai rendezésű világbajnokság 54 lehetséges játékvezetőjének átmeneti listájára jelölte. Az első rostálást követő 38-as, szűkítette keretben is maradt a jelöltek között. A kiválasztottak mindegyike részt vett több szakmai szemináriumon. A végleges listát különböző technikai, fizikai, pszichológiai és egészségügyi tesztek teljesítése, valamint különböző erősségű összecsapásokon mutatott teljesítmények alapján állították össze. Az európai játékvezetők eredetileg 20 főből álló keretéből 14 bíró maradt versenyben. A FIFA 2010. február 5-én kijelölte a (június 11.-július 11.) közötti dél-afrikai világbajnokságon közreműködő harminc játékvezetőt, akik között ott volt Kassai Viktor és két segítője, Erős Gábor és Vámos Tibor is. Európát 10 játékvezetői trió képviselte. Az érintettek március 2-6. között a Kanári-szigeteken vettek részt szemináriumon, ezt megelőzően február 26-án Zürichben orvosi vizsgálaton kellett megjelenniük. A 19 labdarúgó-világbajnokság közül csak négy alkalommal nem kapott feladatot magyar játékvezető. A legtöbb mérkőzést Zsolt István vezette, három tornán 5 + 6 (partbíró) szolgálattal, őt Palotai Károly követi három tornán 4 + 8 (partjelző) közreműködéssel, Puhl Sándor egy tornán 4 alkalommal (már nem kellett partbíráskodni), egyben a döntőt irányította, Kassai Viktor egy tornán 4 közreműködéssel képviselte Magyarországot. 2012-ben a FIFA JB bejelentette, hogy a brazil labdarúgó-világbajnokság lehetséges játékvezetőinek átmeneti listájára jelölte. Az utolsó válogatáson (Magyarországról történő kezdeményezésre!) nem került az utazó keretbe.

A nemzetközi felkészítő táborokban mutatott hozzáállásának köszönhetően 2007-től több BL mérkőzésen mutathatta meg képességeit. Puhl Sándor, Vágner László és Piller Sándor után az utóbbi két évtizedben ő a negyedik magyar játékvezető, aki BEK/BL mérkőzést vezethetett. Ráadásul ő vezette a 2010. március 16-án megrendezésre kerülő Sevilla FC-CSZKA Moszkva UEFA Bajnokok Ligája nyolcaddöntőt, ami azért is érdekes, mert 12 év óta először jelöltek magyar játékvezetőt a BL egyenes kieséses szakaszába. (Utoljára Vágner László vezette 1998-ban a Borussia Dortmund-FC Bayern München mérkőzést.) Kétszer is vezetett BL-negyeddöntőt. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) JB elismerve szakmai felkészültségét megbízta a 2011-es UEFA-bajnokok ligája-döntő koordinálásával. Előzőleg Zsolt István volt az a magyar játékvezető, aki a Wembley Stadionban, 1965. május 19-én a West Ham United FC-TSV 1860 München (2:0) Közép-európai kupa döntőt vezethetett. A 35 éves játékvezető minden idők legfiatalabb bírója lett, aki BL-döntőt dirigálhat. Az eddigi csúcsot a jelenleg a FIFA JB-t vezető Pierluigi Collina tartotta, aki 1999-ben, 39 évesen volt finalista. A nemzetközi JB, a döntőn Vad Istvánt tartalék (negyedik) játékvezetőként, Fábián Mihályt és Bognár Tamást alapvonal bíróként, Kispál Róberttet tartalék asszisztensként foglalkoztatta. Az 57. játékvezető -  a 4. magyar . aki UEFA-bajnokok ligája döntőt vezetett.

A 2016-os FIFA-klubvilágbajnokságon első magyar játékvezetőként működött közre a földrészek legjobb klubcsapatainak seregszemléjén. A Kasima Antlers és az Atlético Nacional elődöntős mérkőzésén történelmi esemény fűződik a nevéhez, utólagosan, a video-visszajátszás után ítélt büntetőt

Sikerek:

  • Az év magyar játékvezetője a sportújságírók szavazatai alapján (2015)[6]
  • A Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ) által megtartott szavazás alapján az első és másodosztály mintegy 800 játékosa szerint 2005-ben és 2008-ban az év második legjobb - az első Arany Tamás - játékvezetőjének választotta. 2011-ben az Év Játékvezetője megtisztelő címet érdemelte ki.
  • 2008-as év szakmai munkájának értékelése alapján az IFFHS szerint a világ 12. legjobb játékvezetője.
  • A IFFHS (International Federation of Football History & Statistics) 1987-2011 évadokról tartott nemzetközi szavazásán 151 játékvezetőt értékelt, és Kassai Viktor minden idők 43. legjobb bírója lett.
  • Az IFFHS szavazásán 2011-ben az év legjobb játékvezetője lett.
  • 2008-ban a Komárom-Esztergom megye játékvezetője ezüst fokozatú kitüntetésben részesült.

Forrás: wikipédia