Andó-Szabó Sándor (Békéscsaba, 1979. augusztus 17.–) magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető.

Hazai játékvezetési karrier:

Budapesten járt gimnáziumba, így adott volt, hogy a Győri László invitálására a Budapesti Labdarúgó-szövetségnél iratkozott be a tanfolyamra és Ring János vizsgabiztos előtt sikeres vizsgát tett. Első mérkőzése 1995. augusztusában volt, ahol partbíróként, a Vésztő–Mezőberény II. (Békés megyei harmadosztály) tevékenykedett. Az első felnőtt meccse a Gyula Magán SE–Medgyesbodzás találkozó volt. Három évvel később vezette az első megyei I. osztályú mérkőzését, a Szarvas–Doboz összecsapást, ekkor már az NB III-as asszisztensi keret tagja volt. 1999-ben mutatkozott be NB III-as játékvezetőként a Csongrád–Martfű találkozón. 2001-ben lett utánpótlás játékvezető, majd 2002. decemberében került az országos játékvezetői keretbe, ahol tavasszal az NB II-ben a Bőcs–Nyírbátor mérkőzésen debütált. 2006-ban újabb minősítéssel került fel az NB I-es keretbe. 2013. júniusi ülésén az MLSZ elfogadta a professzionista játékvezetői foglalkoztatást. A kijelölt játékvezetőkkel 3 éves szerződést kötöttek. Magyarországon az első 12 hivatásos játékvezető tagja.

Nemzetközi játékvezetési karrier:

A Magyar Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) 2008-ban terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. A FIFA JB 45 éves korhatárát elérő, az aktív nemzetközi mérkőzésvezetéstől búcsúzó Bede Ferenc helyére került. Az UEFA JB félévente sorolja osztályokba a nemzetközi játékvezetőket. 2009-ben legmagasabban rangsorolt osztályban - 3. kategória - kettő magyar bíró is szerepelt, Fábián Mihály és Andó-Szabó Sándor. 2010-től FIFA JB besorolás szerint 2. kategóriás bíró. A magyar nemzetközi játékvezetők rangsorában, a világbajnokság-Európa-bajnokság sorrendjében többedmagával a 17. helyet foglalja el 2 találkozó szolgálatával.

Sikerek:

2009-ben az MLSZ JB elnöke Vágner László az Év Játékvezetője elismerő címmel és a kapcsolódó Hertzka Pál-díjjal tüntette ki.
Forrás: wikipédia