Vad István (Budapest, 1979. május 30.) - közismert nevén Vad II István - magyar nemzetiségű, nemzetközi labdarúgó-játékvezető.

Jellemzés:

A nagymama a (akkor még) Testnevelési Főiskola tanáraként a labdarúgók oktatásáért volt felelős személy[forrás?]. A nagyapa, id. Vad István az aktív labdarúgást befejezve maga is mérkőzést dirigált, ő akkoriban a budapesti (megyei) bajnokságban bíráskodott. A fiú, Vad István, gyorsan végigjárva a játékvezetői szamárlétrát hamarosan a FIFA nemzetközi játékvezetői karának tagja lett. Az unoka, a fiú, Vad II. István, amikor elérte a 16. életévet, lehetősége volt arra, hogy letegye a játékvezetői vizsgát és a papa nyomába eredjen. Szakmai eredményei alapján maga is a FIFA nemzetközi játékvezetői karának tagjai közé emelkedett. A női labdarúgás rohamos fejlődésével a sporttörténelem lehetőséget adott arra, hogy női játékvezetők is tevékenykedhessenek mérkőzéseken. A Vad család legifjabbik tagja, Vad Anita (az apjáéra kevésbé emlékezve) testvérének hazai- és nemzetközi sikerein felbuzdulva, fiatal felnőttként maga is a játékvezetésre adta a fejét. Határozottan kijelenthetjük, hogy Európában, de talán a világon is különleges esemény, hogy a nagyapa az apa, a fiú (unoka) és a lány (unoka) is játékvezető lett.
2017. január 1-től testvéra Vad Anita FIFA asszisztens lett.
Ritkaságszámba megy az is, hogy egy családból három FIFA minősítésű játékvezető nevelődik ki.

Játékoskénti pályafutás:

Gyermekkorában a Rákosmenti TK-ban (RTK) kezdett futballozni, majd a Ferencváros (FTC), végül a Budapesti VSC (BVSC) ifjúsági keretében kergette a labdát. Hamar felismerte, hogy labdarúgóként nem sokra fogja vinni.

Hazai játékvezetési karrier:

1997-ben vezette az első Budapesti Labdarúgó-szövetség (BLSZ) II. osztályú felnőtt mérkőzését, majd 1997-ben a BLSZ I. osztályba sorolták. Minden játékvezetőt fokozatosan ismertetnek meg a magasabb osztályok labdarúgói, vezetői részére. Következő pozíciói: 2001-ben az NB III, majd az országos kerettagság, végül 2002-ben az NB II-es és az NB. I/B-s minősítés, 2004-ben lett NB I-s játékvezető. 2013. júniusi ülésén az MLSZ elfogadta a hivatásos játékvezetői foglalkoztatását, amikor is a kijelölt játékvezetőkkel hároméves szerződést kötöttek. Magyarországon a tizenkét elsődleges, hivatásos játékvezető között áll.

Nemzetközi játékvezetési karrier:

Magyar Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) 2007-ben terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe, s huszonhét évesen vezette első nemzetközi mérkőzését. Célja, hogy minél magasabb lépcsőfokra léphessen. Az UEFA JB, a talent program keretében megkülönböztetett figyelemmel kíséri szakmai tevékenységét. UEFA besorolás szerint 2009-ben a 2. kategóriába tevékenykedik, így több, nemzetek közötti, válogatott és klubmérkőzést vezetett. 2010. októberétől Kassai Viktor mellett bekerült a legrangosabb kupában, a Bajnokok Ligájában (BL) működő játékvezetők közé. Három és fél éves nemzetközi kerettagság után, a BL-ben meccseket vezető európai bírók legfiatalabbjaként, 31 évesen kapta a megbízatást. Bár 1997-ben három BL-játékvezetője is volt Magyarországnak (Puhl Sándor, Piller Sándor és Vágner László), az eredménye mindenképpen óriási elismerés az UEFA részéről.

Kolumbia rendezte a 18., 2011-es U20-as labdarúgó-világbajnokságot, ahol a FIFA JB bírói szolgálattal foglalkoztatta. Ukrajna rendezte a 2009-es U19-es labdarúgó-Európa-bajnokságot, ahol az UEFEA JB bíróként alkalmazta.
Kassai Viktor után újabb magyar játékvezető, Vad István is bekerült a labdarúgó Bajnokok Ligája bírói keretébe. A magyar szövetség honlapja szerint az elmúlt nemzetközi mérkőzéseken nyújtott szakmai értékelések alapján számítani lehetett rá, hogy mindhárom magyar éljátékvezető szerepet kap az európai kupasorozatok következő fordulóiban, de későbbre várt meglepetés volt, hogy Vad István alig három és féléves nemzetközi kerettagság után, a BL-ben meccseket vezető bírók legfiatalabbjaként, 31 évesen kapott megbízatást, 2010-ben.

Sikerek:

A tudósítók - csakúgy, mint a játékosok esetében - 1-től 10-ig osztályozzák a bírók teljesítményét. 2005/2006 évadban a Nemzeti Sport osztályzatai alapján, 8,23 százados átlaggal az Év Játékvezetője címet érdemelte ki, tavasszal pedig ötször kapta meg a forduló játékvezetőjét kitüntető elismerést. Az ellenőröktől öt alkalommal kapott 9-es osztályzatot, ennél magasabb értéket az NB. I-es keretben addig az időpontig senki sem kapott.
Forrás: wikipédia