Népszava: Hazudtak Csányinak!

Csányi Sándor - forrás: mandiner.hu Forrás: mandiner.hu - Csányi Sándor.

Munkatársaitól téves információkat kap és ezért nem egyszer kerül kellemetlen helyzetbe Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség irányítója.

Nehéz dolga van Csányi Sándornak a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) élén. A sikeres üzletember az MLSZ irányítójaként rendszeresen magyarázkodásra kényszerül és nevét kell adnia a tanácstalansághoz, koncepció nélküliséghez.

A legújabb kínos ügy a videóbíró magyarországi elindítása: Csányi Sándor bejelentette, hogy a következő idénytől a VAR segíti a játékvezetők munkáját. A játékvezetők felkészítése nem kezdődött el, a téli szünetben Törökországban és Veresegyházon edzőtáboroztak a bírók, de a VAR-ról ezeken az eseményeken nem esett szó, pedig a játékvezetőknek minimum nyolc-tíz hónapra van szükségük a rendszer megismeréséhez és megfelelő alkalmazásához. 
Lapunk kedden írásban megkérdezte az MLSZ-t, bevezetik-e a VAR-t ősztől az NB I-ben, választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk. Viszont az MLSZ háttérbeszélgetésén az hangzott el, hogy esetleg csak a következő bajnokság tavaszi idényétől jön a VAR. Ebben az esetben megint munkatársai húzzák rá a bohócsapkát az MLSZ-elnök fejére. Korábbi érdeklődésünkre a VAR-ral kapcsolatban azt írta a szövetség január 31-én, hogy „az MLSZ VAR projektje a folyamat összetettségének megfelelő ütemben halad.”
 
Csányi Sándort szövetségi munkatársai rendkívül kellemetlen helyzetbe hozták a nemzetközi szövetségnél (FIFA) is. A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség budapesti kongresszusára eljött Gianni Infantino, a FIFA elnöke. Az MLSZ hivatalos honlapján számolt be arról, hogy Csányi Sándor megbeszélést folytatott Infantinóval, és ezen azt kérte, a FIFA gyorsítsa meg a VAR bevezetéséhez szükséges engedélyeztetési eljárást. Az nem derült ki a szövetségi beszámolóból, hogy Infantino mit válaszolt, de nem ő és a szervezete illetékes ebben a kérdésben.
 
Lapunk írásban érdeklődött arról, milyen eljárásokat kell lefolytatni a videóbíró bevezetéséhez, a FIFA sajtóosztálya azt válaszolta, ez nem a nemzetközi szövetséghez tartozó téma. A VAR-ral kapcsolatos engedélyeket a sportág nemzetközi szabályalkotó testülete, az IFAB adja ki. Megkérdeztük az IFAB-ot is, miért tart hónapokig az engedélyeztetési eljárás? Azt a választ kaptuk, hogy a tagszövetségeken múlik, mennyi idő alatt lehet bevezetni a VAR-t. A futballszövetségek tájékoztatást kapnak arról, milyen feladatokat kell megoldaniuk, és, ha minden feltételt teljesítettek, akkor jöhet a videóbíró. Tehát, ha nem lesz VAR jövő ősszel az NB I-ben, akkor ennek nem a FIFA vagy az IFAB lassúsága az oka, ebben az esetben az MLSZ csak saját magát hibáztathatja.

A német bírók egy évig készültek

Németországban egy évig tartott a VAR-rendszer tesztelése és a játékvezetők felkészítése. A Bundesliga élvonalában két éve van jelen a videóbíró, de a gondos előkészítés ellenére is még mindig nagyon sok vita kíséri a működését és folyamatosan változtatnak a használati szabályokon. Horvátországban a futballszövetség honlapjának beszámolója szerint nyolc hónapig készítették fel a játékvezetőket, itthon ez a felkészülés még el sem kezdődött. A VAR-rendszer teszteléséhez 50-60 mérkőzést is kell rendezni, melyek nem lehetnek tétmeccsek. 

Nem kell több játékvezető

A magyar élvonalbeli bajnoki mérkőzéseken jelenleg hat játékvezető – vezetőbíró, tartalékbíró, két-két oldal- és alapvonali asszisztens – működik közre. A VAR bevezetése után nem lesz szükség az alapvonalon játékvezetőkre, a videóbírói feladatokat két főnek kell ellátni, tehát a játékvezetői létszámot nem befolyásolja az új rendszer elindítása, csak át kell csoportosítani a bírókat.

 

forrás: NépszavaKapcsolódó cikkek

Karakó ki „VAR”-lak!

Tovább


Hozzászólások