VAR továbbképzés Telkiben

VAR - Telki - forrás: mlsz.hu Forrás: mlsz.hu - VAR - Telki.

Videóbíró-asszisztens: az IFAB és a FIFA a kihívásokra hívta fel a figyelmet Telkiben, igaz játékvezetők és szakemberek nélkül.

Az MLSZ elnöksége 2019-ben döntött a VAR-rendszer bevezetése mellett. A nemzetközi szervezetek szakemberei a projekt magyarországi előrehaladásáról tájékozódtak, és felhívták a munkacsoport tagjainak figyelmét a bevezetéshez feltétlenül szükséges intézkedések, elméleti és gyakorlati képzések fontosságára.

A nagypályás labdarúgás legmagasabb szintű szabályalkotó testülete, az International Football Association Board (IFAB) és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szakemberei részletes tájékoztatást adtak a videóbíró-asszisztens és az ezzel összefüggésben működő lesjelzőrendszer (VOLT) használatáról, bemutatva a nemzetközi példákat és a bevezetés gyakorlati nehézségeit, feladatait. Egységes a vélekedés, hogy a rendszer zökkenőmentes bevezetéséhez több szakmai terület magas szintű együttműködése szükséges.

A játékvezetés mellett technológiai, tévéközvetítési, kommunikációs és infrastrukturális kihívások is várhatóak a következő időszakban, valamint a professzionális klubok szerepvállalása is kulcskérdés. Az adminisztratív előkészítést követően az első elméleti képzések májusban várhatóak, majd a gyakorlati tesztelés pedig nyáron indulhat el.

A FIFA tájékoztató anyaga (angol nyelven):
https://football-technology.fifa.com/en/innovations/video-assistant-referees/

Az ügyben megkerestük az MLSZ-t, hogy kik alkotják a VAR munkacsoportot.

 

Hozzászólások