Nyár helyett novemberben jön a VAR?

VAR

2020-03-14 08:32:32

VAR - UEFA - forrás: uefa.com
Forrás: uefa.com - VAR - UEFA

Az NB I-ben legkorábban novemberben jöhet a videóbírós rendszer, melynek bevezetéséig ki kell képezni a játékvezetőinket. Vági Márton, az MLSZ főtitkára adott tájékoztatást a VAR előkészületeiről, mely a klubok, a közvetítő televízió, a műszaki partner és a játékvezetői kar tagjaitól is komoly erőfeszítésekkel jár.

 

Az MLSZ 2019-ben döntött arról, hogy az OTP Bank Ligában bevezetik a VAR-t (Video Assistant Referee), melynek része lesz a VOL (Virtual Offside Line) is, ami a lestechnológiát jelenti. Ugyanakkor a gólvonaltechnológiát a magas ára miatt nálunk nem fogják használni.

 

Hat üzemeltető árajánlata közül az MLSZ az Evertz Microsystemsét fogadta el, ami azt jelenti, hogy a kanadai cég biztosítja a videóbírós rendszert és az ahhoz szükséges technikai hátteret. Az Evertz jelen van többek között a belga bajnokságban és az amerikai major-sportágakban is. Mivel a VAR bevezetéséig rengeteg elméleti és gyakorlati képzésre, valamint összetett infrastrukturális fejlesztésekre, technikai beruházásokra van szükség, legkorábban idén novemberben lehet videóbíró az NB I-es mérkőzéseken, legkésőbb pedig a 2021/22-es bajnokság kezdetén. Mindez a jogtulajdonos televíziós csatorna számára is komoly kihívást jelent, hiszen 12 kamerával kell majd közvetítenie a magyar élvonalbeli találkozókat.

A VAR-NAK HÁROM ÜZEMELTETÉSI FORMÁJA LÉTEZIK EURÓPÁBAN ÉS SZERTE A VILÁGBAN. A CENTRALIZÁLT, AMELY AZT JELENTI, HOGY EGY KÖZPONTI HELYSÉGBŐL FIGYELIK AZ ÖSSZES MÉRKŐZÉST, A DECENTRALIZÁLT, VAGYIS MINDEN STADIONBAN KIÉPÍTENEK EGY KÜLÖN SZOBÁT ERRE A CÉLRA, VAGY – AMELYET NÁLUNK IS HASZNÁLNI FOGNAK -, MOBILESZKÖZÖKBE BEÉPÍTETT TECHNIKÁT HASZNÁLNAK, EZ A GYAKORLATBAN EGY FELSZERELT BUSZT JELENT, AMI JÁRJA MAJD A STADIONOKAT. AZ MLSZ A KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG MIATT DÖNTÖTT EMELLETT.

 

A tervek szerint négy busszal meg lehet oldani a fordulónkénti hat NB I-es mérkőzés közvetítését, ehhez azonban változtatni kell a mostani gyakorlaton, vagyis nem lehet öt mérkőzés egy időben, a mérkőzések kezdési időpontját mindenképpen szélesebb sávban kell „elhúzni”.

A VAR-RENDSZER BEVEZETÉSÉRŐL AZ MLSZ AZ ÉLVONALBELI KLUBOKKAL EGYETÉRTÉSBEN DÖNTÖTT. EZ AZÉRT IS FONTOS, MERT A RENDSZER ÜZEMELTETÉSÉNEK KÖLTSÉGEIT AZ EGYESÜLETEK FINANSZÍROZZÁK, AMI ÉVENTE AKÁR 20 MILLIÓ FORINTOT IS JELENTHET CSAPATONKÉNT.

A következő fontos feladat a játékvezetők oktatása lesz. Az MLSZ tervei szerint több mint 40 szakembert kell majd kiképezni. A videóbírós rendszer bevezetésével nem lesz szükség az alapvonali játékvezetőkre, ugyanakkor a VAR-buszokban egy videóbíró, egy videóbíró-asszisztens és egy operátor kap majd helyet, aki tökéletesen tudja kezelni a technikát. A játékvezetők oktatása még tavasszal megkezdődik egy elméleti résszel, azt követően szimulátoron gyakorolhatnak majd a bírók, majd a technikailag már maximálisan felszerelt buszokban először offline, a tétmeccsek előtt utánpótlás és amatőr mérkőzéseken pedig már élesben tesztelhetnek. A VAR bevezetése azért is fontos, mert rangos nemzetközi mérkőzéseket csak olyan játékvezetőkre fog bízni az UEFA, akik a saját bajnokságukban rendszeresen találkoznak a videóbírós rendszerrel.


 

Hozzászólások: