Közgyűlés: a nagy VAR átverés

VAR

2020-04-15 07:13:29

VAR - Telki - forrás: mlsz.hu
Forrás: mlsz.hu - VAR - Telki

Az MLSZ éves közgyűlésén szerepel a tavalyi szakmai beszámoló, amelyben külön pontként szerepel a VAR-ról szóló beszámoló:

A nemzetközi trenddel összhangban az elmúlt 1-2 évben a közvélemény részéről határozott igény fogalmazódott meg a videóbíró – Video Assistant Referee (VAR) System, ideértve a mérkőzés játékvezetőjének döntéseit a leshelyzetekben segíteni hivatott Virtual Offside Line (VOL) Technology – hazai bevezetésének szükségessége iránt. Az MLSZ 2019. szeptemberében külföldi szakértők bevonásával projekt munkacsoportot állított fel. A munkacsoport szakmai kompetenciáját az MLSZ Játékvezetői Bizottságának alelnökei biztosítják, míg a munkacsoport tevékenységét a Hivatali Adminisztráció koordinálja.

Az MLSZ a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által akkreditált valamennyi VAR és VOL szolgáltató számára 2019. november 1-jén megküldte az árajánlatkérés dokumentumait. A beérkezett árajánlatok kiértékelése alapján 2020. januárjában a nyertes ajánlattevő kiválasztásra került, majd a FIFA és a Nemzetközi Szabályalkotó Testület (IFAB) szakembereinek támogatása mellett megkezdődött a videóbíró bevezetéséhez szükséges protokoll végrehajtása.

A munkacsoport tevékenységének eredményeként optimálisabb esetben a 2020/21-es bajnoki idénytől kezdődően az OTP Bank Liga NB I. első osztályú férfi nagypályás labdarúgó bajnokság küzdelmeibe is bevezethető lesz videóbíró, de a – technológiára és a játékvezetők felkészültségére – vonatkozó szabályoknak való megfelelés időigénye miatt számolni kell a bevezetés időpontjának módosulásával.

 

Egy kérdésünk lehet?

Kik a játékvezetői szakemberek, akik a VAR-t ismerik? Hiszen a két alelnök külföldön soha nem volt ilyen témában előadáson, konferencián.


 

Hozzászólások: