Az ország legjobb sprintere jogos döntéseket hoz

Megyei játékvezetés

2020-04-19 12:00:32
Szabolcs-Szatmár-Bereg | dr. Resán Gergely |

dr. Resán Gergely - forrás: szabolcsjb.hu
Forrás: szabolcsjb.hu - dr. Resán Gergely

Dr. Resán Gergely különleges bíró. Mert civilként „majdnem” bíró, és a futballpályán is fontos döntéseket hoz az egykori fedett pályás országos bajnok atléta.

– 200 méteren fedett pályán felnőtt magyar bajnok voltam – vágott a közepébe dr. Resán Gergely, a szabolcs-szatmár-beregi megyei első osztályú labdarúgó-játékvezetői keret tagja. Atlétaként szabadtéren felnőtt országos bajnokságon 2007-2012 között minden évben dobogós voltam 200 méteren. Emellett a 4x100-as középiskolai országos csúcsukat 2011 óta képtelenek voltak megdönteni, ő is tagja volt a váltónak.


– Az egyetem elvégzését követően ugyanaz a szint munka mellett nem volt fenntartható. A heti 3x napi 2, a heti 8 edzés már nem fért bele. Emiatt az nem „csikolt, hogy dobogós remények nélkül jussak be a döntőbe. Így aztán a munka mellett döntöttem. Nem akartam az a sportoló lenni, aki nem tudja abbahagyni az eredményes versenyéveket. Egyszerre egy fenékkel két lovat magas szinten nem lehet megülni. Eldöntöttem: az atlétika helyett az ügyvédi munkából szeretnék hosszú távon megélni.


A nyíregyházi dr. Resán Gergelyt a sport minden formája vonzotta.


– Az egyetem mellett olyan kiegészítő elfoglaltságot akartam, amiből némi pénz is van és kihívásnak is jó. Van benne előrelépési lehetőség, azaz lehet motivációt találni, és nem utolsósorban a friss levegőn van. A futballpályán nem sprinterként kell futni, de ez nem zavar egy csöppet sem – az atlétáknál jobb mozgáskoordinációval nem rendelkeznek egyik sportágban sem. Nem véletlenül ez az alapja mindennek. .
A futballpályán is ítéleteket, döntéseket kell hozni, miként az ügyvédi hivatás során.


– A jogi pályán belül leginkább a bírói hivatással lenne rokon szakma a játékvezetés. Döntéseket hozunk az élet számos területen, így az ügyvédkedésben vagy például valamilyen cég vezetőjeként is. Noha van hasonlóság, ám a szemlélet teljesen más szemüveget kíván.

Azt szeretem a játékvezetésben, hogy egyszerre kell nehéz, sokszor kétes kérdésben szinte azonnal jó döntést hozni. A huszonkét játékost, a kispadon ülőket és a nézőket kell egyszerre meggyőzni arról, hogy felkészültek vagyunk fizikálisan, elméletben es emberileg is ahhoz, hogy a mérkőzést levezessük.


szabolcsjb.hu
 

Hozzászólások: