Demokratikus diktatúra

Piros lap  - forrás: Forrás: - Piros lap .

Az az érzésem, hogy bajnokságaink történetében eleddig soha annyi döntő jelentőségű játékvezetői hiba nem fordult elő, mint e tavaszon.

A tévedések vagy hibák - nevezhetjük e bakikat így is, úgy is - jelentős hányada az átgondolatlan szabálymódosítások, de még inkább azok félreértésének és túllihegésének termékei. Mert a mi játékvezetőink többsége a szabályok elbürokratizálására még rá is rak jó néhány lapáttal. A mi sípmestereink mind többször emlékeztetnek a kákán is csomót keresőkre.

A tavaszi eredményekre való tippelés nemcsak a kiegyenlített erőviszonyok miatt volt nehéz, hanem azért is, mert előre nem lehetett kalkulálni, kit és a mérkőzés hányadik percében küld a bíró úr a zuhanyozóba - valamiféle semmiségért.

Ez a játékvezetői diktatúra azért nevezhető demokratikusnak, mert az egész mezőnyt egyaránt sújtja. Nagy Miklós elnök úr válogatott fekete seregének bús hadát egyaránt nyögte többek között az FTC, a Kispest, az MTK, a Videoton-Waltham. És például a 26. fordulóban a kiesés rémétől veszélyeztetett BVSC, melynek nagyon halványocska reményeit a pontrablásra már a 9. percben végleg szétoszlatta a bíró, amikor egy egyszerű faultért kiállította a vasutasok Farkasát.

Ettől kedzve még zavartalanabbul szőhették támadásaikat a kispestiek, s dúdolhatták a tegnapelőtti kedves slágert: „Nem félünk a farkastól..."

Mi, a naiv szurkolók viszont, akik a futballért szurkolunk, nem dalolunk, hanem szorongunk, mert attól félünk, így múlik el lassan a labdarúgás dicsősége... Mi ugyanis azt is tudjuk, milyen újabb világmegváltó szabálymódosítási javaslatok fekszenek az International Board - a szabályok legfőbb fóruma - asztalán.

 

Hozzászólások