Játékvezetés története

Játékvezetés története

2020-04-29 19:22:16

Játékvezetés történelme - forrás: Labdarúgás
Forrás: Labdarúgás - Játékvezetés történelme

A játékvezetést önmagában vizsgálni merő képtelenség; csak a labdarúgás fejlődésének tükrében válik igazán érthetővé.
A bíráskodás kialakulásának, szerepnövekedésének motorja - a szabály, és annak változása(i).

A „nagy őstől" — a késes embertől, aki a „kapuknál" állt és késsel, vagy fejszével jelezte a kapufán, ha gól esett — a mai elegáns játékvezetőig hosszú évszázadokon át vezetett az út. Erre az útra léptünk mi is a XIX. század végén, a XX. század elején, amikor éppen a leggyorsabb volt a fejlődés üteme. Részévé váltunk az egyre terebélyesedő futballvilágnak, s a kezdeti passzív szerepünk lassan aktívvá alakult.

A játékvezető a szabályok fejlődésének késői szakaszán szerepel csak hivatalos személyként, akit hatalommal ruháztak fel. A labdarúgásban betöltött szerepe megegyezik a szabályok főhivatásával: neki is a játékost kell szolgálni!

„Egyetlen milliméterre sem forgathatjuk vissza az idő kerekét. Ami elmúlt, azt a jelenbe visszahozni, élettel telíteni nem lehet. Elszakadás és találkozás, rügyfakadás és lombhullás kísérőink kilométerkőtől kilométerkőig az élet országútján. A nesztelenül elsuhant évek után rá kell ébredni a valóságra, amikor a régiek csapata ritkul körülöttünk, és már új nemzedék húz el mellettünk."

E kissé lírai hangvételű sorokat dr. Ábrái Zsigmond írta 1977-ben lapunkban - a Labdarúgásban. A történeti visszaemlékezésben többször találkozunk nevével, értékes gondolataival, s ez nem véletlen: Ábrái Zsigmond és a magyar játékvezetés útja elválaszthatatlan.

„Sorstársak" ők a fogantatástól a boldog fejlődés, kegyetlen megalázás éveiben; erkölcsileg, szellemileg erősek a mélyütések utáni felálláshoz. Á boldog beteljesülés egyiküknek sem adatott meg, őt az élet rendje, a testületet a - futballban és körülményekben — folytonosan változó világ állította kényszerpályára. E „meghatározott pályán" halad a JT; futnak a játékvezetők, hogy a szabályok
szellemében igazságos ítéleteket hozzanak - több mint kilencven év után is ...

 


A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.
 

Hozzászólások: