Ruha teszi az ellenőrt?

Kassai Viktor - Videoton pályán sétal előtte - forrás: vidi.hu Forrás: vidi.hu - Kassai Viktor - Videoton pályán sétal előtte.

Azt már régóta tudjuk, hogy az öltözékünk befolyásolja mások rólunk alkotott  véleményét.

A játékvezetők és ellenőrök többsége ezt a mondást ismeri és az országos küldések esetén megfelelő öltözőkben is jelennek meg. Élvonalbeli küldés esetén illendő tiszta, ápolt külsővel megjelenni, hisz oda mégis csak az elit jár.

A játékvezetők, asszisztenseknél és az ellenőröknél a bőrcipő, egyszínű sötét zokni, sötét szövegnadrág, ing, nyakkendő és zakó az elfogadott.

Az elmúlt időszakban azonban észrevehető, hogy néhány ellenőr szakadt, koszos, igénytelen ruhákban jelenik meg az élvonalban ellenőrizni. Nem volt ez korábban így, azonban amióta pár „kiskirály” vagy „villany őstermelő” asszisztensi ellenőr, bevett szokássá vált az igénytelenség. Máshol ez a sheriff öltözéke, de az OTP Ligában igényesebbnek kell lenni és meg kell tisztelni a csapatokat, kollégákat.

Lehet, érdemes lenne a vecsési továbbképzésen is foglalkozni ezzel!

Íme egy kutatás eredménye:

A kutatások és a mindennapos tapasztalataink is alátámasztják, hogy öltözékünk jelentősen befolyásolja hogyan észlelnek bennünket mások, mint ahogy azt is milyen tulajdonságokat tulajdonítanak nekünk ez alapján. A formális öltözék viselőjét magabiztosabbnak, sikeresebbnek és kompetensebbnek ítélik mások. De fordítsuk meg a kérdést: milyen hatással van ránk az a ruha, amit viselünk? 

A Columbia Egyetem kutatói is erre a kérdésre keresték a választ, egész pontosan arra, hogy a formális öltözék, illetve annak hiánya milyen hatással lehet a viselőjére. Úgy találták, hogy a formális ruházat növeli a viselője hatalom érzetét. Emellett hatással volt a kísérletben résztvevők gondolkodására is – erősödött az absztrakt gondolkodásra való hajlam – és a beszédmódjuk is megváltozott. Mint ahogy a testtartásban és a viselkedésben is jól megfigyelhető különbségeket tapasztaltak. 

Ahogy az eddigiekből kiderült a formális öltözék hatással van a magunkról alkotott képünkre is. Még akkor is, ha ez a hatás átmeneti. De vajon mi történik, ha nem öltönyről vagy kiskosztümről van szó, hanem informálisabb ruhadarabról, például egy szuperhős emblémás pólóról? Ennek a kérdésnek akart Karen Pine professzor utána járni, amikor arra kérte diákjait, hogy Superman emblémás pólót viseljenek egy kísérlet keretében.

Pine professzor először arra kérte a hallgatókat, hogy Superman emblémás pólótviseljenek, majd hasonló, de logó nélküli trikót kaptak, végül pedig a saját, megszokott ruhájukat viselték. Pine azt tapasztalta, hogy Superman logós pólóban kedvesebbnek és jobbnak értékelték magukat a diákok. Amikor pedig arra kérte őket, hogy becsüljék meg mekkora súlyt képesek megemelni, a Superman pólót viselők szisztematikusan nagyobb értéket mondtak, mint amikor hasonló pólót viseltek de Superman logója nélkül vagy saját ruhájukban voltak.

Tehát ruházatunk pozitív hatással van az éppen aktuális énképünkre is, de vajon negatív irányban is befolyásolhat bennünket az öltözékünk? Pine professzor azt állítja, hogy az összefüggés fordítottja is igaz, például felerősítheti a rossz hangulatot. Pine vizsgálatai során úgy találta, hogy a nők stresszhelyzetben hajlamosabbak farmert vagy informálisabb öltözéket viselni, ami nem segíti a negatív ér

 

 

Hozzászólások