Elhunyt az MLSZ korábbi elnöke

MLSZ logó nagy - cikkhez - forrás: mlsz.hu Forrás: mlsz.hu - MLSZ logó nagy - cikkhez.

Életének 86. évében elhunyt a Magyar Labdarúgó-szövetséget 1989 és 1994, valamint 1996 és 1998 között irányító Laczkó Mihály. A hírről fia, az üzletember-játékosügynök ifjabb Laczkó Mihály számolt be a közösségi oldalán, amit Genzwein Ferenc, a család barátja, a Testnevelési Egyetem kancellárja is megerősített a Nemzeti Sportnak.

A sportvezetőt az MLSZ saját halottjának tekinti.

Laczkó Mihály 1935. május 6-án született a Békés megyei Medgyesbodzáson. 

A Budapesti Műszaki Egyetemen 1969-ben vegyészmérnökként végzett, majd 1971-ben műszaki doktori címet szerzett. A Magyar Kábel Művek elnök-vezérigazgatója volt 1985-től.

A Magyar Labdarúgó Szövetség élére először 1989-ben került és 1994-ig töltötte be az elnök tisztségét. Nem sokkal később, 1996–1998 között ismét ő vezette az MLSZ-t – idézte fel Lackó Mihály életútját a szövetség hivatalos honlapja.

„Kétszer mondtam le az MLSZ elnöki posztjáról, de egyszer sem a futball miatt. Először azért, mert privatizálták a cégemet, és nem volt elegendő időm a sportágra. Másodjára pedig azért, mert választások előtt voltunk, és a politika fel akarta használni a labdarúgást a céljaira, én viszont nem kértem ebből” – mesélte sportvezetői karrierjéről idén februárban a Blikknek adott interjúban.

Laczkó Mihály 1979-ben Eötvös Loránd-díjban, 1981-ben és 1986-ban Kandó Kálmán-díjban részesült. Mérnökként is maradandót alkotott, több mint 60 szabadalom fűződik a nevéhez.

SOKAT KÖSZÖNNEK NEKI
Puhl Sándor, aki 1994-ben az egyesült Államokban vb-döntőt vezetett, és négyszer választották a világ legjobb játékvezetőjének: „Megdöbbentett a hír, nem találom a szavakat. Nagyon sokat dolgoztam Laczkó Mihállyal, és nagyon sokat köszönhetek neki én is, de a magyar labdarúgás is."
Csank János, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya 1996 és 1998 között: „Nagyon régről ismertem Laczkó Mihályt, hiszen Békés megyei volt, én pedig Békéscsabán edzősködtem. Remek ember, sőt remek labdarúgó is volt, igazi úriembernek ismertem meg, végtelenül korrekt vezetője volt a nehéz időkben a magyar labdarúgásnak. Több mondása is volt, az egyik az, hogy vannak vezetők és félvezetők. Hát ő vezető volt!"
 

Hozzászólások