Elhunyt Puhl Sándor!

Puhl Sándor - halála - forrás: Forrás: - Puhl Sándor - halála.

Napok óta újra aggasztó híreket kaptunk Puhl Sándor állapotáról. Azonban sajnos bekövetkezett a legrosszabb. A négyszer a világ legjobb játékvezetőjének választott Puhl Sándor elhunyt.

Puhl Sándor Miskolcon született 1955. július 14-én. Játékvezetői vizsgát 15 évesen tette le. 1978-ban minősítették NB III-as bírónak. 1982-ben az országos keret tagjaként debütálhatott az NB II-ben.

  1. szeptember 16-án a Vasas-Csepel mérkőzésen mutatkozott be az élvonalban. A 3-0-ra végződő mérkőzésen Győri László és Kőrös László segítették Puhl munkáját.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) 140 NB I-es mérkőzéssel a háta mögött terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 1988-tól tartotta nyilván a nemzetközi keretében. A FIFA JB központi nyelvei közül a németet és az angolt beszéli. Több nemzetek közötti válogatott és klubmérkőzést vezetett, vagy működő társának partbíróként, illetve 4. bíróként segített. UEFA besorolás szerint a „mester” kategóriába tevékenykedett.

1989-ben az indiai Nehru Kupán kapott feladatot, majd az izraeli Maccabi Játékokon fújhatta a sípot.

1991-ben az Ifjúsági VB-n vezetett mérkőzéseket.

1992-ben Vágner László társaságában katari nemzeti bajnokságban tevékenykedett.

  1. május 5-én a Borussia Dortmund-Juventus UEFA-kupa döntő első mérkőzését vezette.

1994-es VB-n négy mérkőzést vezetett, köztük a Brazília-Olaszország döntőt.

  1. május 28-án a Borussia Dortmund-Juventus BL döntőt vezette.

1997-ben egy Manchester United FC–Feyenoord Bajnokok Ligája mérkőzésen nem (eléggé) torolt meg egy brutális szabálytalanságot, ezért féléves „szabadságot” kapott, így nem kaphatott meghívást az 1998-as labdarúgó-világbajnokságra.

Hosszú ideig a kiváró olasz sportsajtó nemzetközi kampányt indított Puhl ellen.

A magyar nemzetközi játékvezetők rangsorában, a világbajnokság-Európa-bajnokság sorrendjében a 2. helyet foglalja el 20 találkozó szolgálatával. Európai-kupamérkőzések irányítójaként az örök ranglistán a 64. helyet foglalja el 37 találkozó vezetésével.

Az aktív nemzetközi játékvezetéstől 2000-ben búcsúzott. Utolsó élvonalbeli mérkőzését (Ferencváros-Haladás) 2000. július 22-én vezette. Összesen 226 élvonalbeli mérkőzést vezetett, amin 666 sárgalapot osztott ki és 28 játékost állított ki. A legtöbb mérkőzést a Ferencvárosnak vezette (43 mérkőzés). Sokan nem tudják, hogy Puhl 117 alkalommal asszisztált az élvonalban.

Sportpályafutásának befejezésével 2000–2006 között az MLSZ megbízta a Játékvezető Bizottság és az önálló, érdekvédelmi szervezetként működő Játékvezető Testület elnöki tisztével. Az MLSZ tisztújító választásain dr. Bozóky Imre elnök javaslatára 2000–2006 között az MLSZ alelnöke volt. 2006-ig MOB-tagként személyesen képviselte a labdarúgást az olimpiai mozgalomban. 2006-ig a FIFA Játékvezető Bizottságának tagja. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nemzetközi játékvezetőinek ellenőre. 2011-től az MLSZ JB egyik alelnöke.

A világbajnoki döntő vezetésének emlékére megkapta a világ-kupa kicsinyített mását. Nemzetközi sportpályafutásának elismerése alapján az IFFHS (Nemzetközi Futballtörténészek- és Statisztikusok Szövetsége) négyszer választotta a világ legjobb játékvezetőjének (1994-1997 között).

Az 1993-as esztendő kiegyensúlyozott teljesítményének elismeréseként az IFFHS a világ legjobb harmadik játékvezetőjének választotta.

A IFFHS (International Federation of Football History & Statistics) 1987-2011 évadokról tartott nemzetközi szavazásán 151, játékvezető besorolásával minden idők 6, legjobb bírójának rangsorolta. A 2008-as szavazáshoz képest kettő pozíciót hátrább lépett.

Nemzeti szinten 1992-ben és 1995-ben az Év legjobb játékvezetője lett. Magyarország nemzetközi megismertetésében végzett kiemelkedő tevékenységéért 2000. augusztus 20-án az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére, a Magyar Köztársaság elnöke, Mádl Ferenc, sportpályafutása elismeréseként a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztkeresztjét adományozta. Kuncze Gábor belügyminisztertől egy Aranysípot kapott. 1993-tól az Egri Sportmúzeumban is jelen van. Az egykori megyei börtön épületében berendezett múzeum eredetileg az egri úszás és vízilabda eredményeit mutatja be, de helyet kaptak Puhl Sándor emléktárgyai is. Eger város önkormányzata díszpolgárává választotta.

Elvitathatatlan az, hogy Puhl Sándor az 1990-es évek meghatározó labdarúgó játékvezetője volt idehaza és nemzetközi szinten is.

Halálával a magyar játékvezetés történelmének egyik meghatározó személyét vesztettük el.

 

Isten veled Sándor!

 

Családja csöndes és méltóságteljes gyászában osztozik a Magyar Labdarúgó Szövetség, egyben kéri a gyászolókat és a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben kérésüket: nem kívánnak nyilatkozni és a legszűkebb körű temetésről később intézkednek.

 

Hozzászólások