Szabó Zsolt a VAR-ról

Szabó Zsolt (Digi  Sport) - forrás: digisport.hu Forrás: digisport.hu - Szabó Zsolt (Digi Sport).

Szabó Zsolt korábbi NB I-es játékvezető volt Kandó Tamás műsorvezető vendége a DIGI Sport napindító műsorában, a Reggeli Startban.

 
 

PODCAST

 

Csakfoci.hu írta:

Szabó Zsolt korábbi NB I-es játékvezető a Digi Sport Reggeli Start című műsorában mondott véleményt arról, hogyan debütált a magyar élvonal nyitófordulójában a videóbíró.

– Alapvetően jól debütált a VAR, de nekünk szurkolóknak kicsit türelmesnek kell lenni, hiszen a játékvezetők is most tanulják a rendszert. Igaz, hogy egy nagyon hosszú felkészülési időszak végén vannak és izgatottan várták a VAR debütálását, de előfordulhat, hogy hosszabb ideig születik meg egy döntés, ilyenkor a szurkolók türelmetlenek lesznek. Voltak olyan esetek, amikor nehéz lett volna szabad szemmel kiszúrni egy szabálytalanságot, például a Ferencváros-Kisvárdán a Fradi számára megítélt tizenegyesnél, amikor valóban szabálytalanság történt, de nem volt az olyan óriási, mindenki számára látható, amit egyből be lehetett volna fújni. A játékvezető azonban helyesen a videóbíró javaslatára kiment a pálya szélére, megtekintette az esetet és jogosan megadta a büntetőt – kezdte a korábbi bíró.

Szabó Zsolt kitért a Budapest Honvéd–Debreceni VSC mérkőzésen történt 16-oson belüli kezezésre, ami után a VAR-t követően kiállították a hazaiak egyik védőjét és tizenegyest is kaptak a vendégek.

– A kezezés videóval vagy anélkül is rengeteg vitát generál. Az utóbbi években a FIFA próbálja finomítani ezt a szabályt, de nagyon sok olyan eset van, hogy ha az egyik kispadon ülök, akkor így magyarázom, ha a másikon, akkor meg úgy. Összességében a játékvezető helyes döntést hozott, amikor megadta a büntetőt az eset megtekintése után – foglalt állás Szabó.

A korábbi spori kitért a Honvéd-vezetőedző, Horváth Ferenc mérkőzés utáni kritikus nyilatkozatára is, aki szerint “százéves tradíciót szednek szét, és teljesen feleslegesen mesterkéltté teszi a VAR a labdarúgást.”

– Lehet ilyet mondani, de manapság már mindenkinek a zsebében ott van az okostelefon, amiről 15-20 évvel ezelőtt szintén nem gondoltuk volna, hogy leveleket fogunk küldözgetni róla. A technika fejlődése az életünk velejárója – reagált Szabó Zsolt.

 

Hozzászólások