Interjú Fábián Mihállyal

Játékvezetőkről
Fábián Mihály - búcsúmeccs - forrás: nso.hu Forrás: nso.hu - Fábián Mihály - búcsúmeccs.

Két vb-játékvezető felkészülését is segíti a korábbi magyar FIFA-bíró

Fábián Mihály 13 éven keresztül vezetett az NB I-ben, FIFA-kerettag is volt. Kora alapján még mindig láthatnánk a pályákon, de ő már évek óta oktatóként segíti a bírókat – Ausztráliában. A Sportálnak elmesélte, hogy pontosan milyen feladatai vannak.

Ez sorozatban a harmadik világbajnokság, amire nem utazhat magyar játékvezető: Kassai Viktor 2010-ben elődöntőt vezetett, 2014-ben és 2018-ban viszont a keretszűkítés áldozata lett, idén pedig topkerettag híján esély sem volt bármelyik magyar bíró jelölésére. Az ausztrál A-League-ből ellenben ketten is ott lesznek Katarban. Hogy ez miként kapcsolódik a magyar játékvezetéshez? A közös pont Fábián Mihály, aki több mint öt évig Kassai Viktor csapatának tagja volt a nemzetközi mérkőzéseken. 

Még mindig csak 42 éves, szóval bőven vezethetne az NB I-ben is, ám évek óta nem láthattuk magyar pályákon. Sőt, a lehető legmesszebbre került Magyarországtól, Ausztráliában segíti a játékvezetés fejlődését.

Húsz évvel ezelőtt, mindössze 22 évesen lett NB I-es játékvezető, emiatt igen komoly médiafigyelmet kapott. Ez mekkora nyomást helyezett Önre?

Az első élvonalbeli meccsem 2002 őszén a Békéscsaba–Videoton volt, ahol a vendégek csapatkapitánya, Csató Sándor 37 éves volt, én pedig tizenöttel fiatalabb… Nem kis rizikót vállalt a jelölésemmel a Puhl Sándor vezette Játékvezető Bizottság, hiszen se előttem, se ezt követően senki sem debütált ilyen fiatalon az NB I-ben. Az első egy-két év nagyon nehéz volt, de végül megálltam a helyem. Szerencsére az idősebb kollégák nagyon sokat segítettek a kezdetekben.

Akár a mai napig láthatnánk a magyar pályákon. Miért fejezte be 35 évesen a játékvezetést?

Az utolsó években sok sérüléssel bajlódtam, és egy idő után nem tudtam vállalni a profi játékvezetés követelményeit, a mindennapi edzéseket. 2015-ben úgy döntöttem, nincs értelme folytatni, ha nem vagyok százszázalékos állapotban. Mindenkivel szemben ez volt a legkorrektebb, tudni kell a megfelelő időben abbahagyni.

Maradt Önben hiányérzet a pályafutásával kapcsolatban?

Egyáltalán nem. 156 mérkőzést vezettem a magyar élvonalban, az általam nagyra becsült Vágner László vezette Játékvezető Bizottság pedig a FIFA-keretbe jelölt, ahol közel egy évtizedig vezettem nemzetközi mérkőzéseket. Emellett Kassai Viktor csapatának tagjaként Európa szinte minden patinás stadionjában megfordultam, többek között egy BL-döntőn és két BL-elődöntőn is. 

Ezt követően egy ideig nem hallottunk Önről, majd hirtelen Ausztráliában tűnt fel. Hogy került képbe ez a lehetőség?

Lelkileg rendkívül megviselt, hogy be kellett fejeznem a játékvezetést, de mindig is azt terveztem, hogy az aktív pályafutásom után a következő generáció képzését szeretném segíteni. Sajnos erre itthon nem volt lehetőség, ezért 2016-ban felvételiztem egy ausztrál sportmenedzseri iskolába. Megkaptam a vízumot, ráadásul voltak ismerőseim Melbourne-ben, úgyhogy belevágtam a kalandba, elvégeztem az egyéves kurzust.

És mikor tért vissza az életébe a játékvezetés?

Még a sportmenedzseri iskolába jártam, amikor felvettem a kapcsolatot a Victoria állambeli játékvezetői bizottsággal. Februárban kezdődött a bajnokság, ellenőrként jártam a pályákat. Elégedettek voltak a munkámmal, így 2017 közepén bemutattak az Ausztrál Játékvezetői Bizottság elnökének. Decemberben lejárt volna a vízumom, de az ausztrál szövetség felajánlott egy heti 19 órás állást, a profi játékvezetőket kellett felügyelnem. Kaptam egy úgynevezett „talent” vízumot, amit a sport és a művészet területén kiemelkedő eredményt elért külföldiek kaphatnak meg.

Emellett megtartotta a Victoria államban végzett munkáját is?

Igen, a mai napig dolgozom mindkét pozícióban. Victoria államban a Premier Liga játékvezetőit irányítom menedzserként teljes állásban, a Football Australiánál, vagyis az Ausztrál Labdarúgó Szövetségnél pedig az A-League-ben szereplő profi játékvezetők képzése a feladatom. 

Milyen az ausztrál játékvezetés megítélése?

Az ázsiai szövetségen belül nagyra tartják a bíróinkat, de ugyanez elmondható a FIFA-ról is. Nem véletlen, hogy két A-League-játékvezető is ott lesz a vb-n. Az iráni származású Alireza Faghani évek óta vezet Ausztráliában, ő már az oroszországi vb-n is remek teljesítményt nyújtott. Chris Beath felkészítésében már az elejétől fogva részt veszek. Sikert sikerre halmoz, tavaly ő vezette az olimpiai finálét és a klubvilágbajnokság döntőjét is. De csak jókat mondhatok Beath két asszisztenséről, Ashley Beechamről és Anton Shchetininről, illetve a videóbíróként utazó Shaun Evansről is.

Akár az egyenes kieséses szakaszban is láthatjuk őket?

Faghani és Beath is világklasszis, bár én elfogult vagyok velük kapcsolatban. Természetesen előfordulhatnak balszerencsés szituációk a vb-n, de tudásuk alapján az elődöntő és a döntő is benne lehet a pakliban.

Szintén Ausztráliából indult Jarred Gillett, aki a Premier League első Nagy-Britannián kívüli játékvezetője lett. Számított arra, hogy ilyen hamar eljut az angol élvonalba?

Kimagaslóan tehetséges játékvezető, úgyhogy számomra ez nem volt kérdés. Vele is a kezdetektől foglalkoztam, Ausztráliában a legjobbak között jegyezték. Természetesen nekünk nagy érvágás volt a távozása, de meghozta ezt a döntést, amely őt igazolta.

Ön nemrég megkapta az állampolgárságot, ez azt jelenti, hogy Ausztráliában tervezi a folytatást is?

Igen. 2018 júliusában kaptam egy letelepedési vízumot. Ezt követően legalább egy évnek kell eltelnie, hogy kérvényezhessem az állampolgárságot, illetve négy évet az országban kell élni. 2020. szeptember 25-én így elindíthattam a folyamatot. Sajnos a koronavírus-járvány itt is lelassított minden adminisztrációt, úgyhogy 2022 februárjáig jegelték a kérelmemet. Ezután letettem az állampolgársági vizsgát, és mivel az írásbelin 100 százalékos eredményt értem el, a szóbeli már csak amolyan beszélgetés volt. Már megvan az útlevelem is, ez itt elég hosszú folyamat, két hónapot kell rá várni. 

Ezek szerint elégedett mindennel, vagy van még feljebb?

Mind a Victoria állambeli, mind az ausztrál szövetségi munkámmal elégedett vagyok. A mostani feladataim nagy kihívást jelentenek minden nap, egy magas színvonalú bajnokság játékvezetői szervezetének megbecsült tagja vagyok. Ezen kívül terveim között szerepel, hogy a következő évben az ázsiai szövetségen (AFC) belül nemzetközi játékvezető-ellenőrként tevékenykedjem.

A magyar játékvezetéssel van-e valamilyen kapcsolata, követi-e az itthoni történéseket?

Bár napi szinten nem követem a hazai eseményeket, de egykori kollégáimmal tartom a kapcsolatot, ahol kielemezzük a magyar és az európai pályákon történt eseményeket. Remélem, egyszer még lesz lehetőségem, hogy szorosabb szálak fűzzenek össze a magyar játékvezetéssel. Mindenképpen meg is ragadnám az alkalmat, hogy gratuláljak borsodi kollégámnak, Rúsz Mártonnak, aki néhány héttel ezelőtt debütált az NB I-ben, bizonyítva azt, hogy vannak tehetséges fiatalok otthon, akik megérdemlik a bizalmat.

 

A nemrég indult sportoldalon folyamatosan elérhetőek a hazai labdarúgással kapcsolatos cikkek.

 

Hozzászólások