Interjú Ring Györggyel

Ring György - Kassai Viktor - forrás: mandeiner.hu Forrás: mandeiner.hu - Ring György - Kassai Viktor.

„A VAR egyértelműen igazságosabbá tette a labdarúgást” – helyszíni riportunk Szófiából.

Az immár több mint egy éve a Bolgár Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottsága szakmai vezetőiként dolgozó Kassai Viktor és Ring György meghívására a Mandiner ott lehetett a Szófiában zajló kétnapos szakmai továbbképzésen. A VAR-rendszer kulisszatitkaiba a korábbi FIFA-asszisztens avat be minket.

A kétnapos továbbképzésen 52 játékvezető vett részt különböző szerepkörökben – meséli Ring György a bolgár játékvezetői bizottság alelnöke, VAR-instruktora – mivel Kassai Viktorral együtt az a célunk, hogy egyrészt a bolgár játékvezetők a bajnoki mérkőzéseken egyre színvonalasabb teljesítményt nyújtsanak, másrészt köztudott, hogy a nemzetközi porondon való részvétel elengedhetetlen feltétele a VAR-rendszer magas szintű ismerete és magabiztos alkalmazása. 

Alelnök úr, kezdésként először azt vegyük át, a VAR-protokoll szerint mikor is kell közbeavatkoznia egy videóbírónak? 

A labdarúgás játékszabályai nagyon szigorúan meghatározzák a videóbíró jogköreit, és egy mérkőzésbe való beavatkozás feltételeit. A VAR-protokoll alapján négy esetben avatkozhat közbe a videóbíró. Az első, ha kérdés, hogy egy gól szabályos körülmények között esett-e, történt-e előtte szabálytalanság. A második feladatkör a büntetőgyanús esetekre vonatkozik. Ilyenkor a videóbírónak azt kell vizsgálnia, hogy a játékvezető által megadott tizenegyes jogos volt-e, illetve éppen nem maradt-e el. A harmadik jogkör a kiállításokra vonatkozik. Fontos kihangsúlyozni, hogy a szabályok csak az egyből piros lappal történő kiállításnál adnak felhatalmazást a videóbírónak a beavatkozásra, a második sárga lappal történt kiállításnál nem.

A büntetőhöz hasonlóan ebben az esetben is azt kell vizsgálni, hogy egy adott kiállítás jogos volt-e vagy éppen nem maradt-e el a piros lap. Az utolsó eset a gyakorlatban a legritkább, de még világversenyen is előfordult hasonló eset: a videóbírónak akkor is kötelessége közbeavatkoznia, amikor a kolléga véletlenül a vétkes csapat egy másik játékosának mutatja föl a sárga, netán piros lapot.

Ring György a VAR-képzés instruktora Szófiában Fotó: Mandiner/Vámos Tamás

Ring György a VAR-képzés instruktora Szófiában Fotó: Mandiner/Vámos Tamás

 

És mi a helyzet a lesekkel? Hiszen ez nem szerepel a VAR-protokoll négy pontjában.

A gólok, a büntetőrúgások és bizonyos kiállítások esetén a videóbírónak kötelessége felülvizsgálni, hogy a támadócsapat elkövetett-e bármilyen szabálytalanságot az esetet megelőző támadási szakaszban. Ha például a támadócsapat az említett szituációk előtt bármilyen szabálytalanságot követett el, és ide tartozik az aktívvá váló les is, akkor a videóbírónak szintén közbe kell avatkoznia.

A VAR-kocsiban a videóbírónak több személy is segít, többek között egy vagy több videóbíró-asszisztens. Mi a pontos feladatuk?

A videóbíró-asszisztensnek (hivatalos nevén: AVAR) a VAR munkáját folyamatosan segítenie kell. Egyfolytában nyomon követik a pályán zajló eseményeket és tájékoztatják a videóbírót, ha esetleg bármi elkerülte volna a figyelmét. Nagyon fontos szerepük van azokban az esetekben, amikor a pályán folyik a játék, de a játékvezető éppen egy másik esetet vizsgál a visszajátszások alapján. Ilyenkor az AVAR-nak kell nyomon követnie az élőben zajló eseményeket és tájékoztatni a videóbírót a további VAR-vizsgálatot igénylő történésekről. Ezen  kívül – mivel az AVAR is képzett játékvezető vagy asszisztens – a videóbíró egyes esetekben kikérheti a kollégája véleményét. A videószobában természetesen a VAR a főnök, de ő is csak javaslatot tehet a mérkőzés vezetőbírójának, a VAR-protokollba tartozó esetekkel kapcsolatban, hiszen

a végső döntést mindig a találkozó pályán tartózkodó vezetőbírója hozza meg!
 

Mégis gyakran látjuk, hogy a vezetőbíró a VAR javaslatára megváltoztatja a döntést anélkül, hogy kimenne a pálya széli monitorhoz, és megvizsgálná az adott szituációt.

A VAR-protokoll azt is meghatározza, hogy melyek az úgynevezett tényszerű illetve szubjektív döntések.

Tényszerű döntés például, hogy egy játékos leshelyzetben volt-e vagy sem, illetve, hogy a játékvezető által megítélt szabálytalanság a tizenhatoson kívül vagy belül történt-e?
 

Ezekben az esetekben a játékvezetőnek nem szükséges megtekinteni a visszajátszásokat, azonban a szubjektív döntéseknél (mint például egy adott esetben történt-e szabálytalanság, amely esetleg büntetőt vagy piros lapot ért-e) kötelező megnéznie a pálya széli monitornál az ismétléseket.

Gyakran elhangzik kifogásként, hogy a VAR meg sem vizsgál bizonyos, a protokollba tartozó esteket, Miként lehetséges ez?

Ahogy Ön is láthatta a bolgár éljátékvezetők szófiai VAR-gyakorlásán, a videóbírók minden esetet megvizsgálnak, de csak akkor avatkoznak közbe, ha erre a protokoll lehetőséget ad, és a vezetőbíró egyértelműen hibázott. Ha a VAR nem avatkozik közbe, nem azt jelenti, hogy nem vizsgálta meg az esetet, hanem, hogy véleménye szerint a kolléga nem hozott hibás döntést. Mint ön is tapasztalhatta, a VAR és az AVAR egy mérkőzés alatt folyamatosan kommunikál egymással, és elemzi a pályán történt eseményeket.

Személyesen is kipróbálhattuk a VAR-rendszer működését Fotó: BFU

Személyesen is kipróbálhattuk a VAR-rendszer működését Fotó: BFU

 

Beszéljünk az operátorok szerepéről, akik a VAR-személyzet rendkívül fontos tagjai.

Az ő feladatuk, hogy a VAR utasításai alapján a lehető legrövidebb időn belül a legjobb képanyagot biztosítsák a videóbíró számára azért, hogy minél gyorsabban döntés szülessen. Az operátor tulajdonképpen egy technikai személyzet, aki a szakmai döntésekbe természetesen nem szólhat bele. Általában nem is képzett játékvezetők, mégis – a technikai felkészültségüknek köszönhetően – nagyon nagy szerepük lehet abban, hogy milyen gyorsan születik meg egy döntés a VAR-szobában, és így minél kevesebbet álljon a pályán a játék. Szerencsére a bolgár szövetség egy olyan szolgáltatóval szerződött a videóbírós rendszer biztosítására, amely a BL-ben, a világ- és Európa-bajnokságon is dolgozik, ennek köszönhetően a velünk dolgozó bolgár operátorok közül többen is folyamatosan szerepet kapnak a Bajnokok Ligájában és a rangos válogatott mérkőzéseken is.

Kassai Viktor és Ring György elégedett lehet: felkészültek a bolgár játékvezetők! Fotó: Mandiner/Vámos Tamás

Kassai Viktor és Ring György elégedett lehet: felkészültek a bolgár játékvezetők! Fotó: Mandiner/Vámos Tamás
 

Személyesen is kipróbálhattuk a VAR-rendszert, így tapasztalhattuk, mennyire összetett a videóbírók feladata. 

A VAR-rendszert az autóvezetéshez szoktuk hasonlítani. Ott is csak egy hosszú elméleti és gyakorlati képzés után szerezhetnek jogosítványt a gépjárművezetők, de a rutin megszerzéséhez évek szükségesek.

Nem sokan tudhatják önről, hogy első magyar játékvezetőként már a 2017-es, dél-koreai U-20-as labdarúgó-világbajnokságon is AVAR-ként tevékenykedett. Éppen ezért az egyik legautentikusabb személy e kérdés megválaszolására: a videóbírós rendszer bevezetése mennyire hasznos a futball számára?

Kassai Viktorral, a Bolgár Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottsága elnökével azon kevés szerencsés vezetők közé tartozunk, akik játékvezetőként is alkalmazhatták ezt a rendszert a pályán, valamint a VAR-szobában ülve is. Az aktív pályafutásom befejezése után VAR-instruktorként több országban is tapasztalatokat szerezhettem, mely alapján úgy vélem, a videóbírós rendszer egyértelműen igazságosabbá tette a labdarúgást, még akkor is, ha bizonyos okok miatt sokan még mindig kifogásolják a létjogosultságát. Nyilván az

 

nem várható el, hogy a VAR bevezetésével az összes játékvezetői tévedés megszűnjön,

de a statisztikák bizonyítják, hogy jelentősen csökkent az egyértelmű hibák száma. 

 

Hozzászólások