Csányi Sándor elégedett a hanacseki statisztikákkal

Csányi Sándor - forrás: mandiner.hu Forrás: mandiner.hu - Csányi Sándor.

Az MLSZ Közgyűlésén dr. Csányi Sándor röviden szólt a játékvezetésről is, igaz a hanacseki statisztikákat említette csak.

MLSZ közgyűlése elé beterjesztett dokumentumból:

2022. évi beszámoló

A VAR rendszer hazai implementációja során – 2020-2021 – a kilenc különböző képzési fázis a FIFA felügyelete és az előírt képzési követelmények szigorú betartásával zajlott le. A projekt sikeres megvalósulása érdekében a kilenc hónapos képzés eredményeként – 570 fő részvételével, a humán- és technikai erőforrások koncentrált biztosításával – 46 fő játékvezető (beleértve a FIFA minősítésű női játékvezetőket/asszisztenseket is) lett kiképezve. A képzésben résztvevő személyek számának VAR/AVAR/OP funkciók szerinti összetételének meghatározása során három fontos tényező került figyelembevételre:

1. OTP Bank Liga NB I. játékvezetői küldésének biztonsága (mérkőzésszámok, napok függvényében mennyiségi és minőségi létszámigény tartalékképzéssel).

2. Lehető legalacsonyabb létszám, hogy a szigorú előírások teljesíthetőek legyenek, de a képzési idő (gyakorló mérkőzésszámok) ne nyúljon el, a képzés befejeződjék a 2021/22- es bajnoki rajt előtt (FIFA licencek megszerzésével).

3. Nemzetközi minősítésű játékvezetők/asszisztensek (férfiak és nők egyaránt) a képzés részesei legyenek, a FIFA/UEFA szintű foglalkoztatásuk ne szenvedjen hátrányt.

A VAR beindítása óta szerzett tapasztalatok (az éles bevezetés során kiderült, hogy többen nem képesek nyomás alatt megfelelő szintű teljesítményre, illetve formahanyatlást követően nő a nem küldhetők aránya) továbbá a több évre szóló, a jövőbe tekintő tudatos „építkezés” fontossága szükségessé tette 2022-ben újabb VAR képzés megszervezését. A második VAR képzés 334 fő részvételével, a takarékosságot messzemenően figyelembe véve került megtartásra, melynek eredményeként 19 fővel REF/VAR/AVAR/OP (+ 14 fővel az AR) nőtt a VAR licenccel rendelkezők száma.

A VAR rendszer eredményes adaptációjának köszönhetően az OTP Bank Ligában nagyon jelentős mértékben csökkent (70 %-kal!) az összes súlyos játékvezetői és asszisztensi hiba. Amennyiben csak a VAR szempontból vizsgálható 4 kategóriát tekintjük, akkor ez az arány közel 85 %! A játékvezetők döntési pontossága soha nem látott magasságot ért el, 98,5%, mely megegyezik a nemzetközi szinttel! Ezeket az eredményeket a VAR rendszer bevezetése nélkül nem lehetett volna elérni.

Továbbfejlesztésre került – a Budapesti Műszaki Egyetemen is alkalmazott – JV Tudástár elektronikus tanulási környezetet, mely a hagyományos képzési lehetőségek mellett a távoktatás, az E-learning tekintetében nyitott újabb távlatokat a játékvezetői/asszisztensi képességek fejlesztésében az országos és különös tekintettel a regionális képzés, oktatás területén.

A világon egyedülálló kezdeményezésként 2014-ben a Debreceni Tudományegyetemen elindult a labdarúgó játékvezetői képzés. 2022 végére már 6 egyetem/főiskola (beleértve a hazai, valamint a nemzetközi felsőoktatásban legmagasabban rangsorolt magyar intézmények egyikét, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemet) integrálta képzési palettájába a játékvezetői képzést.

A Nemzetközi Szabályalkotó testület (IFAB) 2016-ban megkezdett, majd 2017-2022 között is folytatott jelentős szabálymódosításai okán a 221 oldalas szabálykönyv magyar nyelvre lefordított változata 2022-ben is elkészült, melynek elektronikus, valamint nyomtatott verziója a megyei Játékvezetői Bizottságok részére megküldésre került. A Futsal szakágban is megtörtént a 154 oldalas szabálykönyv fordítása, mely eljutott az országban működő Futsal kerettagú játékvezetőkhez, ellenőrökhöz.

A szabálymódosításokról 2022-ben is megtörtént a hazai sportszervezetek tájékoztatása, illetve az egységes szabályértelmezés érdekében 2022-ben is angol és magyar nyelvű DVD-k kerültek elkészítésre és kiadásra. Az országos női labdarúgó játékvezetés fejlesztése és az élvonal közvetlen utánpótlásának biztosítása érdekében a szokásos központi felmérés és a felkészítésük érdekében speciális, többnapos összetartás szervezése (2 x 3 nap) és lebonyolítása eredményesen megtörtént.

Az objektív minősítés érdekében továbbfejlesztésre került az országos JB hatáskörébe tartozó nagypályás bajnokságokban (NB I-II-III., női NB I-II., MK) működő játékvezetők/asszisztensek teljesítményértékelési rendszere.

A VAR rendszer bevezetése miatt átdolgozásra került a nagypályás játékvezetői ellenőri jelentés, bekerült egy új VAR statisztika is, mely a videóbírók tevékenységéről ad tényszerű visszacsatolást. A Futsal szakágban az UEFA ellenőri jelentéséhez igazodó és a nagypályás teljesítményértékelési rendszerhez hasonló statisztikai modul került kidolgozásra, továbbá ennek az IFA rendszerbe történő adaptációja is megvalósult. Ezzel a teljes Futsal szakág játékvezetői teljesítményéről is pontos kép nyerhető.

A legmagasabb szintű hazai utánpótlás-nevelő akadémiai program Puhl Sándor úrról, a világ egyik, és a magyar játékvezetés legnagyobb alakjáról lett elnevezve. A MagyarországGörögország válogatott mérkőzéssel indult a Győri László úrról elnevezett, szintén az utánpótlás-nevelést jelentő, a megyei szintekre koncentráló (320 főt magába foglaló) országos program, melyen szakmai képzés mellett stadiontúra és VAR bemutató színesítette a programot

 

Hozzászólások