Már visszasírják az oroszok Kassai Viktorékat!

Kassai - orosz - forrás: csakfoci.hu Forrás: csakfoci.hu - Kassai - orosz.

Korábbi első számú FIFA-játékvezetőnk, egykori asszisztensével, Ring Györggyel jelenleg a bolgár futballbírók szakmai vezetőjeként tevékenykedik

Korábbi munkahelyén, Oroszországban sem dolgozott rosszul, bizonyítja: a helyi szakértők ma már követendő példaként emlegetik azt az időszakot.

A közelmúltban az egyik legismertebb orosz sportújságíró, Alekszandr Bobrov nyílt levelet írt Alekszander Gyukovnak, az Orosz Labdarúgó Szövetség (RFS) elnökének a helyi élvonalbeli játékvezetés színvonalának folyamatos gyengüléséről a legjelentősebb helyi sportnapilap, a Szport-Expressz internetes felületén.

Bobrov az első számú orosz sportoldal vezető szakértője, aki már több mint 20 éve folyamatosan figyelemmel követi az orosz élvonal, a Premjer Liga összes mérkőzését, mivel 

fő feladata a játékvezetői ítéletek kommentálása és a véleménynyilvánítás a síposok, az asszisztensek és a VAR-rendszer teljesítményét illetően. 

A témában való jártasságát az is bizonyítja, hogy 2019 végén elsőként ő írt arról, hogy honfitársaink, Kassai Viktor és Ring György veszik át az orosz bírók szakmai vezetését, hetekkel megelőzve a hivatalos bejelentést.

Az említett nyílt levélben Bobrov hosszasan elemzi az orosz játékvezetés jelenlegi helyzetét, és a cikkben bemutatott, évekre visszamenő statisztikái közül egy szívet melengető érdekességre figyelhetünk fel. Eszerint az orosz Premjer Liga 2020-21-es idényében teljesítettek a játékvezetők a legjobban, a 238 mérkőzésen mindössze 54 alkalommal hibáztak. Egy évvel később (a 2021/22-es szezonban) 244 élvonalbeli meccsen már 87 rossz döntés született, míg a jelenlegi pontvadászatban már 21. forduló után tartott 87 tévedésnél a számláló (168 bajnoki találkozót követően), azaz már hetekkel ezelőtt annyi volt belőlük, mint a tavalyi bajnokságban összesen.

Mindennek számunkra azért van jelentősége, mert mint ismert, a jelenleg a bolgár játékvezetők szakmai irányításával megbízott Kassai Viktor (egykori játékvezető-asszisztensével, Ring Györggyel) 2020. januárjában vette át az orosz bírók szakmai irányítását. Tehát Alekszandr Bobrov kimutatása és egyértelmű statisztikája alapján tevékenységük első féléve alatt

olyan szintre fejlesztették az orosz játékvezetés színvonalát, hogy közel kétéves munkájuk egyetlen teljes bajnokságát a szerző a játékvezetők teljesítménye alapján a legjobbnak ítélte.

Az „orosz kaland” Kassaiék számára azonban 2021. szeptemberében véget ért, a következő szezon 7. fordulója után jöttek el Moszkvából. Érdekesség: Kassai Viktort és Ring Györgyöt szintén egy korábban a világ legjobbjai között számon tartott játékvezető, a portugál Vitor Melo Pereira váltotta, aki mindössze fél év után (!) szintén távozott Oroszországból, és azóta újra a helyi szakemberek vették át a játékvezetés irányítását, amely Bobrov szerint tehát folyamatosan romlik.

További érdekesség, hogy a szakújságíró közzétett egy olyan listát is, amely szerint az orosz futballbírók az elmúlt időszakban, meccsenként átlagosan hány súlyos hibát követtek el. Ennek a „ranglistának” nem túl hízelgő, képzeletbeli dobogóján – tehát akik a legtöbbet hibáztak – két olyan játékvezető is szerepel, akiket anno Kassaiék a teljesítményük és képességeik miatt visszaminősítettek a másodosztályba, távozásuk után azonban ismételten az élvonalba kerültek.

Alekszandr Bobrov összegzése alapján tehát elmondható: az orosz élvonalbeli bírók Kassai Viktorék irányítása alatt működtek a legszínvonalasabban, honfitársaink távozása óta viszont folyamatosan és jelentősen romlik a helyi játékvezetés minősége. Nem véletlen, hogy a szakújságíró szerint szakmai körökben egyre inkább követendő példaként emlegetik, és visszasírják azt az időszakot, amikor honfitársaink az orosz játékvezetés irányítói voltak.

 

Hozzászólások