A hősök köztünk élnek: Belicza János életet mentett

Megyei játékvezetés

2023-05-09 05:52:54
Cigánd | Borsod-Abaúj-Zemplén | Belicza János |

Cigánd - forrás:
Forrás: - Mentőautó

A vasárnapi Gönc Sátoraljaújhely bajnoki mérkőzésen egy ütközés után klubigazgatónk akadályozta meg a tragédiát.

A B.-A.-Z. vármegyei II. osztályú találkozón egy ártalmatlannak tünő ütközés következtében a vendégek játékosa, Dienes Tamás a földön maradt. Klubigazgatónk, Belicza János, – aki a mérkőzés játékvezetője volt – gyors közbelépése mentette meg az életét. A bíró látta, hogy a játékos elvesztette eszméletét, ezért rögtön stabil oldalfekvésbe helyezte, majd azt is észrevette, hogy a labdarúgó nyelve hátracsúszott a torkába, ezért nem kap levegőt. Miután egy szakszerű mozdulattal helyre tette a játékos nyelvét, a futballista magához tért, majd néhány perccel később segítséggel elhagyta a pályát.

„A mérkőzés 42. percében a hazai játékos szabályosan becsúszó szerelést hajtott végre a vendégjátékossal szemben, aki elesett, de sajnos nem tudta védeni a fejét, ezáltal tompítani az ütközést, így az állára érkezett. A földről még megpróbált felállni, de elájult. – emlékezett vissza a játékvezetéssel több éve foglalkozó Belicza János. Szerencsére a közelben voltam egy hazai játékossal együtt, aki rögtön jelezte, hogy nagy a baj. Azonnal odaléptem és stabil oldalfekvésbe helyeztem. Azt tanították, hogy ilyenkor a nyelvét kell először nézni, nehogy lenyelje. Szerencsére sikerült időben kihúzni, ráadásul a sípot időközben a foga közé helyeztem, nehogy szájzárat kapjon. Perceknek tűnt az a pár másodperc mire újra feleszmélt, de szerencsére több játékos is a segítségemre volt! A legfontosabb hogy a fiatal focista rendben van és nem történt maradandó sérülése.”

A megyei mérkőzéseken nincs orvosi stáb, és a helyszínen lévők egyetértettek abban, hogy Belicza János megmentette Dienes Tamás életét, aki csodával határos módon tudta folytatni a mérkőzést, sőt ő szerezte csapat utolsó gólját.


cigandse.hu
 

Hozzászólások: