MLSZ JB: felszólítás az ellenőröknek

MLSZ logó nagy - forrás: mlsz.hu Forrás: mlsz.hu - MLSZ logó nagy.

 

Tisztelt Ellenőr Sporttársak!

 A névtelen levélíró leliismeresebb munkát vár el a megyei ellenőröktől

Az alábbiakban öt fontos területre szeretnénk felhívni a figyelmüket az ellenőri jelentések kitöltésével kapcsolatosan:

1.) Statisztikai adatok átnézése lezárás előtt: Több esetben elmaradt/téves lapok, büntetők szerepelnek a STAT vagy ÉRT táblában, de a két tábla adatai nem korrelálnak egymással. Amennyiben az egyikben szerepel ilyen adat, természetesen a másikban is fel kell tüntetni. Kérjük, ezt figyelmesen ellenőrizzék, mielőtt a jelentésüket lezárnák.

2.) Büntetőnél a Kinek a döntése alapján? rubrika kitöltése: Büntető megítélésekor fordítsanak különös figyelmet a Kinek a döntése alapján? rubrika kitöltésére. Ez sajnos még mindig gyakran elmarad, és ezen adatok hiánya torzíthatja a játékvezetők teljesítményértékelését, és természetesen utólagos pontosítást is igényel.

3.) KD események a Mérkőzés leírása részben: Az általános mérkőzéskép mellett a Mérkőzés leírása részben minden fontos KD eseményt is tüntessenek fel (jogos vagy indokolatlan büntető, kiállítás, gól). Az események részletes értékelését pedig a megfelelő részekben végezzék el (szabályalkalmazás, fegyelmezés).

4.) A perc és esemény rovatokban a legfontosabb eseményeket kell feltüntetni:

A.) A szabályalkalmazás után a három szöveges rovatba a mérkőzésen hozott lényeges döntéseket emeljük ki pl.:

  • 25 - jogos büntető megítélése a H4-es által elkövetett gondatlan gáncsolás miatt,
  • 51 - elmaradt büntető a V5-ös kezezése miatt,
  • 71 - szabálytalan gól megítélése, a H4-es leshelyzetben volt,
  • 87 - szabályos gól megítélésének elmaradása, a V10-es nem volt leshelyzetben.

akkor is, ha a szöveges részben ezt már leírtuk, akkor utalni kell rá (pl. H3 piros lapja, lásd fentebb!) mert ezekből a rovatokból egyből ki kell tűnjön, melyek voltak a fajsúlyos döntések.

B.) Ugyanez vonatkozik a fegyelmezés rész utáni három szöveges rovatra is: jogos piros lap, elmaradt piros lap stb.

C.) A helyezkedés és mozgás résznél a percek megjelölésével emeljük ki a pozitív és negatív eseteket! Pl. az elmaradt büntetőnél rossz volt a helyezkedés, vagy a megítélt büntetőnél kiválóan helyezkedett a játékvezető stb.

5.) Az Általános rész fontossága: Az Általános rész az ellenőri jelentés egyik legfontosabb eleme. Itt összefoglalóan kell értékelni a mérkőzésen történteket, a játékvezető és csapata teljesítményét, és egyúttal tanácsokat is adni a kijavítandó területekre. Ezt egy rövid tőmondatban megtenni nem lehet! Kérjük ezért, ebben a részben lényegretörően, tömören adjon összefoglaló képet a játékvezető/k mérkőzésen nyújtott teljesítményéről.

Kérjük, a fentiek vonatkozásában gondosan, lelkiismeretesen lássa el feladatát és kövesse a leírtakat!

 

Üdvözlettel:

MLSZ JB

Játékvezetői iroda

 

Hozzászólások