Véd, sípol, lenget és még csak 17 éves

sárkányrepülő - forrás: Forrás: - sárkányrepülő.

Legutóbb a Ballószög-Pálmonostora mérkőzésen tűnt fel egy ismeretlen arc. A fiatal bírólánynak ez volt az első felnőtt mérkőzése. Jó kezek közé került Ficsór Mónika. Patyi Zoltán tapasztalt játékvezető vezette azt a felnőtt labdarúgó mérkőzését, ahol ő második asszisztensként lengette a zászlót. A fiatal, kiskunfélegyházi lány nemrégen tette le a játékvezetői vizsgát

 - A lányoknál nem éppen az első helyen lehet számon tartani a focit. Hogyan lett játékvezető - kérdeztük, a mindössze tizenhét éves Mónikát.
– A félegyházi Móra-gimnázium másodikos tanulója vagyok. Már hetedik osztályos koromban megkért a testnevelő tanárom, hogy egy női mérkőzésen álljak a kapuba. Nem esett nehezemre, mert az édesapám is hosszú ideig védett Kiskunfélegyházán. Ott is ragadtam a labdarúgóknál és azóta is a kapuban állok, a tiszaalpári női csapatnak vagyok a hálóőre. Mi nem nagy pályán játszunk, mint a férfiak, hanem keresztpályán. Futsal mérkőzéseken is szoktam játszani. Egy évvel ezelőtt indult Kecskeméten egy játékvezető tanfolyam, és négy játékostársammal együtt úgy döntöttünk, hogy mi is benevezünk. Elméleti és gyakorlati oktatáson kellett részt vennünk. A szabályokkal persze már tisztában voltam, de azért nagyon sok mindent meg kellett tanulni.
– Milyennek találta az első mérkőzését? Ideges volt?
– Nagyon. Az igazsághoz hozzátartozik az, hogy az első mérkőzésem Tiszakécskén volt, egy serdülő találkozón lengettem. Ballószögön viszont a felnőttek között mutatkoztam be, és bizony a torkomban dobogott a szívem. A serdülő és ifjúsági mérkőzésen nem kell olyan sokat futni, de egy felnőtt találkozó mindig egészen más, már a hangulata is, hiszen az emberek erre kíváncsiak a legjobban. Szerencsére a nézők semmilyen megjegyzést nem tettek a munkámra. Lehet, hogy ez annak is köszönhető, hogy nem követtem el nagy hibákat. Egyébként rendszeresen járok mérkőzésekre szurkolóként, de természetesen én sem mondok véleményt a játékvezető munkájáról.

– Szokta figyelni a sportcsatornákon a játékvezetők ténykedését?
– Főleg a nevesebb csapatok mérkőzéseit és a Bajnokok Ligáját kísérem figyelemmel, de ilyenkor nem csak a játékvezetők munkáját figyelem, hanem elragad a hév, és belefeledkezem a játék szépségébe.

– Van kedvenc labdarúgója?
– Azt hiszem, hogy aki a labdarúgást szereti, annak mindenkinek van kedvenc játékosa. Én sem vagyok kivétel, David Beckham az AC Milan focistájának a játéka tetszik legjobban. A magyarok közül Puskás Ferenc rajongó voltam, kiváló labdarúgó volt, kár, hogy élőben nem láthattam játszani.
– Mit szólnak a barátai ahhoz, hogy sípot, zászlót vesz a kezébe?
– Először nagyon meglepődtek azon, hogy ilyenre adtam a fejem, de később elfogadták, és örültek neki. A fiú ismerőseim már nem tartották annyira furcsának, mert tudták, hogy focizok, és ismerem a játékot.

– Játékvezetésben még nincs nagy tapasztalata, de a labdarúgóként elégedett-e a játékával?
– Maximalista vagyok, így nem vagyok magammal megelégedve. Tudom, hogy többre is tudnám vinni, és többet is tudnék tenni ezért. A kellő akarat azonban még hiányzik belőlem, és az önbizalommal is hadilábon állok.

– Az akarat és az önbizalom hiány nem vetítődik át a játékvezetői munkára?
– Véleményem szerint külön kell választani a játékvezető és az asszisztens munkáját. A mérkőzéseken a játékvezető a „felelős” mindenért, a partjelzők segítik a munkáját, de ez a feladat sokkal egyszerűbb. Persze tudom azt, hogy az asszisztensen is sok múlik, főleg a lesek megítélésénél. Mindenem a foci és szeretek a labdarúgás közelében lenni. Egyelőre élvezem ezt a kettős helyzetet.

– Milyen céljai vannak, játékvezető és labdarúgóként?
– Ezen még nem gondolkoztam, nagyon szeretem mind a kettőt. A középiskola elvégzése után az orvosi egyetemre szeretnék menni, az a tervem, hogy sportorvos leszek.

Több mint egy tucat nő fújja a sípot

Bács-Kiskun megyében jelenleg 197 játékvezető működik, közülük tizennégy nő. Korábban csak négyen vezettek labdarúgó mérkőzést, nem rég óta tíz fiatallal nőtt a létszámuk. A játékvezetői bizottság örül annak, hogy vállalkoztak a feladatra, mert szerintük nem csak a megyében, de országos szinten is szükség van női játékvezetőkre. Az eddigi munkájukkal elégedettek.

 

Hozzászólások