Teszteltek a bírók

Megyei játékvezetés

2009-08-14 15:42:00
Jász-Nagykun-Szolnok |

bemelegítés - forrás:
Forrás: - bemelegítés

A tapasztalatokról Farkas Györgyöt kérdeztük, akit mintegy öt hónapja újra megválasztottak a megyei játékvezetői bizottság elnökénekSzám szerint 116 játékvezető és ellenőr vett részt a hagyományos, évente megismétlődő táborukban, ami kötelező mindenki számára — kezdte Farkas György. — Három napig együtt voltunk, felmértük játékvezetőink fizikai állapotát és szellemi kapacitását. Nem voltunk könnyű helyzetben, hiszen pokoli hőség volt, teszem hozzá a mérkőzéseket sem lehet légkondicionált irodából vezetni. Tudomásul kell venni, hogy a mai futballban a játékvezetőknek mind fejben, mind fizikailag is a topon kell lenniük. Emellett oktatásokat tartottunk, neves vendégeink részvételével. Mi is játszottunk, vetélkedtünk, igyekeztünk tartalmasan eltölteni a péntek reggeltől, vasárnap délig tartó időszakot.

 

 


— Hogyan sikerült a megméretés, vagyis a teszt a sípmesterek számára?
— Nyugodt szívvel mondhatom, hogy jól. Bíróink jól felkészültek a feladatokból, a fizikai felmérő viszont 11 kollégának nem sikerült, ami azt jelenti, utóvizsgázniuk kell, ám addig nem vezethetnek mérkőzéseket. Nagy Imre kollégánk rosszul lett a táborban, neki a szíve rakoncátlankodott, jelenleg is kórházi kezelésben részesül. Jobbulást kívánunk neki!

— Melyek voltak az oktatások témái?
— Mint már mondtam, voltak neves vendégeink és előadóink. Közülük meg kell említenem dr. Gedei József (jászberényi polgármester), Vágner László (az országos játékvezető bizottság elnöke), Kassa Viktor ( FIFA játékvezető), valamint az NB III-as bizottságok részéről Kormányos Gábor, Koródi László és Mohácsi Lajos, végül és nem utolsósorban megyei szövetségünk részéről Boros Tibor (elnök) Urbán Attila (főtitkár) nevét. Mindannyian hozzátették a magukét, sokat segítettek, értékes előadásokat tartottak. Természetesen átvettük az UEFA továbbképzéseinek anyagait is, megbeszéltük a legérdekesebb és a legvitatottabb szituációkat.

— Mostanság hol szerepelnek a megyei bírók az országos toplistán?
— Nem a legjobb pozíciókban vagyunk. Mindössze két asszisztensünk van a profi ligában ifjú Agócs János és Vígh Tibor, míg Varga Sándor az ellenőri keret tagja. Az NB III-as csoportokban pedig nyolc bírónk dirigál: Bodac Tamás, Bathó Vendel, Kálé Elemér, Kiss Attila, Munkácsi László, Mozsár Gergő, Pikó Attila és Tóth Pál.

A többiek a megyei bajnokságokban működnek. Azért dolgozunk, hogy embereink jól megfeleljenek a mérkőzéseken, és közülük minél többen bíráskodjanak a felsőbb osztályokban. Ezért nagy hangsúlyt fektetünk a tehetségek képzésére, vannak ügyes gyerekeink, mint Czékus Sándor, Miklós Martin és Varga Balázs. Rajtuk múlik, hogy mikor tornásszák fel magukat az élvonalba. Nem mellesleg év közben is képezzük, oktatjuk fiataljainkat, akik közül többen most vették át diplomájukat — nyilatkozta Farkas György.

Kunsági fölény a kispályán

Mint megtudtuk, a kőkemény fizikai és nagy tudást igénylő szellemi felmérők mellett némi kikapcsolódásra is jutott idejük a sípos tábor résztvevőinek. Egyébiránt a kispályás meccseken ezúttal nem dirigálniuk, hanem focizniuk kellett. Sőt villámtornát is rendeztek számukra, melyen Kunság, Szolnok I., Szolnok II. és Jászság sorrend alakult ki. A legjobb kapusnak Farkas György, a legjobb mezőnyembernek Pikó Attila bizonyult. A gólkirály pedig Paróczai Dezső lett. Képgaléria az oldalon.


 

Hozzászólások: