Karakónak már nem az első nagy bakija

Karakó Ferenc - piros mez - forrás: xlsport.hu Forrás: xlsport.hu - Karakó Ferenc - piros mez.

Karakó Ferenc hétvégi súlyos játékvezetői hibája ismét előhozta azt, hogy a fiatal játékvezetők képzése, oktatása és teljesítményük elemzése nem megfelelő.

Az első helyre rangsorolt FIFA játékvezető is bebizonyította (ismét), hogy az a módszer, ahogy a Játékvezetői Bizottság foglalkozik a profikkal nem megfelelő. Példa lehet erre az is, hogy NB. I-es tapasztalat nélkül került Karakó a FIFA keretbe és többedik alkalommal is súlyos hibát követett el úgy, hogy a pályán lévő öt kolléga sem vette észre a hibát.


A 2016/2017-es szezonban a Gyirmót-Videoton NB. I-es találkozó a 31. percben Karakó leküldte a vendégek 99. számú játékosát, Asmi Sujlicot, mert vérzett a térde. A játékos rövid ápolást követően a tartalék játékvezető mellett tért vissza a pályára, aki kiabált kollégájának, hogy állítsa meg a játékos. A labda játékban volt, kb 20 méterre az esettől. Karakó megszakította a játékot és sárgalapot adott a pályára lépő Sujlicnak. Karakó azonban az oldalvonal és a felezővonal találkozásánál ítélt közvetett szabadrúgást. A játékvezetői hatosnak nem tűnt fel, hogy a helyes döntés inkább az előnyszabály lett volna és később, amikor játékon kívülre került a labda akkor kellett volna sárgát adni a játékosnak. Amennyiben viszont a fegyelmezés miatt állította meg a mérkőzést Karakó, akkor közvetett szabadrúgással kellett volna folytatni a mérkőzést, onnan ahol a labda a játékmegszakítás pillanatában volt.

Rendkívül súlyos, az élvonalban nagyon ritkán látható játékvezetői hiba sújtotta az utolsó helyen álló Mezőkövesd csapatát a Videoton ellen 4–0-ra elveszített szombati bajnoki 16. percében. A székesfehérváriak második góljánál Danko Lazovics passza után Ezekiel Henty a leshatáron ugrott ki. A partjelző nem jelzett lest, Karakó Ferenc játékvezető azonban a sípjába fújt. A mezőkövesdi védők leálltak, a nigériai támadó a kapuba lőtt, a játékvezető pedig először nem adta meg a gólt, majd meggondolta magát, és mégis középre mutatott.


Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy a hat játékvezető egyikében sem merül fel, hogy itt valami gond lehet?

 

Emlékezzünk vissza Gaál Gyöngyi esetére is, amikor  2011-ben az Ausztrália - Egyenlítői-guineai női labdarúgó-válogatott találkozón súlyos szakmai hibát vétett (nem ítélt büntetőrúgást egy nyilvánvaló kezezésért).Sajnos a hozzáértő szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy 5-6 éve teljesen megállt a játékvezetők fejlődése, kevés az MLSZ által tartott összejövetel, mert valódi szakmai vezetés nincs a bizottságon belül. Kevés a jó oktatási anyag és a játékvezetők teljesítménymérése és visszacsatolás.

 

Hozzászólások