NB I: Hibát hibára halmoztak a bírók a hétvégén - komoly kritikák

kamera - forrás: Forrás: - kamera.

Viharos fordulón van túl játékvezetői szempontból az NB I. Puhl Sándor sem tudott finomabban fogalmazni a Ferencváros és a Lombard Pápa összecsapásáról, mint hogy a hazaiak négy góljából három is szabálytalan körülmények között született, emellett például Paulo Sousa is komoly kritikát fogalmazott meg az egész bírói karral kapcsolatban. Az Üllői úton szolgálatot teljesítő Németh Ádám egyből egy maximumpontos héttel állt az élre a bírók listáján.

Az első két forduló viszonylagos nyugalma után már a harmadik hétvége már elég viharosra sikerült bírói szempontból az OTP Bank Ligában. A legnagyobb botrányt ítéleteivel a Ferencváros és a Lombard Pápa találkozóján szolgálatot teljesítő Németh Ádám kavarta. Bene Ferenc rendhagyó nyilatkozatában már a meccs után utalt arra, téves döntéseivel gyakorlatilag megverette őket a sporttárs az Üllői úton, a trénerhez később Szűcs Lajos kapus is csatlakozott. A semleges szakértő, Puhl Sándor szerint nem volt véletlen a pápaiak felháborodottsága, a játékvezető a csata elején kulcsfontosságú hibákat vétett a Veszprém megyei alakulat kárára, a hazaiak három gólja is szabálytalan körülmények között született.

Ahogyan tavaly, idén is külön figyelünk a bíráskodást ért kritikai észrevételekre, ezzel természetesen Németh azonnal a lista élére került ? pedig nem ő volt az egyetlen, akinél nagy hibát szúrt ki a Sport TV szakértője. Az egykori sztárbíró másik két sporttársnál vett észre súlyos, mérkőzést befolyásoló bakit, egy kollégánál pedig egy kisebb tévedést. Összességében tehát nem éppen fényes a bírók mérlege.

Ehhez még hozzájönnek az edzők oldaláról érkezett "észrevételek", amelyek közül Prukner László és Paulo Sousa szavai is vaskosnak bizonyultak. A portugál ráadásul a Sport TV összefoglaló műsorában kérdésre részletesen kifejtette, milyen anomáliákat fedezett fel a hazai játékvezetés kapcsán.

A fehérvári és kaposvári kritika az év elején rehabilitált Pánczél Krisztiánt és a régóta az NB I-ben bíráskodó Szabó Zsoltot is igen magasra helyezte a kritizáltak rangsorában. Persze, azért azt is jegyezzük meg, akadnak olyanok is a bírói karban, akiknek a produktumában még senki semmilyen kivetnivalót nem talált.

Ebben a szezonban némi változtatást eszközöltünk a pontozási rendszerben. Ugyanúgy maximum öt pontot lehet kapni egy kemény kritikáért, viszont az összesítésnél, a torzulások, a túlzások elkerülése érdekében az egy játékvezetőre zúdított észrevételek közül mindig csak a két legmagasabb pontszámot számítjuk bele az összesítésbe (ugyanígy egy csapat összpontszámát is maximum két nyilatkozat növelheti). Így most például Németh Ádám nem tett szert behozhatatlan előnyre, megállt 10 egységnél ? ami egyébként az abszolút maximum, amit egy forduló alatt gyűjteni lehet.

A klubok közötti "versenyfutásban" a hétvégén sújtott Lombard állt az élre, megelőzve a Videotont.

 

Az összesített állás

BÍRÓK:
10 Németh Ádám
6 Szabó Zs., Pánczél
4 Radványi
3 Iványi, Berger, Bognár
3 Bognár
1 Solymosi, Takács, Böcskei

CSAPATOK:
9 Lombard Pápa
6 Videoton
3 Kaposvár
1 Eger, PMFC-Matias

 

3. forduló

Puhl Sándor vs. Böcskei Balázs (1)
Az egykori sztárbíró amondó, a diósgyőri Elek Ákosnak minimum sárga lapot kellett volna kapnia, amiért rátaposott a becsúszó Prekletre.

Puhl Sándor vs. Pánczél Krisztián (3)
Elmaradt egy 11-es a Kaposvár javára a pénteki, győri összecsapáson ? mondta Puhl.

Prukner László (Kaposvár) vs. Pánczél Krisztián (3)
"Az utolsó 10 percben nagyon magunkra húztuk őket, de ehhez volt egy külső segítség is, mert olyan faultokat fújtak ellenünk, amelyek erősen kétesek voltak, illetve ütésért nem kaptunk meg szabadrúgásokat. Nem kaptak sárgát azok a játékosok sem, akik szándékosan szabálytalankodtak, és így kiállításnak kellett volna következnie, gondolom, mindenki láthatta a tv-felvételeken, én is vissza fogom nézni. (...) Az első gól figyelmetlenség után volt, ráadásul fordított ítéletnek kellett volna jönnie, és akkor eleve nincs az a szituáció. Nagyon zaklatott vagyok, elnézést érte, de tényleg magunkat vertük meg - külső segítséggel."

Puhl Sándor vs. Németh Ádám (5)
"Kifelé kellett volna rúgatni a Ferencváros első gólját megelőző szabadrúgás helyett, a hazaiak javára megítélt tizenegyes pedig nem volt jogos. Szabadrúgást kellett volna adni kifelé, és sárga lapot a támadónak színészkedésért. A Máté János gólját megelőző szabadrúgás megítélése is hibás döntés volt" ? vélekedett a szakértő, aki így meccset befolyásoló hibákat látott.

Szűcs Lajos (Lombard Pápa) vs. Németh Ádám (3)
"Két olyan gólt kaptunk, ami előtt nem követtünk el szabálytalanságot. Ami pedig Rodenbücher kiállítását illeti, nem láttam, hogy a játékvezetőnek olyan dolgot mondott volna, ami indokolta volna a második sárgát. Döntően befolyásolta a játékvezető a mérkőzés alakulását. Volt 4-1-nél is még egy olyan szituáció, Quintero esete, amikor nem kaptunk meg egy büntetőt. Az egyetlen olyan döntés, amit sikerült eltalálni, a szabadrúgás volt, amely után a beívelésből gólt kaptunk."

Bene Ferenc (Lombard Pápa) vs. Németh Ádám (5)
"Most jött el a pillanat, amikor nem szeretnék szakmai értékelést adni, ilyen még nem történt edzői pályám alatt. Azt gondolom, rosszkor voltunk rossz helyen... Igen, "kicsi rossz érzésem" van a bírói ítéletekkel kapcsolatban... Az első negyedórában olyan dolgok történtek, ami egy fél szezonra is sok, és ami nem a mi munkánkról szól, de ilyenkor nyelni kell egyet, és készülni a következő mérkőzésre. Gratulálok a Ferencvárosnak ahhoz, ahogy ezt a lehetőséget kihasználta, maximálisan jól futballoztak és megérdemelték a győzelmet. 2-1-ig bíztam egy jobb eredményben. Mi futballmeccsre jöttünk ide, de ez nem hasonlított arra, a Ferencvárosnak viszont gratulálok a győzelemhez."

Rodenbücher István (Lombard Pápa) vs. Németh Ádám (3)
"Sajnos mind a kiállításom, mind a büntető jogtalan volt. Utóbbinál semmi nem történt, ez vélhetően a visszajátszásokból ki is derül, míg a piros lapot sem értettem. Amikor a játékvezető befújta a 11-est, odarohantam elé, annyit kérdeztem, hogy ez mégis mi volt, de nem szidtam, nem káromkodtam, elismerném, ha butaságot csináltam volna. Erre előkerült a második sárga, és így megfogyatkoztunk. Érdekes volt az első sárga esete is, hiszen ott megint nem történt szabálytalanság, sőt, a támadó rúgott belém. Ez egy duplán hibás ítélet volt, hiszen ahogy mondtam, én nem szabálytalankodtam, viszont ha már a játékvezető úgy látta, hogy mégis, akkor le kellett volna küldenie, mert az úgy csakis piros lehetett volna..."

Puhl Sándor vs. Szabó Zsolt (3)
A 3. percben a védő egyértelműen elütötte Torghellét a Sport TV szakértője szerint, elmaradt a kiállítás és a tizenegyes is.

Paulo Sousa (Videoton) vs. Szabó Zsolt (3)
A portugál több elmaradt tizenegyest is emlegetett a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, emellett azt sem értette, miért küldték el a kispadtól.


2. forduló

Puhl Sándor vs. Iványi Zoltán (3)
Torghelle Sándort ütésért ki kellett volna állítani Újpesten az 1994-es világbajnoki döntő bírája szerint. Emellett Szolnoki kiállítása sem volt jogos ? tette hozzá Puhl.

Puhl Sándor vs. Bognár Tamás (3)
Büntetőt kellett volna ítélni a szakértő szerint az MTK javára, amikor Vaskó megrúgta Kálnoki Kist, plusz sárga lappal figyelmeztetni a vétkest.

Simon Antal (Eger) vs. Takács János (1)
"Volt bravúr, helyzet, kézgyanús szituáció."

Supka Attila (PMFC-Matias) vs. Fábián Mihály (1)
"Fülöp meg sem próbálta megszerezni a labdát, neki az volt a szándéka, hogy a játékossal ütközzön."

Puhl Sándor vs. Fábián Mihály (1)
"Ez nálam "narancssárga", de inkább egyből piros, a játékvezetőknek ki van adva, hogy a játékosok testi épségére vigyázni kell." ? mondta a szakértő Lantos sárga lapjáról.

Puhl Sándor vs. Solymosi Péter (1)
"Rózsa kapus eléggé vehemensen jött ki, sárga lapot kellett volna kapnia."


1. forduló

Paulo Sousa (Videoton) vs. Radványi Ádám (3)
"Nagyon komoly és fontos faultokat nem fújt be a bíró, folyamatosan, tehát nem egyszeri esetek voltak ezek. Ugyanakkor azt sem tartom elfogadhatónak, hogy különböző csapatok tulajdonosai, edzői a bírókkal a mérkőzések előtt beszélgetnek, ölelgetik egymást, ez a magyar focinak semmiképpen sem tesz jót."

Bene Ferenc (Lombard Pápa) vs. Radványi Ádám (1)
"Meg lehet számolni, hogy a második félidőben mennyi tizenhatos körüli szabadrúgást kapott a Videoton, tizenegyes körüli szituáció viszont nem volt a meccsen,de nem volt könnyű dolga a játékvezetőnek."

Puhl Sándor vs. Berger József (3)
"A Haladás játékosa ellöki az egrit, hibázott a játékvezető, büntetőt kellett volna ítélni."

 

Hozzászólások