Fekete hétvége volt

Adidas cípő - forrás: Forrás: - Adidas cípő.

A szezon legrosszabb hétvégéjén vannak túl az OTP Bank Liga játékvezetői, a bírók messze több kritikát kaptak a 24. kör mérkőzései kapcsán, mint a 2011/2012-es idényben bármikor. A leghangosabban a Ferencváros pályáján sújtott Győri ETO hallatta a hangját, a klub hivatalos honlapján megjelent kemény hangú írásnak a rendkívüli esetekben használt öt pontot is megszavaztuk. A több helyről megtalált Iványi Zoltán több pontot szedett össze, mint eddig minden találkozón együttvéve, így átvette a vezetést a sporttársak között, a második helyre szorítva Kassai Viktort. A csapatok között a Ferencváros tovább nyomul, Prukner László azonban egy félmondattal az élen tartotta a Zetét. Birométer.

Nem sikerült túl jól a hétvégi forduló az NB I játékvezetői számára, többen is elég komoly hiba miatt kaptak dorgálását Puhl Sándortól (az egykori sztárbíró ötüket is megtalálta a Sport TV stúdiójában), ennyi kritika pedig a Birométer rovat életre hívása óta egyetlen egyszer sem zúdult a testület tagjaira egy kör alatt.

A legnagyobb visszhangot kiváltó tévedést Iványi Zoltán, a Ferencváros - Győri ETO összecsapás (2-2) sípmestere könyvelhette el. A Rába-partiak hivatalos honlapjukon mentek neki igen keményen a sporttársnak a Fradi döntetlent érő második gólja miatt ? mint később kiderült, jogosan, hiszen több sebből vérzett az említett ítélet Puhl szerint is.

Miután Iványi több irányból is kapta a támadásokat, ráadásul a győriek írására ? főleg annak szokatlanul erős nyelvezete miatt ? megszavaztuk a rendkívüli öt pontot is, ezzel az egy találkozóval a bíró több pontot gyűjtött össze, mint amennyi összesen volt neki, és átvette a vezetést a játékvezetők rangsorában. Az élmezőnyben amúgy is alaposan átrendeződött a helyzet, Kassai Viktor előrelépett a második pozícióba, de Szabó Zsolt is feljött a dobogóra.

Ami a csapatokat illeti: az ETO hangos akciójával megtriplázta eddigi alacsony pontszámát, a Ferencváros pedig Détári Lajos újabb támadásával beérte volna az éllovas Zalaegerszeget, ha Prukner László nem ejt el egy félmondatot Kecskeméten. 


24. forduló

Détári Lajos (Ferencváros) vs. Iványi Zoltán (3)
"Még nem akarok a játékvezetővel foglalkozni, majd ha megnéztem az eseteket, utána. Ugyanakkor holnap majd fellapozom a szabálykönyvet, hogy mit kell adni a bírónak egy olyan szituációnál, amikor az alapvonalon túl egy sárga lapos játékos a közönségbe kilövi a labdát. A második gólnál 2-3 méteres les volt, a partjelző nem fújta be. Úgy érzem, hogy szereztünk egy pontot, nem pedig elveszítettünk kettőt, de kíváncsi volnék arra, hogy mi lett volna, ha nem adják meg az ETO második gólját, és kiállítják a győri játékost."

Pintér Attila (Győri ETO) vs. Iványi Zoltán (1)
"Nagyon kíváncsi vagyok erre a szituációra. Én nem szeretnék foglalkozni a játékvezetővel, csak azt mondták a játékosok, hogy fújt a sípba, ők pedig megtorpantak. De még egyszer mondom, hogy nem ezért lett döntetlen."

Győri ETO vs. Iványi Zoltán (5*)
Nem éppen szokványos, hogy egy hivatalos klubhonlap hosszabb írásban kritizálja az aktuális játékvezető teljesítményét ? most ehhez az eszközhöz nyúlt az eto.hu a Ferencváros elleni 2-2-es döntetlent követően. A weboldal több FIFA-szabályozást emleget, és a Fradi egyenlítő találata kapcsán többek között a következőket írja:
"Persze van, amikor nem mehet el szó nélkül a sípmester ténykedése mellett a szemlélő, főleg, ha rajta kívül egy ország tapasztalja, hogy mi történik a pályán. Az FTC-ETO mérkőzésen a hazai gárda második egyenlítő gólja többszörösen szabálytalan körülmények között született. Igen, ez így kijelentő módban állítható. Ezt a helyszínen és a tévé előtt ülők is láthatták, s ami a lényeg, Iványi játékvezető is. A felvételeken jól érzékelhető, amikor a ferencvárosi szöglet után Djordevic elfejelte a labdát, majd a hazai játékos, Klein leütközte, a játékvezető egy határozott, gyors mozdulattal a szájába vette a sípot. Aztán nem fújt! Megmagyarázhatatlan, hogy miért, mint ahogyan az asszisztense magatartása is, hiszen, ha már a fülükön a kommunikációs rendszer, miért nem segítik egymást, miközben két játékos fejsérüléssel fekszik a földön! (...)Nos, Djordevic eszméletvesztéssel járó koponyasérülést szenvedett, fejéből ömlött a vér - a mérkőzés után a pályán készült fotó is jól jelzi a vértócsát a füvön -, magatehetetlenül feküdt. Ha ezt egy játékvezető észleli és nem avatkozik közbe, akkor arra "belealvásba" képtelenség nyomdafestéket tűrő szavakat találni. (...) A játékvezető fittyet hányt a szabályokra, s megfosztotta a győzelemtől a győri gárdát. Az ETO-család tagjai közel álltak ahhoz, amire több, mint egy évtizede nem volt példa, vasárnap reggel arra ébredjenek, hogy kedvenceik a táblázat élén tanyáznak a bajnokságban. Iványi játékvezető "álmodozásai" ettől megfosztották őket!"

Puhl Sándor vs. Iványi Zoltán (3)
"Több olyan momentum volt, ami miatt a Fradi második gólját nem lett volna szabad megadni. Az első az, hogy a játékvezető nem tudja, milyen súlyos a sérülés. A bírónak elsődlegesen az a dolga, hogy a játékosok testi épségét megvédje, ez egyértelműen ki van adva nekik. A második az, hogy egy játékos fejjel is lehet szabálytalan, márpedig Klein azután fejel bele Djordjevic fejébe, hogy az elfejeli a labdát. A harmadik az, hogy a játékvezető meg akarta állítani a szituációt. Lehet látni, hogy emeli a sípot, azaz le akarta fújni az esetet, amikor a két játékos összefejelt. A negyedik pedig az a karaterúgás, ami a végén jön. A kapus veszélyes támadásáért a végén is lehetett volna még fújni."

Prukner László (ZTE) vs. Böcskei Balázs (1)
"Pavicevic gyanús körülmények közötti elesésére ugyan kíváncsi vagyok, de a KTE sikere megérdemelt."

Puhl Sándor vs. Kassai Viktor (2)
A Sport TV szakértője úgy vélekedett, Balajcza Szabolcsot nagy valószínűség szerint ki kellett volna állítani a kispesti tizenegyest eredményező szabálytalanságnál. Halvány ellenérv lehet, hogy Vécsei talán nem birtokolta a labdát ? tette hozzá Puhl.

Puhl Sándor vs. Andó-Szabó Sándor (3)
Puhl Sándor szerint amennyiben a játékvezető lefújta Coulibaly buktatását, tizenegyes járt volna a Lokinak a Paks elleni meccsen, hiszen a fault a tizenhatoson belül történt. A másik alternatíva a francia könyököse miatt szabadrúgás lett volna kifelé. Szintén nem járt a sárga lap műesésért a támadónak egy másik esetnél.

Puhl Sándor vs. Takács János (3)
Elmaradt egy 11-es a Lombard Pápa javára a Haladás elleni mérkőzésen, amikor Tóth Péter rúgott oda Seyének. Radó András kiállítása, második sárga lapja pedig erős volt, hiszen volt testi kontakt az esés előtt ? mondta Puhl.

Puhl Sándor vs. Szabó Zsolt (2)
A korábbi kiváló játékvezető szerint elmaradt egy pécsi kiállítás (Markovicot kellett volna leküldeni), amikor büntetőt ítélt a bíró a Siófok javára, hiszen a bekk egyértelmű gólhelyzetet akadályozott meg.


Az összesített állás

BÍRÓK:
23 Iványi
18 Kassai
17 Németh Á., Szabó Zs.
13 Solymosi, Andó-Szabó, Böcskei
12 Szilasi
11 Kovács J., Veizer, Farkas
9 Bognár, García Miquel
8 Fábián, Oláh
7 Takács
6 Vad II, Radványi
3 Berke
2 Berger
0 Becséri*

CSAPATOK:
16 ZTE
15 Ferencváros
13 Haladás
12 Újpest
10 PMFC-Matias
9 Vasas, Győri ETO
7 Kecskemét
6 Videoton
5 Kaposvár, Pécsi MFC
4 DVSC-TEVA, Diósgyőr, Siófok
3 Lombard Pápa
2 Bp. Honvéd, Paks

 

Hozzászólások