Eljárás sérülésnél

véres zsebkendő - forrás: Forrás: - véres zsebkendő.

Egy televíziós mérkőzésen történt esemény kapcsán emlékeztetjük a játékvezetőket és ellenőröket, hogy mi a helyes eljárás sérülések esetén. Ez az anyag elhangzott a törökországi és a Telkiben tartott edzőtáborokban egyaránt.


Az 5. szabály alapján a játékvezetőnek súlyos sérülés esetén MEG KELL SZAKÍTANIA a játékot, és enyhe sérülésnél TOVÁBB KELL ENGEDNIE a következő játékmegszakításig.

Ha a játékvezető súlyos sérülést gyanít, és ezért megállította a játékot, akkor csak abban az esetben ne hívjon orvosi segítséget, ha biztos benne, hogy tévedett, azaz a sérülés enyhe.

Ha behív orvost, akkor a súlyos esetek kivételével nem ápolhat, csak abban segítheti a játékost, hogy elhagyja a játékteret. Az UEFA legújabb iránymutatása alapján a hordágyat csak akkor rendelje a játéktérre, ha az orvosi stáb ezt szükségesnek látja.

Ha egy sérült játékoshoz már behívtak ápoló személyzetet, akkor neki el kell hagynia a játékteret. Ha erre nem hajlandó, akkor sárga kártyával figyelmeztetni kell. Ha egy sérült játékos fegyelmezni kell, akkor ezt a játékvezető még az előtt tegye meg, mielőtt a játékos elhagyja a játékteret.

Az ápolásban részesült játékos csak a játék újraindítása után térhet vissza a játéktérre.

Amennyiben nem jött be orvos, azaz nem ápolták a játékost, akkor a játékvezető nem kötelezheti a játékost a játéktér elhagyására. Amennyiben a játékvezetőnek az a véleménye, hogy időhúzás céljából maradt a földön a játékos, és sérülése ezt nem indokolta, akkor figyelmeztetheti, de a játéktér elhagyására kötelezni ekkor sincs joga.

A játékszabályok egységes alkalmazása miatt ezek után a fent leírtak szerint járjanak el a játékvezetők, és ezek alapján bírálják el az ellenőrök a teljesítményüket!

 

Hozzászólások