Az Újpest-Fradi bírókrónikája

Solymosi Péter - int - forrás: puskasakademia.h Forrás: puskasakademia.h - Solymosi Péter - int.

Több vitatott bírói döntés is akadt az Újpest és a Ferencváros hétvégi találkozóján. Ki kellett-e állítani Heinzet? Félbe kellett volna-e szakítani a meccset? Ezek a kérdések is kiemelt vitatémává váltak a lefújást követően. Több szakértő elmondta véleményét az említett témákról, több érdekes információ megjelent az ügyekkel kapcsolatban. A pepsifoci.hu az elmúlt napok termését szedte egy csokorba.

 

Solymosi Péter játékvezető nem tudott láthatatlan maradni az Újpest és a Ferencváros találkozóján. A bíró egyrészt vitatott ítéletei miatt is a figyelem középpontjába került, másfelől többen azt is kifogásolták, nem kellett volna-e beszüntetnie a találkozót 5-0-s állásnál, amikor néhány szurkoló szektorából kimászva megpróbált a pályára jutni. Természetesen kiemelt téma volt mindez a sajtóban is, a pepsifoci.hu az említett esetekről szóló visszhangokat, kommentárokat gyűjtötte egy csokorba.

 


Elsősorban Marek Heinz kiállítása miatt kapott igen komoly kritikákat Solymosi, és nem csak ferencvárosi részről - a szakma több jelentős képviselője is úgy foglalt állást, erősen eltúlzott volt a csehnek kiosztott piros lap.

 

 Megfélemlítő volt Heinz mozdulata, de nem ért pirosat. Volt egy becsúszás a cseh csatárral szemben, aztán a játékos csínybe kapott labdáért ment. A gőz benne volt a mozdulatában, ami sárga lapot ért volna, de kiállítást szerintem nem. A játékvezető a 2. percben hibázott, amikor nem adott sárgát Böőr Zoltánnak, mert így megfoghatta volna az indulatokat gyorsan. El kellett volna kapnia ezt a fontos pillanatot - ezt például Puhl Sándor, az 1994-es világbajnoki döntő bírója mondta a Sport TV stúdiójában, de ?közvetlen felettese?, a meccs ellenőre sem védte meg Solymosit.

 

 "A 40. percben Solymosi Péter játékvezető lépett elő főszereplővé: kiállította a ferencvárosi Heinzet, mert a játékos nyújtott lábbal, talpaló mozdulatot tett Takács Zotán felé. A vendégek futballistája nem találta el ellenfelét, Dubraviczky Attila játékvezető-ellenőr a sajtópáholyban megjegyezte, nem érti, miért mutatott fel piros lapot Solymosi" - írja beszámolójában a Népszava.

 

 

Egy másik igen nehéz szituációban is a bíró kezében volt a döntés: nem sok híja volt, hogy nem ment végig a meccs. Miután Solymosi már az első félidőben azt közölte a rendezők felé, ha még egyszer meg kell állnia füst vagy akármi más miatt, végleg az öltözőbe parancsolja a csapatokat, csak végigvezette a találkozót, holott a második játékrészben néhány FTC-drukker ki is tört szektorából.

 

 

Az első félidőben a játékvezető valóban félbeszakította a mérkőzést, de a csapatokat nem terelte az öltözőbe. A második tűzijáték a szünetben történt, el sem kezdődött a mérkőzés, azaz nem is kellett megszakítania. A harmadik incidens már rázósabb volt, amikor a vendégszurkolók menekülőkapukat döntöttek be és a székeket dobáltak be, akkor a játékvezető a rendőrség felvonulásának érdekében szakította meg a találkozót. A szabály szerint ilyen esetben a játékvezetőnek konzultálnia kell az ellenőrrel és a biztosítás parancsnokával. Ez esetben az történhetett, hogy utóbbi jelezte, képesek megfékezni a további atrocitást, tehát a találkozót folytatni lehet. A játékvezető elviekben megteheti, hogy beszünteti a mérkőzést, de azt tudnia kell, hogy szurkolói rendbontás esetén kevesebb információval rendelkezik a lelátón zajló eseményekről, mint a rendőrség. Más kérdés, ha tettlegesség történik, ha őt vagy a játékosokat megdobják, vagy megverik, akkor azonnal véget vethet az összecsapásnak. De azt is mindig mérlegelni kell, hogy a meccs beszüntetése nagyobb kockázattal járna-e, mint annak folytatása - mondta ezzel kapcsolatban Vágner László, az MLSZ játékvezetői bizottságának elnöke az origo.hu-nak.

 

A jelek szerint mindezt nagyon is mérlegelhette a játékvezető, a Blikk legalábbis arról számolt be, rendőrségi ráhatásra ment végig a találkozó.

 "Olyan füst telepedett a Szusza Ferenc stadionra, hogy hosszú percekig állt a játék. Ez megismétlődött Tisza Tibor góljánál is, sőt a második félidő is később kezdődött a füstfelhő miatt. A szabály szerint a játékvezetőnek le kellett volna fújnia a mérkőzést, ám információink szerint a IV. kerületi rendőrkapitány kérte a mérkőzés ellenőrét, hogy a nagyobb balhé elkerülése végett ne tegyék ezt" - írja cikkében a lap.

 Hogy mi lesz a klubok, na meg a kiállított Heinz büntetése, az hamarosan kiderül. A fegyelmi bizottság a nap folyamán összeül, és határoz a kérdésben.

 

Hozzászólások