2012-ben mi már javasoltuk Puhléknak

MLSz székház - forrás: fft.hu Forrás: fft.hu - MLSz székház.

Az MLSZ JB szervezésében kétnapos továbbképzést tartottak a szakreferenseknek a vecsési hotelben.

Több esztendeje tradíció már az MLSZ Játékvezető Bizottságánál, hogy az őszi szezon hajrájában az elnökitől az ellenőrzésin, a toborzásin át az instruktori szekció tagjaiig szakmai kurzuson vesznek részt, ahol értékelik az előző idény tapasztalatait, ismertetik a jelenlegi lehetőségeket, és megfogalmazzák a stratégiát, felkészülnek az előttük álló feladatokra a játékvezetés jobbításáért.


Ezúttal két napon keresztül nyolc külön szekcióban folyt a munka. A különböző megyék képviselő ismertették, hogy náluk mik a sajátosságok, miben kell fejlődniük. Az összejövetel jó alkalom volt arra, hogy az azonos területen dolgozó szakemberek közötti tapasztalatokat cseréljenek. Elhangzott: a közeljövő legfőbb feladata országos szinten az aktív játékvezetői létszám növelése.


Az idei rendezvényen jelentették be hivatalosan a Moodle keretrendszer alkalmazását, amely az MLSZ JB talán eddigi legfontosabb informatikai fejlesztése. Több hazai felsőoktatási intézményben (például a Budapesti Műszaki Egyetemen) is alkalmazták már ebben az évben a játékvezetői képzésbe integrált Moodle elektronikus tanulási formát. A Moodle rendszer a hagyományos képzési lehetőségek mellett a távoktatás, az e-learning tekintetében nyit újabb távlatokat a játékvezetői és az asszisztensi képességek fejlesztésében az országos, de főképp a regionális képzés, oktatás területén. A különböző országos játékvezetői képzések, programok, illetve az alapfokú tanfolyamok alatt alkalmazzák a Windows, a Linux, a MAC, az IOS és az Android operációs rendszerekből egyaránt elérhető „virtuális tantermet”, mely a a régiós játékvezetői képzésben még fokozottabb jelentőséggel bír. A rendszer lehetőséget nyújt az egyes tanlapokon a különböző oktatási, továbbképzési témákat feldolgozó elektronikus tananyagok, dokumentumok, videók, prezentációk tematikus elhelyezésére, illetve különféle feladatok – többek között hagyományos szellemi tesztek, videós tesztek – megoldására, elvégeztetésére. A Moodle zárt, belső fóruma jó teret biztosít a játékvezetőknek a ténylegesen előrevivő szakmai kérdések megvitatására is.

 

2012. januárjában részletes tanulmányok készültek a JB. fejlesztésével kapcsolatban. Weboldalunkon is közzétettük akkor a 150 oldalas tanulmányunk főbb részleteit, amit ezekszerint most meg kíván valósítani az MLSZ JB. Öröm látni, hogy Puhl Sándor és Hanacsek Attila mégis elolvasta a számukra akkor átadott tanulmányokat....

(A tanulmányok weboldalunk archívumában elolvashatóak)
Nagy előnye még, hogy a Moodle felülete az összes közismert és általánosan használt operációs rendszerből egyaránt elérhető: a hagyományos számítógépeken, laptopokon túl akár okostelefonon vagy tableten is használható. Számos praktikus alkalmazási lehetősége mellett most már akár otthoni környezetben is fejleszthető a játékvezetők szakmai tudása, de lehetőség nyílik akár tömegközlekedési eszközön vagy sorban állás, várakozás közben is néhány véletlenszerű szellemi teszt megoldására.


A regionális instruktorok figyelemmel tudják kísérni a rendszeren, hogy a megyei játékvezetői bizottságok által létrehozott tanlapokat ki hányszor tekintette meg, ki mennyi időt töltött, milyen feladatot oldott meg, milyen eredménnyel. Vagyis az általuk kiadott feladatok számon is kérhetők.


Tehát a régiós alkalmazás, a képzések és továbbképzések tekintetében a rendszer sokrétű használatának csupán a felhasználói oldal kreativitása szabhat határt. A hasznos szakreferensi napokon felkészítették a megyékből delegáltakat a rendszer használatára, az oktatásra is.

 

Hozzászólások