Kassai elkerüli Debrecent, és már a Vidit is - a magyar bíróküldés titkai, avagy létezik-e tiltólist

MLSz székház - forrás: Forrás: - MLSz székház.

Miért nem tűnt fel egyszer sem a bajnok Debrecen meccsein az NB I-ben a legjobb magyar bíró, Kassai Viktor? Miért nem vezetett eddig négy csapatnak sem Bede Ferenc a szezonban? Véletlen vagy több annál? A pepsifoci.hu azt vizsgálta meg, mely játékvezetők kerülnek el egy-egy csapatot. Természetesen az is szóba került, kérhetik-e a klubok, hogy egy számukra rossz emlékű találkozó után ne küldjenek hozzájuk egy játékvezetőt, vagy minden csak az MLSZ-en múlik? Vannak-e leiratkozók vagy másképpen oldják meg ezt a klubok? Íme a pepsifoci.hu részletes bírókörképe egy olyan jelenségről, amelyről nyíltan senki nem beszél.

Időről-időre a kritikák kereszttüzébe kerül az utóbbi időben egy-egy játékvezető az NB I-ben, a legfrissebb eset Kassai Viktoré, akit Mezey György, a Videoton mestere kritizált a ZTE elleni 2-2-es döntetlent követően.

 

 

A legtöbben egyből azt jósolták az eset után, hogy Kassai egy pár hétig biztosan nem vezet majd a Vidinek. Tény és való, meglepő lenne, ha a viharos eset után Kassai a következő hetekben a listavezető meccsén tűnne fel, a kérdés azonban az, kin múlik ilyenkor, hogy Kassaira rábíznak-e egy újabb Vidi-meccset vagy a játékvezetőt nem osztják be a fehérváriakhoz.

A pepsifoci.hu háttérbeszélgetések, a témában igen otthonosan mozgó szereplőkhöz, döntéshelyzetben lévőkhöz intézett kérdések segítségével próbálta megtalálni a válaszokat.

 

 

Szóbeszédek vannak arról, hogy egy-egy klub leiratkozott valamelyik magyar játékvezetőről, igaz nyíltan erről nem szokás beszélni. Első lépésben azt vizsgáltuk meg, hogy az eddig eltelt 21 forduló során az egyes csapatokat melyik bírók kerülték el.

 

 

A játékvezetői keret 18 tagú, így nem feltétlenül törvényszerű, hogy aki nem vezet egy csapatnak, az azért történik, mert az adott klubnál nem látták volna szívesen. Ugyanakkor, ha egy hazai szinten meghatározó játékvezető nem vezet egyetlen meccset sem egy élcsapatnak, amely rangadók sorát játssza, akkor a témában járatosak szerint az a legtöbbször nem a véletlen műve.

 

 

Összeállításunkban a bírói kar rutinosabb tagjait, illetve a FIFA-kerettagokat vizsgáltuk. A vizsgált bírók névsora: (Kassai, Bede, Szabó Zs., Solymosi, Fábián, Iványi, Arany, Andó-Szabó, Bognár, Vad II.).

 

Íme egy összesítés - a csapatoknál az alábbiak nem vezettek idén mérkőzést:

Videoton: (Arany - télen visszavonult, Vad II,)
DVSC: (Bede, Kassai)
ZTE: (Arany, Andó-Szabó)
ETO: (Bognár)
Újpest: (Bede, Solymosi)
MTK: (Solymosi, Vad II)
Pápa: (Solymosi, Szabó Zs., Andó-Szabó, Bognár)
Kaposvár: (Bede, Solymosi, Fábián)
FTC: (Fábián, Vad II)
Vasas: (Kassai, Arany, Szabó Zs.)
Haladás: (Fábián, Arany, Bognár)
KTE: (Solymosi, Fábián, Andó-Szabó)
DVTK: (Bede)

 

 

Ebből kiderül, hogy Bede Ferenc idén a Debrecen és az Újpest meccsén sem vezetett, ennél is nagyobb meglepetés, hogy a legjobb magyar bírónak tartott Kassai Viktor nem működött közre a bajnokcsapat Loki mérkőzésein.

 

 

Kassai egyébként még egy csapatot elkerült, méghozzá a Vasast, akinek például Szabó Zsolt sem vezetett. A Videotonnál a Debrecenhez hasonlóan szintén két hiányzó volt, a télen visszavonuló Arany Tamás, illetve a FIFA-bíró Vad II.

 

 

A Fradinál nem találtunk letiltásra utaló nyomot, az Üllői úti vezetők elmondták, nem is volt ilyen kérelmük. Az általunk vizsgált rutinosabb játékvezetők majdnem mindegyike vezetett meccset a Fradinak, Fábián Mihály kivételével. Rajta kívül a labdarúgó karrierjét a Ferencvárosban kezdő Vad II sem vezetett a zöldeknek.

 

 

Az általunk vizsgált bírók közül egyébként Pápán hiányoztak a legtöbben, Solymosi Péter, Andó-Szabó János, Szabó Zsolt és Bognár Tamás kerülte el a Lombard találkozóit.

 

Vannak-e tiltólisták? A klubok kérik-e a leiratkozást a bizottságtól? Elsőként Vágner Lászlónál kopogtattunk, a bíróvezér azonban csak szűkszavúan reagált erre.

 

Ennek a dolognak több mint négy éve, amióta én vagyok a felelős, megvan a kialakult rendszere, és ezt a rendszert fogjuk a továbbiakban is folytatni - mennyiben foglalta össze álláspontját a kérdésben Vágner László, az MLSZ játékvezetői bizottságának elnöke, majd jelezte, nem kíván részletesen belemenni a kérdésbe.

 

 

Persze, ennyivel nem elégedtünk meg: az egyik, magyar futball vérkeringését tökéletesen ismerő vezető - a fenti statisztikát is megismerve - vázolta honlapunknak, hogyan működik körvonalaiban a Vágner által emlegetett rendszer.

 

 

- Nem igazán vállalják fel a klubok azt, hogy a szezon előtt leiratkozzanak egy-egy játékvezetőről, hiszen ennek azért sok veszélye is van. Abban is biztos vagyok, hogy bárkit is kérdeznének erről a témáról, nem erősítenék meg a leiratkozás tényét a sajtónak. A szereplők intelligensen próbálják megközelíteni ezt a kérdést. A meccsek előtt az ebben járatos vezetők azért megtalálják a módját annak, hogy a jelölőkhöz eljusson az igény arra vonatkozóan, lehetőség szerint kik ne vezessenek egy-egy adott meccset. Az ellenőrök például valakinek a gyengébb teljesítménye után általában javasolják, hogy a szóban forgó játékvezetőt ne küldjék egy ideig az adott pályára. De például Vágner László is józan ésszel kezeli ezt a kérdést, ha valakinek nagyon balhés meccse volt, azt nem fogják hetekig, de akár hónapokig sem ugyanoda visszaküldeni. A statisztikát elnézve az azért nehezen elképzelhető, hogy csak a véletlen műve lenne, hogy a legjobb magyar bírónak tartott Kassai nem vezetett még a Debrecennek. De kizárt az is, hogy Kassai fújjon a következő hetekben a Videoton meccsein, az sem volt véletlen, hogy Bede Ferenc az emlékezetes meccse után hónapokig nem járt Újpesten, ahol Szabó Zsolt sem volt kedvenc jó ideig. Egy-egy balhés meccs után általában eleinte Ligakupa-meccseken tűnik fel a nemkívánatos bíró, aztán szépen lassan visszaszoktatják őt a sértett csapat mellé.


Nem maradhat tüske a letiltott "sporiban"

 

 

Mit mondanak erről a bírók? Kényes téma, ezért a most aktív játékvezetők kerülik a véleményformálást, egy korábbi NB I-es játékvezető azonban beszélt a jelenségről.

 

Minden csapatnak jogában áll lejelentkezni játékvezetőről, természetesen ezt a Játékvezetői Bizottság titkosan kezeli, az erről szóló információk nem mennek ki, és a játékvezetők sem tudják egymásról, hogy kiről melyik csapat van lejelentkezve. Ugyanígy a játékvezetőnek is jogában áll a csapatról lejelentkezni, de ez nem igazán volt jellemző az elmúlt években - mondta egy korábbi NB I-es játékvezető a pepsifoci.hu-nak.

 

 

Természetesen a játékvezetői bizottságnak sem érdeke, hogy szítsa a feszültséget a klubok és a testület között, értelemszerűen a szövetségnek is érdeke, hogy minden a lehető legnyugalmasabban menjen. Vannak olyan helyzetek, amikor kérés nélkül vesznek le egy-egy bírót egy-egy csapatról rövidebb, vagy hosszabb időre.

 

Ha például a Tatabánya az NB I-ben a bajnoki címért vagy a kiesés ellen küzdene, akkor a tatabányai Kassai Viktor nem vezethetne a Bányász riválisainak, de én sem vezettem annak a megyei csapatnak, ahonnan én is származom ? nyilatkozta a már korábban említett egykori sípmester, majd egy másik példát is említett.  Amikor Bede Ferenc vezetett az Újpestnek, és félbeszakadt a meccs, akkor nyilván egy fél évig nem küldték oda, nem is kellett a csapatnak lejelentkeznie, a küldő bizottság odafigyelt, hogy ne tegyék ki a Bedét különböző támadásoknak. A leiratkozás amúgy nem végérvényes, erre minden szezon előtt rákérdeznek.

 

 

Joggal tehetjük fel a kérdést, ha egy bíró fülébe jut, hogy valahol pikkelnek rá, amikor legközelebb az ominózus csapathoz veti a sors, tud-e független maradni. Informátorunk -  már csak személyes tapasztalatai miatt is meg van győződve róla, nem okozhat sebeket egy hasonló szituáció.

 

Olyan bizalmasan keresik ezt a kérdést, hogy nekem annak idején mondták, hogy egy csomó csapat le van iratkozva rólam, de én igazából csak egyről tudtam. Ha egy játékvezető meg is tudja, hogy lejelentkeztek róla, és rá egy-két hétre, vagy hónapra mégis vezetnie kell az adott csapatnak, akkor sincs szerintem benne semmiféle tüske, bennem legalábbis nem volt.

 

 

Úgy tűnik tehát, hogy a jelenség valóban létezik, és a jelek szerint jól is működik a rendszer, hiszen különösebb feltűnés nélkül tudják a klubok az illetékes bizottságoknál véghezvinni akaratukat. És amíg bírói hibák lesznek, addig a leiratkozás is megmarad, azaz egyhamar nem várható, hogy a titkos és mégis olyannyira nyilvánvaló mechanizmus megszűnik.

 

Hozzászólások