Lapszemle: kispadon Solymosi

Solymosi Péter - Bódog Tamás - forrás: csakfoci.hu Forrás: csakfoci.hu - Solymosi Péter - Bódog Tamás.

Kispadra rakta az MLSZ az év bíróját – ez áll a háttérben, avagy a csakfoci.hu írása.A hétvégén megint csak az alapvonalon dolgozhat Solymosi Péter, aki az első tavaszi fordulóban vágta el magát vezető bíróként, alig néhány hónappal azután, hogy az MLSZ még az év bírójának választotta meg.


Többször is beszámoltunk az elmúlt hetekben arról, hogy Solymosi Péter neve eltűnt az élvonalbeli meccseket vezető bírók közül. A 45 éves sípmester legutóbb február 24-én vezette a Paks és a DVTK bajnokiját (2-1), de több erősen vitatott döntése is akadt, a 2. percben például „elfelejtett” 11-est adni a hazaiaknak Antal egyértelmű szabálytalansága után.


Azóta Solymosi egy NB I-es találkozón sem dolgozott vezető bíróként, a másodosztályban kapott egy meccset március 10-én (MTK-Szolnok, 2-0), de ezen kívül csak alapvonali bíró volt két hete, az FTC-Puskás Akadémia bajnokin és ugyanebben a pozícióban közreműködik majd a hétvégén, a DVTK-Honvéd meccsen is, nagyobb szerepet ezúttal sem kapott.


A játékvezető mellőzése, vagy mondhatjuk, hogy “MLSZ-büntetése” – az, hogy alapvonali bíró lett, az tulajdonképpen a büntetést jelenti a számára a szövetség részéről – az előzmények ismeretében különösen érdekes. Solymosit tavaly májusban, a szövetség díjátadóján az év bírójának választották meg, alig tíz hónap alatt jutott el tehát a spori a csúcstól a “kispadig”.


“Nyugdíjasként” vezet az NB I-ben


Solymosi esetében egyébként érdekes részlet, hogy a játékvezető papíron már “nyugdíjasnak” számít 45 évével, hiszen az elmúlt évtizedekben az volt a hagyomány, hogy 45 éves kor betöltését követően az országos bírói kerettagoknak vissza kellett vonulniuk vagy legalábbis az élvonalban nem vezethettek. Az MLSZ játékvezető bizottsága azonban egy akkor új FIFA-szabályozás hatására 2016 októberében megvizsgálta a korhatár magyarországi vonatkozását és kimondta, hogy a játékvezetők esetében nem elsősorban a kor, hanem a minőség és a teljesítmény számít.


“Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy továbbra is érvényben marad a felső korhatár intézménye azzal a kitétellel, hogy amennyiben az adott szakember – legyen szó amatőr játékvezetőről, ahol 50 év, vagy profiról, ahol 45 a korhatár – mind az elméleti, mind a gyakorlati vizsgákon megfelel, és magas átlaggal működik a bajnokságában, akkor az MLSZ játékvezető bizottságának legyen lehetősége ezen személyt továbbra is foglalkoztatni, elsősorban a csapatok érdekében” – reagált decemberi közleményében az MLSZ arra a hírre, mely szerint nem kell felhagyniuk a profi bíráskodással a 45. életévüket betöltött játékvezetőknek, így Solymosinak sem.

 

Hozzászólások