Solymosi és Szőts már nem profi

Solymosi - Torgelle - forrás: mlsz.hu Forrás: mlsz.hu - Solymosi - Torgelle.

Megerősített hírek alapján Gaál Gyöngyi pár héttel ezelőtt berendelte az MLSZ székházába Solymosi Pétert és Szőts Gergelyt, hogy Berzi Sándor szeretne velük beszélni.


Állítólag Berzi Sándor ott szembesült azzal, hogy ki is Szőts Gergely, mert előtte nem ismerte, nem beszélt vele még. Berzi közölte velük, hogy az MLSZ nem köti újra a profi szerződést és kikerültek a profi keretből. Részletes indoklást azonban Sándor nem mondott , hiszen az MLSZ JB. operatív ügyeit nem ő intézi. Szakmai választ Puhl Sándor és Hanacsek Attila adhat kizárólag a két érintettnek.

 

Solymosi túlkorésként vezet január óta mérkőzéseket, mivel az MLSZ megengedte neki, hogy 45 éves kor betöltése után is működhessen.
Az MLSZ decemberben még azt kommunikálta, hogy szakmailag szükség van Solymosira. Emlékezzünk csak vissza:


„Az MLSZ játékvezető bizottsága 2016 októberében megvizsgálta a kérés magyarországi vonatkozását és kimondta, hogy ebben az esetben is kizárólag a minőség, a teljesítmény számít. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy továbbra is érvényben marad a felső korhatár intézménye azzal a kitétellel, hogy amennyiben az adott szakember – legyen szó amatőr játékvezetőről, ahol 50 év, vagy profiról, ahol 45 a korhatár – mind az elméleti, mind a gyakorlati vizsgákon megfelel, és magas átlaggal működik a bajnokságában, akkor az MLSZ játékvezető bizottságának legyen lehetősége ezen személyt továbbra is foglalkoztatni, elsősorban a csapatok érdekében. Ez a lehetőség nem jelent garanciát arra, hogy az adott játékvezető működhet, ehhez folyamatos jó teljesítményre, megfelelő átlagra van szükség. (Ha egy NB I-es játékvezető elérte a 45 éves korhatárt, sikeresen tesztelt, de az elmúlt szezonban teljesítménye nem érte el a kívánt szintet, akkor várhatóan kikerül a keretből.)Ebből adódóan az olyan gondolkodás, amelyet az elmúlt napokban tévesen vagy rosszindulatúan sugalltak, miszerint adott játékvezető „kiöregedése után" azért kap lehetőséget a folytatásra az MLSZ-től, mert az egzisztenciális helyzete ezt indokolja, nem felel meg a valóságnak. A gyakorlatban ugyanis – a megújult FIFA-irányelv alapján – nem a játékvezető, hanem a labdarúgásunk és klubjaink érdeke, hogy folytathassa színvonalas tevékenységét.”

 Látszik, hogy megbukott az MLSZ profi keretének gondolata, mivel korábban Iványi Zoltán többször nem tesztelt és nem került ki a keretből, míg Szabó Zsolt helyét sem töltötték fel fiatal játékvezetővel. A játékvezetés színvonal sem emelkedetett idehaza és a külföldi foglalkoztatottság is visszaesett.


Az MLSZ számára a profi játékvezetők foglalkoztatása évi több, mint 150 millió forintot vitt el.


Az ügyben megkerestük az MLSZ szóvívőjét, Sipos Jenő Urat. Cikkünket frissítjük, ahogy választ kapunk tőle.

 

Másfél hónappal ezelőtt megkerestük az MLSZ-t közérdekű adatigényléssel, hogy írják meg a 2018/2019-es őszi kereteket.  Még válaszra sem méltattak minket, titeket...

 

 

Hozzászólások