Elhunyt Fekete Miklós

Gyászhírek
Fekete Miklós - forrás: mlsz.hu Forrás: mlsz.hu - Fekete Miklós.

Október 3-án, szerdán, életének 74. esztendejében rövid betegség után elhunyt Fekete Miklós egykori élvonalbeli játékvezető, a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség korábbi alelnöke, később ügyvezető elnöke, majd elnöke, aki két ciklusban is tagja volt a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének.

 

Fekete Miklós 1944. december 8-án született Pápán. A Pest megyei amatőr labdarúgásban hosszú időn keresztül töltött be különböző tisztségeket, legyen szó játékvezetésről, vagy éppen szövetségi tevékenységről.

 

Aktív labdarúgóként előbb Kecskeméten a helyi MÁV ifjúsági, majd felnőtt csapatának volt a tagja, később Pest megyébe kerülve lakóhelyén, Szentendrén a Kossuth Lajos Katonai Főiskola együttesében szerepelt 1964-től 1968-ig. A Szentendrei Amatőr FC elnökeként 1999 és 2002 között dolgozott.

 

Későbbi életútját nagyban meghatározta az 1963-as esztendő, amikor Kecskeméten játékvezetői vizsgát tett. Eleinte járási szinten bíráskodott, majd a szakmai ranglétrán felfelé haladva az NB I-ig jutott. Az élvonalban – Palotai Károly és Kiss Géza társaságában – az 1983. szeptemberi 10-én lejátszott Szombathelyi Haladás – Diósgyőr (1–0) találkozón mutatkozott be, majd 1990-ig további 64 mérkőzésen működött közre a legjobbak között. A nemzetközi színtéren 21 alkalommal jutott számára feladat: az UEFA-kupában, az Intertotó Kupában, valamint barátságos válogatott mérkőzéseken foglalkoztatták partjelzőként.

 

Élvonalbeli pályafutásának lezárása is Szombathelyhez kötődik, hiszen az egykori Rohonci úti stadionban 1990. május 5-én lejátszott Haladás – Újpest (1–0) mérkőzéssel köszönt el az élvonaltól, hogy aztán az NB II-ben működjön tovább, ahol összesen több mint kétszáz találkozón fújta a sípot. Legnagyobb sikereként tartotta számon, hogy 1987-ben az Év játékvezetőjének választották.

 

Az aktív bíráskodást 1993 nyarán fejezte be, de már visszavonulását megelőzően építeni kezdte sportvezetői pályafutását a hazáját hivatásos katonaként alezredesi rangban szolgáló Fekete Miklós, aki tizenöt éven át tanított a szentendrei katonai főiskolán, ahol később szervezői, tervezői feladatokat is ellátott. 1985 és 1990 között az oktatási feladatokért felelt a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottságában, amelyet 1990-től 1995-ig elnökként irányított. A megyei labdarúgó-szövetség elnökségének 1995-től egészen 2011 nyaráig volt a tagja, amely grémiumnak 2000-től 2005-ig, illetve 2010 első félévében alelnöke, a köztes időszakban pedig ügyvezető elnöke volt. 2010. június 7-én a megyei szövetség Monoron megtartott cikluszáró elnökségi ülése ,,Pest megye labdarúgásáért” érdeméremmel ismerte el munkásságát. A Pest Megyei Labdarúgó Szövetség 2010. június 19-i tisztújító taggyűlése a szövetség elnökévé választotta, mandátuma 2011. július 31-én járt le.

 

 

Pest megyei sportvezetői pályafutásával szorosan összefonódva, gyakorlatilag azzal párhuzamosan a Magyar Labdarúgó Szövetség tevékenységében is szerepet vállalt. Az országos szakszövetség elnökségének 1999 és 2005 között (dr. Bozóky Imre elnökségének idején), majd 2006-től 2010-ig (Kisteleki István elnöki ciklusában) volt a tagja. Aktív időszakában játékvezető-ellenőrként járta a pályákat országos és megyei szinten egyaránt, egészen 2011 őszén történt háttérbe vonulásáig.

Fekete Miklós temetéséről később intézkednek.

 

Hozzászólások