Hanacseket az UEFA menedzseli

Történelem

2001-03-23 14:57:14
Hanacsek Attila |

Hanacsek Attila - órája - forrás: nso.hu
Forrás: nso.hu - Hanacsek Attila - órája

Ha nem is megy egyik napról a másikra, de szívós munkával igyekeznek visszaszerezni a magyar játékvezetők tekintélyüket külföldön. A viszonylagos mellőzöttség nem csupán a magyar bírók, de az egész keleti futballrégió problémája, és csak akkor lehet esélye egy játékvezetőnknek megint a legjobbak közé kerülni, ha minden tekintetben versenyképes tud lenni nyugati kollégáival.

Nos egy újabb nagy lépés az MLSZ JB számára, hogy Hanacsek Attilát, a jelenlegi első számú magyar FIFA- játékvezetőt az európai szövetség abba a tízfős csoportba sorolta, amelynek tagjait a jövő sztárbíróinak gondolják az UEFA illetékesei, s akiket külön menedzselnek az úgynevezett „2001 UEFA- bírótehetség program” keretében.

Hanacsek és társai előtt jelenleg csaknem ötven nagynevű bíró alkotja az elit kereteket, amelyekbe bekerülni pokoli nehéz (hol van már Puhl Sándor töretlen hegemóniája...), de amelyekből a következő években egy sor sztár kiöregszik majd. Az UEFA pedig nem bízza a véletlenre, hogy kikből lesznek a jövő legjobb játékvezetői, és a szóba jöhető tehetségek felkészítését már most megkezdik. Ennek során ráadásul egy sor új módszert és ötletet próbálnak ki és vezetnek be a bírók képzésében, ellenőrzésében. Kezdődött azzal, hogy a tíz kiválasztott tehetséget - köztük a mosonmagyaróvári Hanacsek Attilát - meghívták Nyonba, az UEFA központjába, és szigorú fizikai és angolnyelvi tesztet végeztettek velük. Mi több, a JB vezetői nyomatékosították, hogy magas szintű angoltudás nélkül immár senki ne számítson karrierre. A fizikai, felmérés rendszerét , a jelenleg alkalmazott 12 perces futás, a Cooper-teszt helyett életszerűbb, a mérkőzés körülményeinek inkább megfelelő tesztre cserélik. Ezt már ki is próbálták a tehetségek keretével; a bevezetendő új rendszer lényege, hogy sok iram- és irányváltoztatást kell végrahajtania a bírónak a felmérés során, amelyet immár a futballpálya gyepén rendeznek (a gyakorlathoz jobban igazodó tesztrendszert egyébként Puhl Sándor már évek óta szorgalmazta az UEFA-nál). Miközben a versenyzők időeredményét fotocellás segédeszközzel mérik, mindenki kapott Nyonban egy szerkezetet, amely a pulzust ellenőrzi, s amelyet otthon is alkalmazniuk kell a játékvezetőknek az edzések és a meccsek során.

A programba kiválasztott játékvezetők mellé egy úgynevezett mentort is kijelölt az UEFA, az ő dolga figyelemmel kísérni védence teljesítményét, tanácsokkal segíteni őt. Hanacsek Attilának a német Dieter Pauly lett a mentora, a magyar bíró neki továbbítja az edzésnaplókat, az általa vezetett televíziós meccsek felvételét, és így tovább.

,yAzt, hogy a tehetségeknek létrehozott keretből mindenki sztárbíró lesz, nem garantálhatja az UEFA, de az biztos, hogy erre mindenkinek megvan az esélye - mondta Hanacsek Attila. - Örömteli, hogy az európai szövetség gondol a jövőre, és nemcsak ellenőriz minket, de segítséget is nyújt. ”

Hanacsek egyébként szombaton a Luxemburg-Feröer vb-selejtezőt vezeti Mező Béla, Kovács Péter és Juhos Attila segítségével, s ha ez a meccs még nem is tartozik a világmegváltó feladatok közé, tudomásul kell vennünk, most erről a szintről rajtol a magyar futballbíráskodás, köszönhetően nagyrészt labdarúgásunk közelmúltbeli általános megítélésének.

Ugyancsak az MLSZ JB-től származó hír, hogy Kispál Róbert, a FIFA játékvezető-asszisztensi keret tagja meghívást kapott az április 22-én kezdődő ifjúsági (U16) Éurópa-bajnokságra, amelyen egyébként a magyar válogatott is részt vesz a tizenhatos döntő egyik csapataként. A magyar partjelző már csak azért is örül a hírnek, mert az Eb-helyszínekhez közel, Newcastle- ben lakik kollégája, Hegyi Péter, aki orvosként dolgozik Angliában, de nem hagyott fel az MLSZ-nél kezdett bíráskodással, és immár az angol szakmai ranglétrán lépked előre a nagy álom, a Premier League felé.


 

Hozzászólások: