Szabó Zsolt: legjobb a központi VAR

Szabó Zsolt - FT szabadrúgás - forrás: mlsz.hu Forrás: mlsz.hu - Szabó Zsolt - FT szabadrúgás.

A videoasszisztens működtetésére a meglévő három megoldás közül – autóbuszos mobil rendszer, stadionokban kiépíthető vagy egy központi helyre telepített stúdió – az utóbbi tűnik a legjobbnak. Szabó Zsolt korábbi játékvezető is így látja, a 321 NB I-es mérkőzést vezető bíró alaposan beleásta magát a témába.

„Lengyelországban három busszal oldják meg, azokkal járják az országot, Olaszországban az eddig a stadionokban kiépített rendszert a következő idénytől központosítják, és a világbajnokságon is Moszkvában volt a videobíró központosított szobája. Szakmailag is ez a legjobb megoldás, hiszen így hatékonyabban oldható meg a működtetés, arról nem is beszélve, hogy nem kell minden stadionban külön VAR-szobát kialakítani.”

A VAR-egység a stadionban lévő összes kamera képét látja, és ezek elemzésével hozhatja meg döntését vagy szólhat a játékvezetőnek, hogy újranézésre érdemes jelenet volt a pályán. A gyepen a játékvezető kezét a füléhez emelve jelezheti, hogy kommunikálni szeretne a VAR-csapattal, míg videózást egy tévékészülék körvonalait mutatva rendelhet el. A videoasszisztens nem utasíthatja a játékvezetőt – mindig a bíró hozza meg a döntést.

„Háromfajta megoldás van. Az egyik: közvetítőkocsikhoz hasonló gépjárműveket kellene beüzemelni, és miután Magyarország nem túl nagy, három ilyen kocsival megoldható lenne az NB I – az más kérdés, hogy ebben az esetben a mérkőzések kezdési időpontját némileg szét kellene húzni. A másik a stadionokba telepíthető rendszer, amelynek az a hátránya, hogy csakis azokban a létesítményekben lenne, ahol aktuálisan éppen élvonalbeli csapat van, a Magyar Kupa-találkozókon gyakran hiánycikk lenne a VAR. A harmadik, amikor egy telepített központ van, mint mondjuk Németországban, Kölnben, és onnan figyelik a mérkőzéseket.”

 

Hozzászólások