Elhunyt dr. Varga András egykori játékvezető

Gyászhírek - forrás: focibiro.hu Forrás: focibiro.hu - Gyászhírek.

Tegnap kaptuk a szomorú hírt, hogy március 19-én, kedden, életének 81. évében elhunyt Dr. Varga András, a nagykőrösi Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium nyugalmazott gazdasági igazgatója, a város volt alpolgármestere, játékvezető, a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottság Területi Albizottságának korábbi vezetője, a Nagykőrösi Kinizsi SE egykori elnöke.

Varga András 1938. április 26-án született Kőbányán, közgazdász diplomáját a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte, mint a nagykőrösi konzervgyár ösztöndíjasa. Innen került át a nagy múltú Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégiumba, ahol évtizedeken át dolgozott gazdasági igazgatóként, majd 32 év után innen vonult nyugdíjba. Nem csupán fiskális szakemberként tevékenykedett, hanem az oktatásból is kivette a részét, s emellett tankönyvet írt, vizsgáztatott és országos szakfelügyelő is volt.
Sport melletti elkötelezettsége hamar, már az iskolai tevékenysége idején megnyilvánult, elsősorban a labdarúgás és a kosárlabda állt hozzá közel. A MTESZ (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége) égiszén belül működő Szervezési és Vezetési Tudományos Egyesület alapítója volt.
A Nagykőrösi Bélyeggyűjtő Kör aktív tagjaként, hosszú éveken át annak vezetőjeként dolgozott. Széleskörű, komoly szervezőkészséggel megáldott tevékenysége a közéletben is megmutatkozott, így a politikával is hosszú évekre közelebbi kapcsolatba került. 1994-től 2010-ig önkormányzati képviselő, 1994 és 1998 között a Pest megyei közgyűlés tagja, 1995-től 1998-ig pedig Nagykőrös város alpolgármesteri tisztségét töltötte be. Nagykőrös önkormányzata 2016-ban "Nagykőrösért” kitüntetést adományozott tevékenysége elismeréséül. Oktatói munkájáért Trefort Ágoston-díjat, a sport érdekében kifejtett tevékenységéért pedig Eszterházy Miksa-díjjal jutalmazták. Az egykori Nagykőrösi Kinizsi SE-nél tagja volt az elnökségnek, ám a Pest megyei labdarúgással nem csupán sportvezetőként, hanem játékvezetőként is kapcsolatba került. 1961-ben végezte el a játékvezetői tanfolyamot, amelyet több évtizedes aktív működés követett az akkori járási, megyei II., illetve I. osztályú mérkőzéseken. 1980-tól a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottsága Területi Albizottságának volt a vezetője, ezen grémium élén a járási, később a körzeti szövetségek játékvezetői bizottságait koordinálta és biztosította a tehetséges sípmesterek magasabb szintre történő felkerülését. Az 1960-as évek végétől 1993-ig töretlen lendülettel segítette és szervezte a Pest megyei labdarúgó-játékvezetők ötnapos nyári nagykőrösi továbbképzéseit. A Pest Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottsága 1996-ban, 35 éves aktív játékvezetői tevékenysége elismeréséül aranysíppal jutalmazta.
Emlékét játékvezető kollégái, a Pest megyei labdarúgó-társadalom kegyelettel megőrzi. Nyugodjon békében!

(Dr. Varga András temetéséről később intézkednek).

 

Hozzászólások