Kakuk Szabolcs



Innováció Csongrádból

Csongrád oktatás - forrás: csongradjb.hu Forrás: csongradjb.hu - Csongrád oktatás.

Csongrád megyében pár évvel ezelőtt már volt nagyon jó oktatási és szabálytesztes program, de a kollégák most bemutatták Hanacsek Attilának, hogy pénz nélkül ő meg tudják csinálni, amiről a tar exrendőr csak évek óta beszél.

Pár héttel ezelőtt a megye néhány lelkes játékvezetőjének köszönhetően a Csongrád megyei játékvezetés egy olyan rendszerrel, programmal gazdagodott, ami nagymértékben segíti a játékvezetők felkészülését, illetve tudásuk szinten tartását. Minden Csongrád megyében aktívan működő játékvezető egy zártkörű oktatási rendszerhez kapott hozzáférést.

Borbás Bottyán, ifj. Kormányos Gábor, Szűcs István Dávid, Kakuk Szabolcs és a megye egyik újonc játékvezetője, Pluhár Gábor áldozatos munkájának köszönhetően a Moodle rendszeren keresztül mára már bármelyik megyei játékvezető, ellenőr, elnökségi tag otthon, az iskolai szünetben, buszon, munkahelyi kávé mellett kitölthet egy 25 kérdésből álló szabályismereti tesztet. A fentiek hatványozottan igaznak bizonyulnak, ha megemlítjük, hogy a fejlesztők egy Alkalmazást is biztosítanak az eléréshez, azaz mobiltelefonra írt verzióban is elérhető a felület, gyorsan és kényelmesen.

A feladatlap kitöltésére 60 perc áll rendelkezésre, és „vizsga” befejeztével a rendszer azonnal visszajelzést küld az elért eredményről, megjeleníti a pontszámot, illetve megjelöli a hibás válaszokat. A teszt befejeztével mindegyik kérdésnél megjelenik a helyes válasz, így a kitöltő percek alatt elmélyítheti tudását az adott kérdéskörben. A kérdéshalmaz nagyságrendileg 1100 kérdésből áll, érintve a labdarúgás összes szabályát a labda méretétől, a les szabályon át, egészen a kiállítással járó szabálytalanságokig.

Számszerű megkötés nélkül kitölthető a teszt, ami véletlenszerűen „dobálja” a játékvezetők elé a 25 kérdésből álló feladatsort. Egy február végi adat szerint ezres nagyságrendű már a töltöttség.

Érdeklődésünkre Borbás Bottyán, országos kerettagú játékvezető elárulta, hogy mi mindenre használható még a felület.

Az eddigiekkel ellentétben például a Csongrád megyei Talent játékvezetők (fiatal, tehetséges játékvezetők, akik külön foglalkoztatásban is részesülnek) már nem Google űrlapon keresztül kapják a hetente kötelezően kitöltendő szabályismereti tesztet, hanem az beintegrálása került a Moodle rendszerbe. Ezen rövid idő alatt is rengeteg pozitív visszajelzést kaptak a készítők, sokkal kényelmesebbnek és hatékonyabbnak tartják a fiatalok is a tesztelési lehetőséget.

A januárban beiratkozó tanfolyamosoknak, leendő játékvezetőknek is hatalmas segítség, hogy nap mint nap készülhetnek a hamarosan megrendezésre kerülő záróvizsgára.

Ezen felül a megyei sporiknak egy naptár is rendelkezésükre áll a felületen, ahol a fontosabb, Csongrád megyei játékvezetéssel kapcsolatos eseményeket tudják nyomon követni.

Egyedülálló módon a játékvezetők rendelkezésére áll egy UEFA által összeválogatott klipsorozat, szám szerint 100 videó, ami szintén kiválóan szolgálja a felkészülést, és azt, hogy a játékvezetők egységes szemléletet próbáljanak kialakítani és kivinni a pályára.

Mindezeken túl az elmúlt évek edzőtáborainak, illetve frissítő kurzusainak az elméleti tesztjei is megtalálhatóak az oldalon, amik gyakorlásképp ismét a játékvezetők rendelkezésére állnak.

 A fejlesztők nem elégednek meg ennyivel, elmondásuk szerint újabb hasznos funkciók kerülnek majd az oldalra, melyek tovább szolgálják majd a megyei labdarúgást és játékvezetést.

Le a kalappal a srácok előtt, remek munka!

Vajon az MLSZ JB. 10 év alatt miért nem tudta megvalósítani?

Kapcsolódó dokumentum:

- A dokumentum PDF forumátumban tölthető le.
 

Hozzászólások