Arany Tamás

 • Kép forrás: mlsz.hu

  Arany Tamás 104 cikk

  • wikipedia
  • MLSZ adatbank

  Született Mór 1966-06-09
  Vármegye/szerv Fejér / MLSZ JB (2011-01-01)
  Jv. vizsga 1985


  

  Fejér: fiatalodik az állomány

  Fejér újoncok - 2020.03.05 - forrás: feol.hu Forrás: feol.hu - Fejér újoncok - 2020.03.05.

  Ahogy már novemberben beszámoltunk róla, az MLSZ Fejér Megyei Igazgatósága játékvezetői tanfolyamot hirdetett. A képzés a finiséhez érkezett, az eredményekről Arany Tamás, a Játékvezetői Bizottság elnöke számolt be lapunknak.

   Amikor egy helyen több – jelesül nyolc – játékvezetővel, illetve játékvezető-palántával találkozunk, az a csapatok számára nem biztos, hogy jót jelent, viszont a szövetség számára igencsak pozitívummal szolgál. Persze a mondat elején megfogalmazott kitétel is lehet építő jellegű, hiszen több szem többet lát, és ez alkalommal a csapatoknak sem kellett tartaniuk hatványozottabb szankciókkal egy-egy vitás esetnél. Arany Tamás és tanítványai ugyanis „gyakorlati foglalkozás” keretében látogatást tettek a Puskás Akadémia FC-Mezőkövesd–Zsóry FC Magyar Kupa mérkőzésen, ahol a korábbi kitűnő játékvezető élésben magyarázhatott el különböző kétes szituációkat. Bognár Tamás vezette a találkozót, az ő mozgását kísérhették figyelemmel a „nebulók”.

  – Örvendetes, hogy közel negyvenen fognak vizsgázni a jövő hét folyamán, és bízom abban, hogy mindenki sikeres írásbelit fog tenni. Székesfehérváron huszonhatan, Dunaújvárosban hatan, Móron pedig nyolcan kezdték a télen a tanfolyamot. Remélem valamennyien jó játékvezetővé válnak, nagyon fiatalok még, jobbára középiskolások. Fontos, hogy az írásbeli vizsgán legalább 75 százalékos teljesítményt érjenek el, utána mehetnek a szóbelire. A játékvezetőnél az alsó korhatár a 14. életév betöltése, Mórról például a Móri SE U19-es csapatából jelentkeztek többen, idősebbek alig akadnak, úgyhogy fiatalodhat az állomány, és a létszámproblémáinkra is gyógyírt jelenthet. Feltétlenül meg kell jegyeznem, hogy a legjobb évünk 2011-ben volt, amikor Kassai Viktor és stábja a Bajnokok Ligája döntőjét vezette, és akkor megugrott a jelentkezők száma, több mint hatvanan jelentkeztek a tanfolyamra – tudtuk meg Arany Tamástól. Jó hír, hogy mindenkit, aki végzett, rögtön bedobják a mély vízbe, nemcsak „szerelést” kapnak, hanem egyből mehetnek működni is, egyelőre az alacsonyabb osztályú mérkőzéseken bizonyíthatnak.

  – Annak ellenére, hogy kevés a játékvezető, Fejér megye nem áll rosszul a többi megyéhez képest, mert például Tolna megyében alig van játékvezető. Persze nálunk is előfordul, hogy egy-egy összecsapásra a megye kettőben, és a megye háromban nem tudunk három játékvezetőt küldeni – tette hozzá Arany Tamás, aki kiemelte, hogy fizikálisan kitűnő állapotban vannak a leendő bírók.

  – A legutóbbi futásteszten többen a megyei I. osztályban működő Wittner Józseffel lefutották a megye egyes szintet.
  A megyében az optimális játékvezetői létszám száznegyven-százötven fő lenne, amennyiben a tanfolyamot elvégzőkkel kiegészülne a keret, és mindenki bekapcsolódna, akkor közelítenének ehhez a számhoz a hadra fogható bírók. Nyilván az újak nem a megye egyben fognak kezdeni, először utánpótlásmeccseken működnek közre, és fokozatosan kapnak komolyabb feladatokat, és így juthatnak előre.

   

  Hozzászólások