Márton Sándor

 • Kép forrás:

  Márton Sándor 17 cikk

  • wikipedia

  Született BUDAPEST 1952-11-16
  Vármegye/szerv Budapest / Budapesti Ig.
  Jv. vizsga 1973


  

  Márton Sándor az olimpián járt

  Márton Sándor - Nagy L. - Bay - forrás: facebook.com Forrás: facebook.com - Márton Sándor - Nagy L. - Bay.

  Partjelzőként került ki az olimpiára, és elég sokat foglalkoztatták.
  A valenciai „spanyolos csoportba" osztottak be, lengethettem több mérkőzés után a bronzérmet eldöntő Ghána- Ausztrália összecsapáson is. Jómagámnak, miként a kollegáknak is, meglepetést keltett a 23 éven aluli labdarúgók érettsége. Jó néhányszor elgondolkodhattam azon, hogy nálunk miért nem ilyen erőteljesek, határozottak ebben a korban?! Ezek a fiatalok szinte már mindent tudnak - az új szabályok kivételével. Meglepően tapasztaltuk, hogy a hazaadásokkal kapcsolatos új rendelkezések a játékosokon kívül egyes szakvezetők, sőt még egyes bírók(!) számára is rendkívül frissnek bizonyultak. .. Ettől függetlenül a felmérések szerint máris örömmel rögzíthető, hogy a tiszta játékidő - az olimpián végzett mérések szerint - a korábbi átlag 52 percről 62-re emelkedett. Vagyis tíz perccel tovább tart a mérkőzés. Az új szabályokból azok a csapatok szereztek elsősorban előnyt, amelyek gyorsan meglátták, hogy pontos, jó időben megválasztott indításokkal csatát lehet nyerni. A korábban hátul folyt unalmas, érdektelen tili-toliból a játék előbbre került, a középpályára.


  Feltűnést keltett a fiatalok elszántsága, amely olykor már nem kívánatos keménységbe csapott át. A spanyolok első három mérkőzésén például hét kiállítás történt, két hazai labdarúgó is megkapta a piros lapot. Olyan forró volt a hangulat, hogy a FIFA nagyon szigorú figyelmeztetésben részesítette a küzdő feleket. Tudtukra adták, hogy bár spanyol földön vagyunk, ez nem bikaviadal,
  hanem olimpiai labdarúgó torna. S közölték: a forrófejű játékosokból álló csapatokat egyszerűen hazaküldik az olimpiáról. Kiváltképp a spanyol-kolumbiai mérkőzés volt rendkívül szikrázó.

  Az olimpiai labdarúgó-torna is bizonyította, hogy Spanyországban mennyire szeretik a futballt. Amikor a nyakunkban lógó olimpiai akkreditálási kártyánkon meglátták, hogy a labdarúgáshoz kapcsolódunk, kedvesen beszélgettek velünk, tőlünk, bíróktól is aláírásokat kértek. Ahogy haladt előre a spanyol válogatott, úgy nőtt a stadionokban is az érdeklődés, de az is feltűnt, hogy az olimpiai döntő szempontjából érdektelen nemzetek mérkőzésére nemigen voltak kíváncsiak. Szóval csodás, óriási élményt jelentett az olimpiai labdarúgó-torna. Erre még rátették azt a bizonyos krémet vagy habot sportolóink kiváló szereplésükkel. Ezúton is szeretném tolmácsolni azt a sok szépet és jót Egerszeginek, Darnyinak, Farkasnak s a többieknek, amit aranyérmük jóvoltából én kaptam. A bírók olimpiai falujában egyhangúak voltak az esti ösz- szejövetelek, mert a külföldiek így kezdték: no akkor megint gratuláljunk a magyar kollégának. ..

   

  Hozzászólások