Portré: Győri László

Portré

2020-05-02 05:27:50
Győri László |

Németh Lajos, Huták Antal, Győri László - forrás: mifocink.com
Forrás: mifocink.com - Németh Lajos, Huták Antal, Győri László

Akit soha nem lehet elfelejteni, GYŐRI TANÁR ÚR! Így, nagybetűvel...

Győri László (Békéscsaba, 1940. február 1. – Békéscsaba, 2008. július 25.) magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető, főiskolai tanár. A békéscsabai főiskola egykori szakigazgatója, a főiskolai kollégium alapítója és igazgatója volt.

Ifjúsági korában a Békéscsaba Előre korosztályos csapataiban kapusként vett részt a labdarúgó játékban. Édesapja nyomdokain – aki 1940-ben tett játékvezetői vizsgát és hosszú éveken át az országos keret tagja volt  - járva 1960-ban labdarúgó játékvezető lett.

A vizsgáját Szegeden szerezte, működését is Csongrád megyében kezdte. 48 évet töltött a futballpályákon később az MLSZ Felnőttképzési Intézet Játékvezető Tanszék igazgatója volt. Az első osztályban 1974-ben mutatkozhatott be, hosszú és eredményes pályafutását 1989-ben a korhatár elérésével, a Tatabánya-Siófok (1:0) mérkőzés vezetésével fejezte be. Első ligás mérkőzéseinek vezetésével az örökös ranglista első tíz játékvezetője közé tartozik. Foglalkoztatására jellemző, hogy az 1983/1984-es bajnoki idényben Nagy Béla társaságában 14 mérkőzést vezethetett.

NB. I-es mérkőzések száma játékvezetőként 213
Legelső NB. I-es mérkőzés 1974-09-11 - NB. I. - PMFC - Salgótarjáni BTC
Legutolsó NB. I-es mérkőzésn 1989-11-19 - NB. I. - Tatabánya - Siófok
Kiosztott sárgalap: 231
Kiosztott piroslap: 21

Az MLSZ felterjesztésére lett nemzetközi FIFA játékvezető, amit tíz évig sikeresen megőrzött. Számtalan európai és ázsiai nemzetközi válogatott és kupa találkozót irányított, vagy partjelzőként társainak segédkezett.

A Tanár Úr vezette az EindhovenHamburg UEFA-kupa találkozót, Nagy Miklós volt az egyik partjelzője. A csomagjaik, bennük a bírói mezek nem érkeztek meg időben, így gyorsan játékvezetői öltözéket kellett szerezniük. A holland kollégák adtak nekik ruházatot és egyéb felszerelést, örültek, hogy kaptak, a méret nem számított. A magas, szikár Győri László két számmal nagyobb öltözékben szaladgálva fújta a sípot, a közönség először mosolygott, de aztán már komolyan vették a játékvezetőt, mert magabiztosan, hiba nélkül irányította a találkozót.

1989-től Békés megyei Labdarúgó Szövetség alelnöke. 1989-2008 között a Békés megyei LSZ Játékvezető Bizottságának elnöke. Már aktív pályafutása alatt 1983-tól tagja volt az MLSZ JB Oktatási bizottságának, 1990-2000 között az MLSZ JT Oktatási bizottság vezetője, országos vizsgabiztos, 2000-2008 között az MLSZ JB Oktatási bizottságának vezetője. Elsődleges feladatának az oktatást, a játékvezetők szellemi felkészítését tartotta.

A játékvezetéssel kapcsolatban rengeteg írása, tanulmánya, értékelése, magyarázata jelent meg, amelyek meghatározták a játékvezetői témakörben az egységesítésre törekvés elvét. Az előadások sokaságát tartotta, egyszerűen, érthetően, világosan rávezetve hallgatóságát a szakmai fogások elsajátítására.

Életének egyik szakmai csúcspontja volt, amikor Puhl Sándor és Baranya István javaslatára az MLSZ Felnőttképzési Intézet Játékvezető Tanszék igazgatójának nevezték ki. Nevéhez fűződik az államilag akkreditált játékvezetői képzés szakmai részének kidolgozása. Alig néhány hónap múlva Kisteleki és az obsitos katonatiszt Vágner javaslatára kirúgták az MLSZ-ből.


 

Hozzászólások: