Bálint Kata TündeAz NB I.-ben vezethet mérkőzést Bálint Kata

Bálint Kata Tünde - forrás: beol.hu Forrás: beol.hu - Bálint Kata Tünde.

Tavalyi teljesítménye alapján a Békés megyei sporik közül Bálint Kata Tünde érdemelte ki a Legdinamikusabban fejlődő játékvezető címét, melyet a pénteki Játékvezetői bálon vehetett át.

A 18 éves hölgy már több mint reménység a játékvezetők között, hiszen nagy léptekkel veszi a lépcsőfokokat, vezet megyei felnőtt-labdarúgómérkőzéseket, és tavaly nyáron bekerült az országos női játékvezetői ­keretbe, sőt, bemutatkozhatott az NB I.-es női bajnokságban is.

– A Diósgyőr–Győr találkozón kaptam meg a lehetőséget az NB I.-ben, ami azért is volt emlékezetes, mert a mérkőzést a Diósgyőri VTK új stadionjában játszották – emlékezett Bálint Kata Tünde. – Meglepődtem, amikor megláttam a küldést, de természetesen nagyon örültem neki. A bemutatkozás óta összesen hat mérkőzést vezettem a női élvonalban, ahol teljesen más a filing, a környezet.

A fiatal hölgyet – akinek az édesapja is futballozott Gyulán, Gyulaváriban és Békéscsabán – labdarúgóberkekben ígéretes tehetségként tartották számon, három évvel ezelőtt, 2017-ben csapatával, a Gyulai Amazonokkal megnyerte az NB II.-es női futsalbajnokságot.

– Az NB I.-es bajnokságban már nem játszottam, mert éppen akkor váltottam, s iratkoztam be a játékvezetői tanfolyamra. Több okból hagytam fel a labdarúgással, egyrészt nagyon érdekelt a játékvezetés. Apróbb sérülések nehezítették a helyzetemet, másrészt mindig is fontosnak tartottam a tanulást. Jelenleg végzős vagyok a gimnáziumban, és a szegedi egyetemre készülök, gyógytornász szeretnék lenni, segíteni akarok az embereknek – mondja Bálint Kata Tünde.

Közismert, hogy a játékvezetés nem az a pálya, ahol mindenki megelégedésére lehet tevékenykedni, elkerülhetetlen, hogy egy-egy mérkőzésen ne érje olykor kemény kritika is a síposokat.

– Tudom, hogy a játékvezetés ezzel is jár, de úgy érzem, hogy ki tudom ezeket a körülményeket zárni, és teljes mértékben a játékra, a játékosokra tudok koncentrálni – ­jegyezte meg Bálint Kata Tünde.

A mai labdarúgásban már egyáltalán nem megy ritkaságszámba, ha férfimérkőzéseken, magasabb szinten is női játékvezető fújja a sípot. Magyar példaként Kulcsár Katalint vagy Gaál Gyöngyit említhetjük.

– Az országos női keret tagjaként már NB III.-as férfimérkőzéseket is vezethetek. Lehet, hogy lassan eljön majd ennek is az ideje. A távolabbi tervem pedig az, hogy minél magasabb szintre jussak el a játékvezetésben – tekintett előre Bálint Kata.

A fiatal játékvezetőtől megtudtuk, a téli holtszezonban azért, ha lehetőség nyílik rá, akkor a baráti körével rúgja a labdát, a játéktól ugyanis nem tudott teljesen elszakadni.

 

Hozzászólások