dr. Hegyi Péter



Az UEFA megerősítette dr. Hegyi Péter pozícióját

dr. Hegyi Péter - forrás: szegedma.hu Forrás: szegedma.hu - dr. Hegyi Péter.
Dr. Hegyi Péter korábbi FIFA-asszisztens szerint az UEFA egységes európai gondolkodást, játékvezetést szeretne.

Az Európai Labdarúgó Szövetség megerősítette dr. Hegyi Péter pozícióját az UEFA Játékvezetői Konvenció Paneljében 2015-2019-ig. A Convention Panel fő feladata a játékvezetés egységesítése, a fejlesztések egységes európai bevezetése. A rendszer minden képzést, oktatást tartalmaz, ez biztosítja az egységes gondolkodást, és a bírók megfelelő szakmai színvonalát. Az UEFA-nak két játékvezetői bizottsága van: az egyik az elittel foglalkozik, a másik a fejlesztéssel, az oktatással. Ez utóbbi tagja dr. Hegyi Péter korábbi FIFA-asszisztens, akit megbíztak a skót és a szlovén Convention-munka felügyeletével. 

Az ország az elsők között, már 2007-ben csatlakozott az UEFA Conventionhöz, így a legtapasztaltabb országok közé tartozunk. Legutóbb a decemberi UEFA Convention Panel meetingen számoltam be a magyar rendszerről, melyet a bizottság egyhangúlag fogadott el. Négyévente van egy kötelező ellenőrzés, jól tükrözi a megítélésünket, hogy köztes opcionális ellenőrzésre egyszer sem került sor. Sajnos, Európában - különösen a keleti és déli régióban - vannak olyan országok, ahova évente többször is el kell látogatni.

Az elmúlt években fontos változás volt Magyarországon a profi játékvezetők és a hat játékvezetős rendszer bevezetése, melyet az UEFA is üdvözölt. Az európai szövetség által adott anyagi támogatás fontos, de messze nem elegendő. Az MLSZ komoly összegeket költ játékvezetésre, ami elengedhetetlen a sikeres működéshez-   fejtegette dr. Hegyi Péter, aki tavalyelőtt bízták meg a skót és a szlovén Convention-munka felügyeletével. 

Bizottsági működésem első két évében sokat tanultam. Jó volt látni az UEFA teljesen letisztult gondolkodását a játékvezetők kérdéskörében. Nulla tolerancia van például az ügyben, hogy a csapatoknak, csapatvezetőknek semmilyen befolyásuk nem lehet a játékvezetésre.

Sem a bizottságok összetételére, sem a küldések, eltiltások esetében nem lehet szavuk. Fontos a folyamatos fejlesztés és az UEFA irányelvek minél szélesebb körű, megyékre is kiterjedő betartása. Az UEFA egységes európai gondolkodást, játékvezetést szeretne, ehhez elengedhetetlen, hogy a megyei szintekre is eljusson az információ. Általános probléma a játékvezetői utánpótlás kérdése. Több tízezer fővel kevesebb játékvezető van Európában, mint kellene. Ezért nagyon fontos az image kiépítése. Vonzóvá kell tenni a játékvezetést, a tanfolyamokat, és a tehetségeket külön kell kezelni és biztosítani előrehaladásukat.

 

A Convention Panel tagjai Vladimir Antonov (Moldova) Francesco Bianchi (Svájc) Neale Barry (Anglia) Terje Hauge (Norvégia) dr. Hegyi Péter Werner Helsen (Belgium) Leonid Kaloshin (Oroszország) Costas Kapitanis (Ciprus) Despoina Koxenoglou (Görögország) Jorn West Larsen (Dánia) Kaj Ostergaard (Dánia) Rune Pedersen (Norvégia) Charles Schaack (Luxemburg) Yariv Tepper (Izrael) John Ward (Írország) Rainer Werthmann (Németország) forrás: mlsz.hu

 

Hozzászólások