Bay Ferenc

 • Kép forrás:

  Bay Ferenc 2 cikk

  • wikipedia

  Született GYÕR 1949-06-24
  Vármegye/szerv Győr-Moson-Sopron / MLSZ JB
  Jv. vizsga 1965


  

  Meddig tűri még Csányi elnök úr……????

  Puhl Sándor piroslap - forrás: focibiro.hu Forrás: focibiro.hu - Puhl Sándor piroslap.

  Muppet Show Győrben amelyet szerkesztette és rendezte: Puhl “vecsési hotel” Sándor, Hanacsek „kaméleon” Attila  A legfrissebb Puhl – Hanacsek produkció ugyan napjainkban történt, de néhány mondatban a múltba is révednünk kell, mert a ma és a múlt történései szoros kapcsolatban állnak. Valamikor Vágner elnöksége idején Puhl kitalálta, hogy derék Lacit meg kellene buktatni. Meg is tette a lépéseket és Kecskemét környékére összehívta a „Puhlista” megyei elnököket, amely összejövetelt földalatti mozgalomnak neveztek el. Ott ugyan nem született semmilyen megállapodás – mert Sanyink szokásához híven marhaságokat beszélt – és menet közben többen elhagyták a rendezvény helyszínét. Kisvártatva erről értesült Vágner és kirúgta az országos ellenőri keretből Puhlt. Fordult a kocka, Puhl visszakerült a bizottságba alelnöknek és az első keretmódosításkor kitette az akkori győri jb elnököt Dubraviczkyt az NB-I-es ellenőri keretből, mert azt gondolta, – tévesen – hogy ő árulta el Vágnernek a szervezkedést.

  A Győrben rendezett húsz megye tornáján már nyíltan hangoztatta Puhl, hogy Vágnert – ő volt a másik alelnök – is ki fogja csinálni. Tudjuk Vágner lemondott, akit Hanacsek követett az alelnöki székben. Hanacsek – Dubraviczky viszonya nem volt felhőtlen, ezért egyenes út vezetett ahhoz, hogy a győri elnök mandátumának lejárta után más fogja irányítani a megyei játékvezető bizottságot. Ki lehetett volna más, mint a „Hanacsekbarát” Kovács Péter. Puhl-Hanacsek páros Kovácsot ráerőltette a megyére, akiről mindenki tudta már a kinevezés pillanatában, hogy alkalmatlan lesz. Akkor, amikor meg összeválogatta bandáját borítékolható volt a kudarc. Semmi gond nem lett volna, ha csak az ő kudarcuk az elmúlt öt év, de egy jól működő megye – amit átvettek – játékvezetését teljes mértékben a szakadék legaljára juttatták. Toborzás megtartás gyakorlatilag nem volt. Mintegy 130 fő tűnt el a rendszerből, a keretbesorolások és a felfelé történő javaslatok baráti és rokoni alapon működtek, a küldés romokban hevert és a jól menő futsal játékvezetői hármas is szét lett bombázva. Igazából a szakmai kudarc mellett nagyon gond volt az emberek lenézése.. Kovács és „tettestársai” játszották a főnök szerepét, lenézték a játékvezetőket, azokat több esetben megalázták. Kovács hétvégeken elérhetetlen volt az MLSZ által biztosított telefonon. Jobb esetben a nagyobbik fia felvette és mondta, hogy majd apu visszahívja. Nem hívta. Böcskeit szinte nem jegyzik az országos keretben, Horváth Zoltán csak mutatóban kap NB-I-es mérkőzést, Hima Andreát egy BL döntő után kirakták a FIFA keretből. Mi lett volna akkor, ha az egyik országos alelnöknek nincs kötődése a megyéhez? Hosszasan lehetne sorolni a negatívumokat. Az elmúlt öt évben minden az elnök és néhány embere egyéni érdekeinek volt alárendelve. Az elnök biztosnak érezte helyét, hisz vitte a híreket a „fenti” barátjának. Mindenkit beárult, legyen az igazgató, társadalmi elnökség, társ megye elnöke, játékvezető, bárki. Ja és persze nem is mindenkor az igazságot mondta, saját megvilágításában tálalt minden témát. Hanacsekék erre vevők voltak, hisz kezükben tudtak tartani minden szereplőt. Olyan megyéről beszélünk, ahol Palotai, Kőrös, néhai Kiss Géza, Dubraviczky, akkor még Hanacsek, (igaz akkor sem volt egyenes ember) Bay, Horváth Ottó, Segovits sikert sikerre halmoztak. Öt FIFA bíró, ami példa nélküli. Most ott tartunk, hogy megye II. osztályba egy embert lehet küldeni. Ja, az U-19 és felnőtt mérkőzést is ugyanaz az egy ember vezeti.

  Hosszú bevezető után következnek napjaink a címben leírt szerkesztőkkel és rendezőkkel. A megyében mára mindenki megelégelte a jb elnök Kovács és gittegyletének tevékenységét, a vezetés úgy döntött, hogy a nyáron lejáró mandátumukat nem fogják meghosszabbítani. Már a tavasz folyamán megkezdődtek a szervezések, tárgyalásokat folytattak potenciális jb elnök és elnökségi tagok tekintetében. Találtak is egy maximálisan alkalmas jelöltet Horváth Sándor személyében, aki a szomszédos megyében már bizonyított. Sándor évek óta Győrben dolgozik és él, ezért elnöki posztjáról Komárom – Esztergom – megyében lemondott. Az elmúlt években Kovács munkáját – az állandó hírvivések ellenére sem – nem segítette Hanacsek barátja, de amikor megtudta, hogy váltásra készülnek Győrben, akkor elkezdte magasztalni és támogatni. Igazából hallani sem akart arról, hogy új elnök legyen a megyében.

  Persze ő annyira nem egyenes ember, hogy levegye a finomkodó állarcát, mert akkor a közvélemény megismerné az igazi rosszindulatú, képmutató, gusztustalan és haragtartó jellemét. Nem, ő mindent a Puhllal mondatott ki. Na, eljött az idő, bejelentették, hogy Horváth Sándor lesz a következő jb elnök és megnevezték az elnökségi tagokat is. Puhl teljesen kikelt magából és kerek perec kijelentette, – persze jog és hatáskör nélkül – hogy Horváth Sándor már pedig nem lehet elnök. Az illetékesek a megye érdekét figyelembe véve, valamint a jó viszony megtartását előtérbe helyezve elővették a „B” tervet és megnevezték Bay Ferencet. Bay igent mondott, de mindenki tudja, hogy ez az elnökösdi neki csak egy hatalmas púp a hátán, amely nagyon kapóra jött Puhlnak, és/vagy Hanacseknak. Azt gondolták, hogy Bay adja a nevét és Kovács meg viszi tovább a jb ügyeit. Ebből aztán természetesen nem lett semmi. Az illetékesek megnevezték a jb tagjait, azokat a személyeket, akiket a társadalmi elnökség elé visznek. Bay szabadságát töltötte valahol külföldön, ahol Puhl felhívta, majd közölte vele, hogy ezzel az elnökséggel nem ért egyet – persze jog és hatáskör nélkül – és ha ragaszkodik a személyekhez, akkor ki fogja rúgni. Ő lett volna az első jb elnök, akit kinevezés előtt kirúgnak. Mondvacsinált és kitalált indokokat hoztak fel Szabó György és Bősze Gyula ellen. Bay hazaérkezett szabadságról, leült a vezetőkkel és az egyeztetés után olyan döntés született, hogy akkor ez a két személy – megint csak a megye érdeke és a békesség szem előtt tartása miatt – nem fog bekerülni az elnökségbe, de a vezetés egyébként ragaszkodik a munkájukhoz. Tudtommal az egyik a soproni csoportot vezette volna, a másik meg a küldésért lett volna felelős. Az elnökség elfogadásra került és mellette megnevezték a fenti két személyt is, mint potenciális feladatot kapókat. Következet a büki országos edzőtábor, ahol Puhl megint csak magából kikelve megfenyegette a már kinevezett elnököt – Bay Ferenc – és válaszút elé állította. Amennyiben ez a két ember – ők nem kívánatosak – bármilyen formában visszatér a jb-ba, akkor Győrben fejek fognak hullani. Már nem is merem leírni azt a bizonyos jog és hatáskör nélküli mondatot. Tudomásom szerint csütörtökön volt elnökségi ülés, ahol e két személy sorsa gondolom eldőlt.

  Azt, hogy Szabónál mi volt a probléma el sem tudom képzelni, hisz ő még a Kovács féle elnökségben is dolgozott egy ideig. Bőszének ellenben van egy nagyon nagy, megbocsájthatatlan bűne. Nevezetesen az, hogy öt évig remekül együtt dolgozott a Puhl-Hanacsek ellenség, Dubraviczky Attilával.

  Nagy esély van rá, hogy ez a két ember nem fog szerepet kapni, ki vannak zárva a jb munkából. Persze az élet nem fog megállni nélkülük sem, de két olyan dolgozni akaró személyről van szó, akik az elmúlt évtizedekben sokat tettek azért, hogy Győr – Moson- Sopron – megye a játékvezetésben is kivívta 2012. évig az élmegye szerepét. Azt gondolom, hogy a napokban véget fog érni a Muppet Show Győrben.

  Puhl – Hanacsek páros megcsinálta a balhét egykoron Csongrádban és Hevesben. Zala, Veszprém és Komárom újonnan kinevezett elnökei ellen is hevesen ágált, de ott megkérdezték tőle: „Sanyikám nektek mi közötök is van ahhoz, hogy a megye kivel dolgozik? Ugye semmi”? Arról nem is szólva, hogy Komárom- Esztergom – megyében a nemzetközileg is elismert Erős Gábor lett az elnök. Nekik még az ő személye sem tetszett. Talán azért mert sokat tud róluk?

  Mit lehet ebből egy régóta a játékvezetésben, illetve annak környékén élő személynek leszűrni? Puhl – Hanacsek a kiskirály szerepét vállalta magára és mindenkivel szemben gyakorolja, illetve próbálja alkalmazni? Nem fűződik semmi érdekük, ahhoz, hogy a megyékben rend legyen? Ők ketten bármit megtehetnek? Tovább rohaszthatják a játékvezetés színvonalát?

  Nem maradt más hátra, mint feltenni a címben megfogalmazott kérdést. Meddig tűri még Csányi elnök úr…….??????

   

  Hozzászólások