Inkább maradt volna csendben Ring...

Botrány

2012-07-19 17:02:29
Ring János |

Ring János - forrás:
Forrás: - Ring János

Ki kárpótol majd engem? A kérdés olyasvalakitől származik, akinek pályafutását egyetlen jellemhiányosság törte ketté: nem szeret segget nyalni.

Márpedig a - Sztálin és Rákosi által kedvtelten hangoztatott "aki nincs velünk, az ellenünk van" eszme jegyében - regnáló hatalom számára ez végzetes bűn. A Fidesz-rezsim idején szakmai tudás, felkészültség, külhoni elismertség mit sem számít, ha behódolni nem akar az illető. Az ilyen ember ellenség. A kommunista időkben gulágra küldték a rendszer ellenségét, a maiakban megelégszenek (?) az egzisztenciális ellehetetlenítéssel. Ott tesznek keresztbe, ahol csak lehet.

Példákat hozni korábbi közalkalmazottak ezreivel lehetne, ám a sport világában a többség kushad.

Ring János korábbi labdarúgó játékvezető ezt unta meg.
Ki kárpótol majd engem, amiért tönkretették mindazt, amit hosszú évek alatt felépítettem? - veti fel.

Ring János 35 éves pályafutásának vetettek véget az idén az MLSZ-ben. Asszisztensként - többnyire Vágner László játékvezetése mellett, akinek személye történetünk szempontjából később lesz fontos - megannyi jelentős nemzetközi találkozón lengetett; pályája egyik csúcsmomentuma az volt, amikor az Ajax-Panathinaikosz Bajnok Ligája-elődöntőn közreműködött. Ennél is nagyobb eredménynek tartja azonban mindazt, amit 2002-ben történt kiöregedése után elért: folyamatosan képezte magát, minekután a Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottságának Országos Instruktora, az MLSZ Felnőttképzési Intézetében a játékvezetők képzésével és továbbképzésével foglalkozó szakcsoport vezetője lett. De nemcsak itthon ismerték el, az UEFA egyik legtöbbet foglalkoztatott játékvezető oktatójává vált, állandó vendége a vonatkozó szimpóziumoknak, s a szakmában elismerten roppant nagy felelősséggel járó minitornáknak.

A tavasszal Barcelonába volt hivatalos, az európai szövetség szokás szerint megkérte, küldjön hazája bajnokságából, vagy kupatalálkozóról három kétes szituációt. Az oktatás részeként ilyenkor az egyik videót a plénum előtt kell kielemeznie. Március 6-án Vágner, az MLSZ játékvezető bizottságának alelnökeként föltelefonozta Ringet. - Milyen videókat szándékozol elküldeni? - szegezte neki a kérdést. Ring azt felelte, tavaly is ő válogatott, most is megoldja, de Vágner erősködött, nem lesz az jó, mert egy éve a kiszemezgetett klipek lejáratóak voltak.
Lejáratóak?!

Nem kell szakembernek lenni, hogy evidens legyen: a bíróknak olyan videókat fölösleges mutogatni, amikor a játékvezető jó döntést hoz, okulni a hibákból lehet, szóval Ring is hibákat citált, de hát ez a munkaköri kötelessége. Amikor Vágner hívta, már sejtette, hogy a bőrére megy ki a játék, s másnap ennek bizonyságát is kapta, amint Berzi Sándor, a JB elnöke telefonon közölte vele: március 20-ig felfüggesztette mindennemű tevékenység alól, s aznap az MLSZ elnökség majd döntést hoz a hogyan továbbról (mivel Ring ellenőrként is dolgozott, a hétvégi találkozókra már el sem utazhatott). Hogy Berzinek volt-e erre jogköre, azt nem tudja, és nem is érdekli, hiszen már eleve azt nevetségesnek tartja, hogy ő a jb első embere. A szabályok szerint ezt a pozíciót csak olyasvalaki viselhetné, akinek játékvezetői múltja van. Neki nincs, mégis: tavaly kinevezték. A FIFA iránymutatása úgy szólt, hogy a testület vezetőjének a szövetség elnökségi tagjának kell lennie. Vágnert nem vették be az elnökségbe, inkább lefokozták, és az MLSZ alelnöki, valamint a nemzetközi igazgatói tisztséget egyaránt viselő Berzi lett a jb vezetője, aki nem sokkal korábban a miniszterelnök (kedvenc) csapatának klubigazgatója volt (Berzi személye folytán tehát a játékvezetést is közvetlenül a regnáló hatalom fennhatósága alá tartozik).

"Berzi hasonszőrű Schmitt Pállal. Ugyanolyan tisztséghalmozó, az aktuális hatalomnak önös érdekeitől vezérelten behódoló ember. A mindenkori rendszer szolgálója. Korábban jó kapcsolatban voltam vele. Kosárlabdázó feleségét régről ismertem. De aztán nexusunk megváltozott. Hogy mikor és mitől, azt konkrétan nem tudom, de gyanítom, a végzetes fordulópont az volt, amikor bejelentést tettem Mezey Györggyel szemben az etikai bizottságnál. A Videoton edzőjeként az egyik meccs utáni nyilatkozatában a bírók mellett a honi játékvezető-képzés egészére is súlyos megállapításokat tett. Gyanítom, Mezey és Berzi kapcsolatát nem kell ecsetelnem... Berzi akkor a Videoton klubigazgatója volt" - említi Ring. Berzi azt se nézte jó szemmel, amikor még főtitkári minőségében szabálykönyv lefordíttatására kötött üzletet, ami nem kevés pénzbe került, Ring meg időközben elérhetővé tette a komplett anyagot - ha már úgy is folyamatosan fordította a szakanyagokat - az interneten. Ingyen.

Március 20-án aztán az MLSZ JB minden MLSZ-es megbízása alól felmentették Ringet - jellemző módon - indoklás nélkül.

Az eddigiek alapján olybá tűnhet, mintha két ember személyes ellentéte kulminálódott volna Ring menesztésében. Ám a politika egyértelműen a sport szerves részévé lett napjainkra, s ami ennél is elkeserítőbb: mindent meghatároz. Futballberkekben Ringről sokan tudják, hogy a Fideszt nem szívleli, hogy a "miniszterelnököt mentális kihívásokkal küszködő, autoriter vezetőnek tartja", és hogy úgy véli, Csányi Sándor egyszerűen nem mondhatott nemet Orbán Viktor felkérésének, kénytelen volt elvállalni az MLSZ vezetését. Egy ilyen embert jobb távol tartani a tűztől.

"Hogy miért rúgtak ki? Mivel konkrét választ ugye nem kaptam, először arra gondoltam, az politikai és vallási üldözés. Aztán szóba jöhet szakmai féltékenység, nehezen viselték, hogy az UEFA az országban egyedüliként úgy tekintett rám, mint egy remek oktatóra" - említi Ring, és a politikai vonalat erősítendő belekezd: "2008 tavaszán, még a választásokat megelőzően, Kecskeméten vizsgáztattam. Az egyik vizsgázó apja, egy korábbi parlamenti képviselő is megjelent. A kisgazda párt tagja hangoztatta, mennyire várja már a kormányváltást, végre a játékvezetésben is a megfelelő emberek kerülnek a húsosfazékhoz közelébe. Egyértelműen körülírta az addigra már visszavonult egyik nemzetközi játékvezetőt, megemlítve, nem a szakmai tudása miatt kell visszakerülnie, hanem azért, mert ő ért a legjobban ahhoz, hogy a játékvezetésbe befolyó pénzek a megfelelő csatornákon keresztül a megfelelő emberek zsebébe kerüljenek. A pénzek folyásával sohasem foglalkoztam, de azt észre kellett vennem, hogy az új vezetés egyik első dolga volt az említett bíró reaktiválása..."

Ring elújságolja, hogy hazánk az UEFA a Convention tagjaként amennyiben teljesíti az előírásokat, évente 100 ezer svájci frankot kap. Azt nem mondja, hogy a reaktivált illető ezen összegekből is ügyeskedik ide-oda, de a konvenció kapcsán a jelenlegi vezetés Orbán-párti mivoltára már-már szánalmas példát hoz: "Majd leestem a székről, amikor itt volt az ellenőrző bizottság. Berzi folyton folyvást hajtogatta, Orbán mennyire elkötelezett a labdarúgás iránt, s szó szerint azt mondta: a miniszterelnök alapította a legjobb labdarúgó akadémiát. Így: a legjobbat. Mivel a Felcsút ifi csapatai akkor a bajnokság középmezőnyét vezették, csakis a politikai elkötelezettség beszélhetett belőle. Az akadémia messze volt a legjobbtól, de ma már kétségtelenül az, legalábbis az állami pénzből leginkább támogatott listán."

Ring szerint, ami ma a futballban zajlik, az nagyon hasonló ahhoz, ami a politikában történik. A kinevezett emberek azt hiszik, mert hatalmat adtak a kezükbe, értenek is a feladathoz. Szerinte erre jó példa volt a játékvezetők téli továbbképzése, amikor az alelnökök tartották a szakmai előadásokat, aminek szakmai hibáit és módszertani hiányosságait Ring hosszasan sorolta.

Tele van a magyar labdarúgás és játékvezetés vezetése olyan emberekkel, akit a jelenlegi politikai hatalomnak köszönhetik helyzetbe kerülésüket.

Összefonódások, érdekkapcsolatok vezérelnek mindent, Ring órákon át tudna olyan példákat említeni, amelyek azt világítanák meg, hogy manapság a leírt szabályoknál a haverok szava mennyivel többet nyom a latban. Ám csak egyetlen eset: A Kecskemét-Paks Ligakupa-meccs (amelyen a hazaiak konzekvens hasmenés indokával egy időre az öltözőbe vonultak) játékvezetőjét többször fegyelmi elé rendelték, amikor ő szakmai hibát nem vétett, de a klubtulajdonossal való jó kapcsolat felülírta a szakmát.

A komplett újságot meg lehetne tölteni "szakmázásával", Lengyel Kolos-féle botrány hazai vonatkozásával - hogy jutott kommunikációs készülékhez egy alacsony osztályban szereplő játékvezető -, Puhl Sándor televíziós szakértésének kártékonyságáról szóló, vagy Hanacsek Attiláról alkotott véleményével.

"Az okos emberek azt mondják, nem érdemes azzal foglalkozni, ami több bosszúságot és kellemetlenséget okoz, mint örömet. Nincsenek bennem rossz érzések, amiért nem dolgozhatok ilyen feltételek és vezetők mellett. Sokkal jobban bánt, hogy az életem utolsó egy évét hogyan tudtam ilyen szánalmas dolgokkal eltölteni, mint ezeknek a vezetőknek a kiszolgálása" - mondja.

Amikor végezetül arról kérdezzük, miként látja a játékvezetéssel kapcsolatos jövőjét, ekként felel: "Komoly személyi és szemléletbeli váltásnak kellene történni ahhoz, hogy bármibe is belekezdjek. Mivel a politika elég erősen beletenyerelt a sportba, változást nem tartok valószínűnek. De mint minden korszak, előbb-utóbb a mostani is lezárul. Az instruktori munkámat még hosszú évekig végezhettem volna. Ezek után nekem marad a kérdés: ha lesz is valamikor változás: ki fog engem kárpótolni a karrierem kettétöréséért?!"

 

Forrás: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=570281


 

Hozzászólások: